Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: alfa romeo 156 selespeed wrzuca bieg lecz nie rusza

xmikix
    Gość

Lightbulb alfa romeo 156 selespeed wrzuca bieg lecz nie rusza

Wczoraj po zatrzymaniu sie na stacji benzynowej odpalam sobie alficzke, wrzucam 1 a ona nie rusza, nie da się zmienić biegu, wrzucić na luz, kompletnie nic, dolalem oleju, w porzadku ruszyla, jade sobie dalej, zjezdzam znowu zatankowac, odpalam i znowu to samo, zero reakcji. Wrzucam jedynke, nie da sie zrzucic na luz czy wsteczny i odwrotnie, jesli zgasze samochód, przekrece kluczyk to skrzynia zbija na luz, pozniej odpalam wrzucam wsteczny/jedynke i znow to samo, oleju było full.. Była godz 23, ja stoje na stacji benzynowej i kombinuje, wypinam aku itd, i nic, po 1,5h stania i marznięcia, odpalam, wrzucam jedynke i jade :O. Wiem, powiecie podepnij pod komputer, uczynie to przy dopływie gotówki. Jakies inne pomysly?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Może ci się szczotki w pompie od selespeeda wycierają i nie pompuje już dobrze ciśnienia, może tez być akumulator ciśnienia nieszczelny i nie ma ciśnienia do wbicia biegu>? Może być sprzęgło nie wyregulowane. Bierze z wyższych obrotów??? Za dużo "może" do selespeeda bez kompa nie podejdziesz aby na pewno wiedzieć co siadło. Ja bym Ci osobiście poradził wyposażyć się w kabelek z alle.. i laptopa z Fesem, wtedy sam sobie będziesz diagnozował co go boli. Na jazdy i podpinanie u mechanika pod kompa stracisz majątek. Zważywszy że nie wszyscy mają odpowiednie oprogramowanie i wiedzę mogą nawet Ci zaszkodzić. Zakładam że w zbiorniczku jest zalana Tutela Cs speed?

xmikix
    Gość

Domyślnie

aktualnie jest zalany jakis mobil, bylem w intercarsie mieli tylko tego mobila czerwonego, a mi wywaliło płyn (znowu?) dzis znów zgasiłem auto, po chwili chce jechac problem znów się pojawił, 40 min czekania i zniknął. Zajezdzam pod blok, parkuje, chce wbic wsteczny i co? znów brak reakcji.. pojade chyba z tym do aso

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Chcesz powiedzieć że w tym zbiorniczku do selespeeda zalali ci jakiś szajs??? Pewnie to jest przyczyna twojego utrapienia. W Aso zedrą z Ciebie skórę. Napisz na swoim regionalnym forum może ktoś by Ci pomógł i podpiął pod komputer zbił ciśnienie z sele. i wystarczy odkręcić nakrętkę i zlać to dziadostwo z układu. Proponuje odkręcić też "gruchę" (akumulator ciśnienia) i wstrząsając nim wylać resztki tego oleju ze środka. Nigdy tam nie wlewaj niczego co nie jest przeznaczone do tego układu. W tym wypadku Tutela CS speed ma tam być i amen. Koszt tego oleju waha się między 50-60 zł zależy gdzie kupujesz. Zlej to co tam masz teraz szybko.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Alexandrex
    Mieszka w
    z kujawskich równin..nad szeroką rzeką
    Auto
    AR 156 I 2.0 Ts 150 KM selespeed 2000r.

Domyślnie

[QUOTE=xmikix;1038782]aktualnie jest zalany jakis mobil, bylem w intercarsie mieli tylko tego mobila czerwonego, a mi wywaliło płyn...

w IC polecili Ci mobila ?...Brevika tam trzeba..
    A swoją drogą jak mogłeś..?!
    Ostatnio edytowane przez Alexandrex ; 09-12-2012 o 09:37

xmikix
    Gość

Domyślnie

problem rozwiązany, kalibracja,odpowietrzenie całego układu, regulowali czy wymienili jakiś potencjometr sprzęgła czy coś takiego, ogólnie auto chodzi w porządku. koszt imprezy 600zł.
    lecz pojawił się nowy problem odrazu po wyjezdzie z aso.. mrugający 3ci bieg, auto jezdzi, wszystkie biegi wrzuca płynnie, tylko ten mrugający wskaznik na 3 biegu powyzej 2,2 tys obrotów

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Aj kolego przecież Ci mówią, żebyś sobie wylał ten olej a wlał dedykowany. Co jakiś czas pewnie będziesz miał problem z Selespeedem.
    Na Twoim miejscu co jak co ale na takiej skrzyni bym nie oszczędzał.
    Na oleju do skrzyni biegów zaoszczędź jak chcesz xD
    Pozdrawiam
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

xmikix
    Gość

Domyślnie

mam wlany aktualnie tutele, tak wyszedł z aso i taki będzie lany po tym płukaniu..