Strona 6 z 91 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 909

Temat: Awaria silnika 2.0 170KM

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Że leją wtryski precyzyjnie, to jeszcze nie znaczy, że leją ile trzeba. Może problem pęknięcia przecież wynikać z obciążenia termicznego..

pzdr, tadzikpl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Jak już będziesz wiedział co to, to koniecznie napisz. Niedawno kupiłem Brerę z tym silnikiem i już się obawiam o swoje auto . Może te silniki rzeczywiście mają wadę fabryczną lub celową, a może to tylko zbieg okoliczności...

Swoją drogą parę miesięcy temu też mi się zakopciło z maski, ale w innym aucie. Silnik tracił moc na niskich obrotach w Escorcie z 89r, 1,4l benzyna to wjechałem na autostradę i przygrzałem mu v-max'em mając nadzieję, że jak go odpowiednio "przedmucham" to kolejne 600 tys. km zrobi bezproblemowo aż tu po zjeździe z autostrady zakopciło mi się spod maski.. Podobnie jak u Ciebie, silnik przez bagnet wypluł olej. Podjechałem do mechanika i ten powiedział mi, że silnik się zapowietrzył i siłą rzeczy, jak mu przygrzałem to chciał się odpowietrzyć lecz nie miał jak i wywalił górą olej. Po odpowietrzeniu układu do dziś pali na dotyk i dalej jeździ. Ale nie ma co porównywać, to całkiem innej klasy auta i prawdopodobnie całkiem inna przyczyna tej awarii.

Mam tylko nadzieję, że nie wtopiłem kupując 2,0 jtdm..

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Jak już będziesz wiedział co to, to koniecznie napisz. Niedawno kupiłem Brerę z tym silnikiem i już się obawiam o swoje auto . Może te silniki rzeczywiście mają wadę fabryczną lub celową, a może to tylko zbieg okoliczności...

Swoją drogą parę miesięcy temu też mi się zakopciło z maski, ale w innym aucie. Silnik tracił moc na niskich obrotach w Escorcie z 89r, 1,4l benzyna to wjechałem na autostradę i przygrzałem mu v-max'em mając nadzieję, że jak go odpowiednio "przedmucham" to kolejne 600 tys. km zrobi bezproblemowo aż tu po zjeździe z autostrady zakopciło mi się spod maski.. Podobnie jak u Ciebie, silnik przez bagnet wypluł olej. Podjechałem do mechanika i ten powiedział mi, że silnik się zapowietrzył i siłą rzeczy, jak mu przygrzałem to chciał się odpowietrzyć lecz nie miał jak i wywalił górą olej. Po odpowietrzeniu układu do dziś pali na dotyk i dalej jeździ. Ale nie ma co porównywać, to całkiem innej klasy auta i prawdopodobnie całkiem inna przyczyna tej awarii.

Mam tylko nadzieję, że nie wtopiłem kupując 2,0 jtdm..
    Dwa przypadki, jeszcze nie wiadomo czy takie same na tyle samochodów, które jeżdżą i już ogłoszona epidemia.

ps.

Jak uznasz, ze wtopiłeś to odkupę tą Twoją Brerę za jakieś 10k max

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Tak mi się przypomniało apropos tego silnika, parę dni temu na fejsbukowym profilu Autka.pl pojawiło się info nt. tego motorka. Do ewentualnego rozważenia

Informacja dla wszystkich posiadaczy aut z silnikiem 2.0 CDTi lub 2.0 JTDm (czyli grupa Fiat / Alfa Romeo / Lancia / Opel) - z biegiem czasu w silnikach tych dochodzi do spadku ciśnienia oleju silnikowego, ze względu na wadę jednej z uszczelek układu smarowania. Naprawa tego kosmicznie droga nie jest - zamyka się w 350 PLN + koszt nowego oleju, a dzięki temu można uchronić się przed zatarciem silnika. Pierwsze symptomy, które informują o problemie ze smarowaniem - to długo świecąca się kontrolka ciśnienia oleju zaraz po uruchomieniu pojazdu, lub informacja o awarii z powodu niskiego ciśnienia oleju (także tuż po uruchomieniu pojazdu). Opel ma na to procedurę naprawczą - przeprogramowywany jest sterownik silnika, aby badanie ciśnienia oleju trwało kilka sekund dłużej - a po tych kilku sekundach pracy silnika układ smarowania już osiąga ciśnienie właściwe. Co nie zmienia faktu, że przez krótki czas smarowanie prawie nie istnieje i dramatycznie szybko niszczone są panewki układu korbowo-tłokowego. Dlatego zalecamy usunięcie problemu, a nie jego przypudrowanie.
    Ostatnio edytowane przez łuk4sz ; 22-11-2015 o 23:52

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Temat o niskim ciśn jest już na forum
    wiec nie jest to opcja nowa
    u mnie np nie bylo objawów niskiego ani komunikatu na zimnym itp

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Ciekawe czy te dwie sprawy mogą być powiązane... Może mechanicy np. QBA lub tomek_krk mogliby się wypowiedzieć. Może po jakimś czasie warto te uszczelkę wymienić czysto profilaktycznie...

Łączę się w bólu jako użytkownik 2.0JTDm.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa_Romeo 166 2.4 20v

Domyślnie

Cytat Napisał wwwlewy Zobacz post
    Ciekawe czy te dwie sprawy mogą być powiązane... Może mechanicy np. QBA lub tomek_krk mogliby się wypowiedzieć. Może po jakimś czasie warto te uszczelkę wymienić czysto profilaktycznie...

Łączę się w bólu jako użytkownik 2.0JTDm.
    U mnie ten komunikat wyskakiwal 1 grudnia mam termin na jej wymiane i teraz dupa zbita bo nie wiem na czym stoje nawet, Musze znalesc kogos kto sprawdzi mi kompresje na tlokach to wtedy bede wiedzial gdzie tkwi problem i jaki. Poki co siedze w zalobie i czekam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał kamorado Zobacz post
    U mnie ten komunikat wyskakiwal 1 grudnia mam termin na jej wymiane i teraz dupa zbita bo nie wiem na czym stoje nawet, Musze znalesc kogos kto sprawdzi mi kompresje na tlokach to wtedy bede wiedzial gdzie tkwi problem i jaki. Poki co siedze w zalobie i czekam
    No to by się wtedy zgadzało... Pytanie czy można to ściśle ze sobą łączyć...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ja kom o cisnieniu nie mialem

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Wymiana tej uszczelki czysto profilaktycznie jak najbardziej ma sens, nie ma co ukrywać że co młodsza generacja jtd to mniej solidnie wykonana.
    W 2.0 mamy plastikową blachę osłonową i plastikowy smok zintegrowany z miską oleju. Z pompą oleju połączony jest zwykłą uszczelką wargową, która z czasem twardnieje i przepuszcza.
    Ma to swoje plusy bo upraszcza to mechanikowi zdjęcie miski na aucie, ale tutaj te plusy się kończą.
    Starsze generacje silników miały blaszane uszczelki i metalowe smoki wszystko było bezosługowe.
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 20-11-2015 o 11:16
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA