Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Działanie ASB q-tronic

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Nazar skoro masz "nową" skrzynię to jeszcze powiesz proszę, czy masz czasem przy odpuszczaniu gazu w zakresie 2-3k RPM taki krótki odgłos jakby szurania? Nie mam pomysłu skąd to może pochodzić z silnika (przecież nie ma spustu ciśnienia doładowania) więc może coś w skrzyni - ale też nie wiem czy to objaw usterki jakiejś czy normalka że sobie szura jak puszczam gaz.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Kurde nie zauważyłem żadnego "szurania" (przed i po). Może ten objaw dochodzi nie od skrzyni?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Możliwe, może to turbo/overboost/EGR (zaślepiony i wyłączony, ale wyłączenie polega chyba tylko na usunięciu błędu z mapy a sam silniczek chodzi dalej?) czy inny czort.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Nazar skoro masz "nową" skrzynię to jeszcze powiesz proszę, czy masz czasem przy odpuszczaniu gazu w zakresie 2-3k RPM taki krótki odgłos jakby szurania? Nie mam pomysłu skąd to może pochodzić z silnika (przecież nie ma spustu ciśnienia doładowania) więc może coś w skrzyni - ale też nie wiem czy to objaw usterki jakiejś czy normalka że sobie szura jak puszczam gaz.
    Też mam takie coś, to pochodzi od silnika - we wcześniejszej Ar 156 1.9 JTD 16V również miałem to samo. Jest to odgłos przy chwilowym zejściu z obrotów, miałem tak przez cały okres eksploatacji i niczym innym szkodliwym się to nie objawiało

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm 150KM, Q-Tronic

Domyślnie

Czy spotkaliście się z takim czymś, mianowicie przy normalnej jeździe, przy zmianie biegu z 2 na 3 skrzynia zmienia bieg tak jakby na "dwa razy" najpierw obroty spadają cześciowo i za chwile już do odpowiednich. Tak jakby 3 zapinała "na dwie połówki", co cieżko mi sobie wyobrazic znając zasadę pracy skrzyni auto. Dodam ze biegi zmienia płynnie bez szarpania, redukuje tez okej, w trybie manualnym każdy bieg wrzuca normalnie bez żadnych problemów. To co zauważyłem dzieje się tylko w trybie "D" i co istotnie wydaje mi się ze także nie zawsze! Czy może to być coś niezwiązanego ze skrzynia? Np egr lub coś innego. Dajcie znać jeśli macie jakieś pomysły. Dzięki