Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Które? Bo podobno w XC90 tylko 4-cylindrówki... Zgadzam się, że główna kasa jest do ugrania na rynku leasingowym, co można zobaczyć chociażby tutaj na przykładzie Forda:

http://moto.pl/MotoPL/56,88389,19304...opad-2015.html

I tutaj ważny jest nie tylko "rdzeń", czyli sam samochód, ale sieć dilerska/serwisowa, finansowanie itp. I tutaj, jak myślę, może być problem, chociaż Fiat Professional radzi sobie na tym rynku nawet nawet...

Swoją drogą, zgadzam się również, że QV nie ma większego znaczenia - 90% nabywców BMW pewnie nie kojarzy nawet pojemności silnika czy mocy M3 albo M5...

- - - Updated - - -

Widziałeś, jaka będzie paleta silnikowa Megane? Najmocniejszy silnik benzynowy 130KM, wersja GT 200 KM, pewnie potem wyjdzie jakiś RS. Giulietta ma benzyny od 105KM do 240KM. Chociażby ze względu na to Meganka dla mnie odpada, bo 130KM jest za słabe, a 200 GT będzie drogie - i wtedy wolałbym QV 240 KM. A to, że samochód jest NOWY i ma super fajny tablet na środku oraz system ostrzegania przed zmianą pasa, średnio mnie interesuje.
    Tak się składa, że tydzień temu odbierałem nową Giuliettę z salonu i robiłem risercz rynkowy przed zakupem - i nadal uważam, że w swojej cenie Giulietta nie ma konkurencji. Napisz mi, proszę, co byś kupił z silnikiem benzynowym ~150 KM w cenie 75 - 80 tys. teraz. Bardzo jestem ciekaw.
    Kryteria wyboru samochodów są tak samo indywidualne jak kolor skarpetek które nosimy.
    Jednemy podoba się to, innemu coś zgoła odmiennego. Nie każdy rzuci się na 240 konne auto do miasta, bo jest mu ono NIEPOTRZEBNE. Po cholerę w aucie segmentu miejskiego ponad 200 konne motory, gdzie kupują je nabywcy, dla których głównym kryterium jest cena, rabaty i niskie opłaty. Nie dostrzegasz tego?? Ile widzisz w Poznaniu nowych Renault, Opli, Fordów, a ile Alf?? Zrozum, że pewna paleta silników, wyposażenia jest dostosowana do profilu kupującego. Renault może się pochwalić o wiele lepszymi wynikami sprzedaży niż Alfa. Stąd robią auta pod klienta, aby było kompromisem pomiędzy cena, wyposażeniem, komfortem i mocą.
    To, że kupiłeś auto i robiłeś badanie rynku to ok, ale robiłeś to pod SIEBIE. Nie pod 100 tyś nabywców....

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Które? Bo podobno w XC90 tylko 4-cylindrówki....
    Kolega ma S60 V8 ,moge ci fote zrobić :-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar czarny159
    Auto
    Była Alfa Romeo Sportwagon 1,9 JTDM 150KM,2009r.Jest Alfa Romeo 159 SW TBI,TI,2010r.

Domyślnie

Nie tylko XC 90,ale nowe S90 tez ma tylko czterocylindrowki. Tak teraz jest a BMW robi nawet trzy cylindry,takie czasy. W cywilnych autach V6 to przeszłość. Paleta silników Giuli jest wystarczająca. Mysle,ze kilka miesięcy opoznienia tez nie wpłynie mocno na sprzedaż. Teraz w segmencie wyszelo tylko nowe A4, BMW tylko lift, Mazda 6 tylko lift, Passat juz troche na rynku. Ten Talizman jak dla mnie Passat ze znaczkiem Reno. Jezeli nie bedzie powanej obsuwy Giulia ma szansę powalczyć w tym towarzystwie

Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Zrozum, że pewna paleta silników, wyposażenia jest dostosowana do profilu kupującego. Renault może się pochwalić o wiele lepszymi wynikami sprzedaży niż Alfa.
    No tutaj trafiłeś w punkt. Dlatego właśnie Renault nie jest konkurencją dla Alfy, ani Alfa dla Renault. Co było do udowodnienia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Kolega ma S60 V8 ,moge ci fote zrobić :-)
    W konfiguratorze S60 T6 ma 4 cylindry...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Akurat ci znajomi jeżdżą na torach... I prawie wszyscy zgodnie twierdzą, że nowe M3/M4 już nie jest takie jak poprzednie modele. Ok, sprzedaż tego auta zapewne wzrośnie bo zrobiło się bardziej cywilne i łatwe w prowadzeniu przez co więcej osób odważy się kupić, ale właśnie nowy model zatraca to dzięki czemu miał przewagę wcześniej... W tym momencie Giulia QV jest w stanie przejąć pałeczkę lidera (oczywiście trzeba poczekać na niezależne testy).
    Ja odpisałem tylko na to, że nikt kto ma M3 nie spojrzy na Alfę. Logiczne, że to znikoma sprzedaż, ale chciałem uświadomić co poniektórych, że osoby posiadające takie auta wcale nie muszą być ślepo zapatrzeni w jeden model (jak niektórzy posiadacze 159 i interesują się też Giulią QV.

Co do Volvo to jest właśnie porażka, widzieliście najnowsze S90? też ma mieć tylko 4 cylindry... BMW też niestety powoli odchodzi od R6 zastępując R4 (patrz 30i > 28i). Taka kolej rzeczy.
    Zgadzam się natomiast, że Giulia powinna mieć w ofercie V6 i w benzynie i w dieslu, takie w okolicach 300KM było w sam raz

Czy technologicznie są z tyłu?! Nie sądzę, bo właśnie zrobić 2.0 biturbo jest o wiele trudniej niż takie 1.6dCi. Dodatkowo po opcji wyposażenia dla QV można zobaczyć, że są wszystkie systemy, które posiada konkurencja (no może po za światłami Full LED).
    No i najważniejsze: nie widzieliśmy jeszcze cywilnej wersji Giulii, ani jej opcji wyposażenia, silników, konfiguracji, więc jak można już teraz osądzać, że są zacofani?!
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    No i najważniejsze: nie widzieliśmy jeszcze cywilnej wersji Giulii, ani jej opcji wyposażenia, silników, konfiguracji, więc jak można już teraz osądzać, że są zacofani?!
    Ja akurat preferuję "zacofane" samochody - takie, które mają analogowe zegary, duży obrotomierz, wskaźnik temperatury silnika (cieczy/oleju), ręczny na wajchę itp. Oglądając ostatnio samochody odniosłem wrażenie, że teraz ma być efektownie i żeby się odróżnić od konkurencji, a skoro unifikacja objęła już większość komponentów, to trzeba się wyróżniać albo debilnym układem zegarów albo innymi świecidełkami na desce (typu tablet w 308).
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

W konfiguratorze S60 T6 ma 4 cylindry...
    Nie wiem jak z wersją na rynek europejski , on przywiózł wozidło ze Stanów ;-). Wrzucę foty .

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Nie wiem jak z wersją na rynek europejski , on przywiózł wozidło ze Stanów ;-). Wrzucę foty .
    to musi być jakiś staroć, w S80, XC90 itd są 2.0 4cyl, chyba tylko S60 T5 ma 2,5l 5cyl. Właśnie sprawdziłem amerykańską stronę volvo

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Moze chodzi Ci o S80, tam było V8.

- - - Updated - - -

W S60 było max 6 cylindrów.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał koskar Zobacz post
    Moze chodzi Ci o S80, tam było V8.

- - - Updated - - -

W S60 było max 6 cylindrów.
    Sorry tak chodzi o S80 i nie taki staroć bo pachnie jeszcze nowoscią :-P -kilka wiosen ma.