Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kompresor

Stanley
    Gość

Domyślnie Kompresor

Czy ktoś wie jak najłatwiej dobrac sie do spręzarki i sprzegiełka od klimy , co należy zdemontowac by zdjąc sprzegiełko ?

77alfisti
    Gość

Domyślnie

najlepiej jest wyciągnąć sprężarkę na "wierzch", przynajmniej wszytko widać, ewentualnie zostaje majstrowanie w czeluściach komory silnika, musisz zacząć od zdjęcia paska napędowego, sprzęgło przykręcone jest do wałka sprężarki za pomocą jednej śruby na środku, po miedzy kółkiem pasowym a sprężarką masz jeszcze łożysko i dobrze by było zdjąć koło ściągaczem

Stanley
    Gość

Domyślnie

No właśnie tyle to wiem ale zyby zdjąc sprężarkę , lub chociaż koło pasowe , to jak to mam zrobic jak tam nie ma manewru , trzeba chyba demontowac zdeżak przedni i nadkole?

77alfisti
    Gość

Domyślnie

do sprężarki powinieneś się dostać do spodu, powinna być przykręcona 4 śrubami do podstawy, tak jest u mnie przynajmniej, ja mam na tyle miejsca że spokojnie mogę ją wyjąc bez problemu, musisz tylko odzyskać czynnik chłodzący przed odkręcaniem przewodów, podaj chociaż jaki masz samochód i jaki silnik

Stanley
    Gość

Domyślnie

Mam tak jak Ty 2,4 JTD rocznik 2000.

77alfisti
    Gość

Domyślnie

aż się jutro przyglądnę porządnie jak to ugryźć, muszę i tak wejść pod auto bo zaliczyłem masakryczną dziurę lub jakaś fałdę asfaltu bo łupło okrutnie i coś teraz popiskuje z tej strony, to od razu oglądnę sprężarkę

Stanley
    Gość

Domyślnie

ok czekam

77alfisti
    Gość

Domyślnie

sprawa wygląda tak że aby wyjąć sprężarkę trzeba demontować nadkole, niekoniecznie zderzak, sprawa o tyle jest prosta że nadkole jest dzielone, jest tam doskonały dostęp do wszystkich podzespołów rozrządu i koło sprężarki też jest dobrze widoczne, raczej nie ma innej możliwości wyciągnięcia sprężarki wszędzie indziej jest zbyt mało miejsca