U mnie po rozgrzaniu równo 90 stopni, nie ma znaczenia czy trasa czy korek. Nie zauważyłem żeby nieznacznie obniżała się i następnie podwyższała.
U mnie po rozgrzaniu równo 90 stopni, nie ma znaczenia czy trasa czy korek. Nie zauważyłem żeby nieznacznie obniżała się i następnie podwyższała.
Zanim jednak wymienisz termostat warto zobaczyć jaka temperaturę pokazuje MES. Może padł sam czujnik temperatury.
A mes z czego bierze parametry jak nie czujnika?
Oczywiście słuszna uwaga.![]()
temp. otwarcia termostatu w dieslu to ok. 85*C (a czasem mniej), więc nie będzie cały czas 90*C (chyba że permanentnie masz niżej). Jeśli tylko chwilami spada i nie poniżej 80*C to wszystko jest OK.
Różnica między odczytem na desce i z MES polega na tym, że MES pokazuje rzeczywistą temperaturę, a wskaźnik w środku na desce pokazuje 90 stopni dla zakresu 80-100 (mniej więcej). Gdy na wskaźniku temp. spada to znaczy, że jest coś mocno nie tak (czytaj: temperatura w okolicach 70-75), jak rośnie to też już musi być grubo (czyli ponad 100).
A w MES widać dokładne wahania zgodnie z tym jak się otwiera termostat i jak działa wentylator na chłodnicy.