"A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
J.Clarkson
Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
Brera Team Poland - Facebook Group
Pisałm w pierwszym poście - Tutlellę Matryxa i do tego Archoil AR9100.
- - - Updated - - -
Też trochę poszukałem wczoraj i wychodzi na to że to faktycznie M32. Póki co doleje trochę oleju + AR9100, żeby zrobić nadmiar jaki wypada mieć dla M32.
- - - Updated - - -
Skrzynie raczej maja ograniczenia podawane w Nm przy jakimś tam zakresie obrotów. Tam gdzie silnik ma max moc (blisko max obrotów) to nie ma dużego momentu, i to skrzyni raczej nie szkodzi. Problemem jest raczej największy moment przy 1500-3500obr/min.
TBi ma standardowo 320Nm, czyli tyle co 1.9JTDM, u siebie w JTDM miałem podkręconą na 380Nm, a niektórzy robili i więcej. Myślę że zapas jest wystarczający i można śmiało kręcić, co tez zapewne uczynię w najbliższych miesiącach.
"A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
J.Clarkson
Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
Brera Team Poland - Facebook Group
ja już tą skrzynie naprawiałem. Słynne m32 wytrzymało u mnie 211000 km. Pojechałem do chłopaków co remontuje skrzynie i od razu mi pogratulowali. Zdziwiony zapytałem czego ? odpowiedzieli, że przebiegu skrzyni, podobne jeden z większych![]()
Mówili, że te skrzynie bardziej padają w Oplach niż w Alfach. Nie powiedzieli dlaczego, ale juz chyba wiem. Skrzynie sam zdejmowałem i sam zakładałem, wysyłałem ją tylko do remontu.
Jak zdjąłem skrzynie, to od razu zerknąłem na sprzęgło. Niby silniki takei same jak w Fiatach, Oplach, Saabach i Alfach, to sprzęgła inne.
W Alfach - w tych 1.9 8v - jest dwumas, tarcza ze sprężynkami (a wiec odbiera drgania) i docisk. W Oplach np. jest tarcza sztywna. Dzięki takiemu zastosowaniu skrzynie w alfa wytrzymują sporo więcej niż ople. Ja ma teraz 215 000 i dwumas oryginał i go nie słychać.
Uważam, ze delikatnie możesz modyfikować i skrzynia powinna wytrzymać, a jak niestety nie wytrzyma, to też sie nie przejmuj, bo czeka to każdego z posiadaczy samochodów z tymi skrzyniami
P.S.
kiedyś polecali aby wlewać ceramizer do skrzynia, ale nie wiem na ile to się sprawdza.
Podłączenia się do tematu. Czy wszystkie skrzynie m32 są takie same? Przełożenia? Mocowanie silnika?
Opel, AR JTD i TBI chodzi na identycznych skrzyniach?
Te skrzynie różnią się przełożeniami. Obudowy są niby takie same ale kilka mocowań jest innych.
Jaka szansa że m32 z JTD będzie miała wałek atakujący i układ różnicowy takie same?
Wysłane z mojego moto e5 przy użyciu Tapatalka