Strona 16 z 38 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 378

Temat: Co jakiś czas zapala się 'vehicle protection system not available' oraz inne błędy

Użytkownik Świeżak Avatar hipcio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

TOMIO a u ciebie jaki błąd pokazał komputer ze wymieniałeś stacyjke?? No i jaką kwotą się zamknąłes??

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Błąd odczytu TEG, kodu błędu niestety nie pamiętam.
    Zrobił się jakiś luz w stacyjce i czasie jazdy wyskakiwał losowo ten komunikat a wraz z nim zapalała się lampa podsufitki, na początku pomagało lekkie stuknięcie w kluczyk.
    Zrobiło się to bardzo wkurzające, bo potrafił się naprzemiennie pojawiać i znikać prawie non stop.
    Używana stacyjka z robocizną (auto stało w warsztacie prawie 3dni) wyszło 900zł.
    Ostatnio edytowane przez tomio ; 29-11-2015 o 23:10
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar czarny159
    Auto
    Była Alfa Romeo Sportwagon 1,9 JTDM 150KM,2009r.Jest Alfa Romeo 159 SW TBI,TI,2010r.

Domyślnie

Kilka dni temu zapalil mi sie ten komunikat,mam nadzieję ze pierwszy i ostatni raz bo w poprzedniej 159 skonczylo sie ciemnością na zegarach i brakiem dzialania przycisku start. Co ciekawe wtedy tez zaczely sie problemy w grudniu kiedy temp.spada. Moze warto pomyśleć o nowym akumulatorze......

Użytkownik Świeżak Avatar Budzy
    Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Dla potomności: po 2 miesiącach jazdy z tym komunikatem uznałem, że czas w końcu coś z tym zrobić. Rozkręciłem moduł - w środku trybiki bez ani grama smaru. Dałem więc "od serca" wazeliny technicznej i problem rozwiązany. Kierownica się blokuje a komunikat już się nie pojawił Widać czasem najmniejsza pierdoła może stanowić problem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 Selespeed

Domyślnie

Miałem ten sam problem, z tym, że winą nie był czujnik położenia pedału sprzęgła a spręzynki podciągającej pedał sprzęgła. Poprostu była pęknięta

Użytkownik Świeżak Avatar zahar
    Auto
    Alfa Romeo 159 sportwagon 1.9 JTDM 16v 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Budzy Zobacz post
    Dla potomności: po 2 miesiącach jazdy z tym komunikatem uznałem, że czas w końcu coś z tym zrobić. Rozkręciłem moduł - w środku trybiki bez ani grama smaru. Dałem więc "od serca" wazeliny technicznej i problem rozwiązany. Kierownica się blokuje a komunikat już się nie pojawił Widać czasem najmniejsza pierdoła może stanowić problem.
    Cześć, mógłbyś opisać dokładniej jak przeprowadziłeś ten "serwis". Mam to samo od niedawna i chętnie skopiuję. Będę wdzięczny .

Użytkownik Świeżak Avatar Budzy
    Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Na kolumnie kierownicy masz metalową puszkę a w niej mechanizm blokady. Trzeba wyjąć osłonę spod kierownicy oraz poduszkę powietrzną kolan kierowcy - wtedy jest łatwiejszy dostęp. Problem w tym, że u mnie ten moduł trzymał się na śrubach które bardziej przypominały nity, bo nie miały nacięć na łebkach (musiałem je sobie zrobić). Trochę gimnastyki z małą szlifierką i miałem moduł na nogach. Cwaniaki poskręcały osłonę na śruby których teoretycznie nie da się odkręcić, jednak ostry śrubokręt/przecinak i sprawa załatwiona. Rozebranie tego to już dość intuicyjna czynność, na rozkręconej puszce od razu widać czy silniczek działa czy nie. U mnie działał ale nie miał siły obrócić mechanizmu podnoszącego blokadę - stąd wyskakujący błąd. Dałem więc na cały ten mechanizm smaru "od serca", skręciłem, odłączyłem na chwilę aku i od tamtej pory problem nie wrócił i kierownica normalnie się blokuje

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

Panowie odkręciłem dziś tą blokade od kolumny kierowniczej zeby zobaczyć czy działa napewno no i wysuwa sie i chowa ten cycek. Z tym że jak włoże kluczyk to chowa się tak 3/4 tego "dzyndzla" i wyskakuje komunikat vehicle.......... dopiero jak nacisne start/stop to chowa się do konca i włącza się zapłon.

Czy to oznacza np że silniczek nie daje rady schować tego "dzyndzla" czy jednak blokada jest sprawna. Dodam że rozebrałem ją i nasmarowałem wszystko dokladnie ale dalej chowa się 3/4 a po nacisnieciu start/stop chowa sie do konca.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

Panowie dziś znów dziwny przypadek, wkladam kluczyk oczywiscie witam mnie ten błąd vehicle............ więc wyciągam kluczyk i jakoś tak od picu nacisnąłem star/stop a tu o dziwo włąćzył się zapłon, myśle sobie ciekawe czy zapali naciskam i odpalił bez kluczyka w stacyjce. Kur...... co jest bo jakieś czary mary się u mnie dzieją.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

U mnie też pojawia się ten komunikat/błąd. Zauważyłem tendencje tj. temperatura do -12 wszystko ok poniżej kierownica nie ma blokady.
    Rano zmierzę jeszcze jakie napięcie daje akumulator.