Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

taki rozrzut roczników, wersji nadwozia i silników że nie wiadomo w co celujesz i jaka wersja najbardziej Ci odpowiada... także takie trochę dziwne zestawienie.

A odpowiadając - auto nr 1 masz wszystko opisane i podane na tacy. Jeśli pasuje taka konfiguracja to tylko jechać, oglądać i brać.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świętokrzyskie, Staszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 200KM

Domyślnie

Witam
    Po alfie 166 przymierzam się do zakupu 159

Pytanie o skrzynie: Czy w siniku 1.9 8v lub 1.9 16v były montowane skrzynie o oznaczeniu F40 ? czy tylko m32 bo awaryjność jest szokująca

Zacząłem się zastanawiać nad 2.4 20v

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

W 1.9 m32
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świętokrzyskie, Staszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 200KM

Domyślnie

Ok dzięki czyli zostaje 2.4 ze skrzynia F40

A jeszcze jedno

-obracanie się panewki i pękające głowice w 2.4 można uznać za losowe zdarzenia, mit czy jednak jest z tym problem ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Rosso AR 159 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Proxim@Ar Zobacz post
    Do mnie najbardziej przemawia pierwszy i drugi link. Reszta to handlarze, im zależy tylko, żeby sprzedać auto. Gdyby było to w mojej okolicy, to chętnie bym podjechał obejrzeć. Czasem warto dać więcej, za starszy rocznik, a nie kupić 159 za 20 tyś zł i potem lament na forum, że w ciągu roku włożyłem 8 tyś zł, żeby doprowadzić do stanu używalności
    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Staram się uderzyć raczej w coś droższego, aby potem nie było właśnie lamentu, o którym piszesz.

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    taki rozrzut roczników, wersji nadwozia i silników że nie wiadomo w co celujesz i jaka wersja najbardziej Ci odpowiada... także takie trochę dziwne zestawienie.
    Powód jest bardzo prozaiczny: podobają mi się zarówno sedany, jak i kombi, a ogłoszenia wrzuciłem z najbliższej okolicy, ponieważ łatwo mi obejrzeć wszystkie te modele (a nie jechać na drugi koniec Polski). Z silnikami nieco inaczej: długo celowałem w 1.9/2.0 JTDm, ale jak już mam mieć wymarzony samochód, to jednak siedzi gdzieś z tyłu głowy to, aby wziąć mocniejszy silnik, stąd ogłoszenia zarówno z tą, jak i z tą jednostką. Raczej szybko 159 nie chciałbym się bowiem pozbyć, więc serce wygra i wezmę 2.4

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    A odpowiadając - auto nr 1 masz wszystko opisane i podane na tacy. Jeśli pasuje taka konfiguracja to tylko jechać, oglądać i brać.
    Pierwsze ogłoszenie nie bez powodu podałem jako pierwsze. Podjadę pewno po świętach lub nowym roku. Dzięki za opinię!

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał albert51 Zobacz post
    -obracanie się panewki i pękające głowice w 2.4 można uznać za losowe zdarzenia, mit czy jednak jest z tym problem ?
    W największej mierze to zaniedbanie ze strony poprzedniego użytkownika (-ów). Ale tego nie wyczaisz przed zakupem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań / Luboń
    Auto
    AR 159 1.9 16v JTDM '08 Citroen C5 Mk III 2.9 V6 '08

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Autko stoi już bardzo długo.Do malowania przedni zderzak i błotnik oraz tylny błotnik i drzwi.Cena dupy nie urywa.
    Kolorek fajny sam taki mam ale jak sam właściciel pisze autko ma mankamenty.Ciekawe co jeszcze wyjdzie podczas oglądania.Daj znac czy kupiłeś czy nie.

- - - Updated - - -

A co do tej alfy to nie wiem czy nie powinna mieć jeszcze nalepek na błotnikach giugiaro.Chyba ze były wersje bez nalepek.
    Byłem, obejrzałem, nie kupię. Pod rysami w obu miejscach (przedni + tylny błotnik) szpachla, wnetrze sprawia wrażenie dość zmęczonego, skóra na obu fotelach popękana, tylna klapa nierówno licuje z dachem i zderzakiem, auto malowane łącznie z słupkami A (to akurat info od właściciela). Dodatkowo po uruchomieniu czuć było wyraźne jakby uderzenie, aż się buda lekko zatrzęsła więc podejrzewam dwumas. Do tego na pytanie czy jest książka serwisowa odpowiedź, że jest, ale jak chciałem zoabczyć to się okazało, ze bez wpisów. To tyle w temacie tej belli
    Ostatnio edytowane przez stefix7575 ; 23-12-2015 o 17:00

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

1. 2.4 sedan (2006) - http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...378e2;promoted

w tym ogłoszeniu sprzedajacy pisze o dodatkowym grzaniu zaraz po odpaleniu gdy na dworze jest dość zimno. Wszystkie wersje 2,4 tak miały?U mnie też jest taka funkcja, po włączeniu ogrzewania słychć jak pstryknie przekaźnik i po paru set metrach robi się ciepło w aucie.Dobre ale na krótkich odcinkach nieźle bateria dostaje .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał stefix7575 Zobacz post
    Byłem, obejrzałem, nie kupię. Pod rysami w obu miejscach (przedni + tylny błotnik) szpachla, wnetrze sprawia wrażenie dość zmęczonego, skóra na obu fotelach popękana, tylna klapa nierówno licuje z dachem i zderzakiem, auto malowane łącznie z słupkami A (to akurat info od właściciela). Dodatkowo po uruchomieniu czuć było wyraźne jakby uderzenie, aż się buda lekko zatrzęsła więc podejrzewam dwumas. Do tego na pytanie czy jest książka serwisowa odpowiedź, że jest, ale jak chciałem zoabczyć to się okazało, ze bez wpisów. To tyle w temacie tej belli
    Hehe... zaraz mówiłem że długo stoi w ogłoszeniach. Można powiedzieć, że alfa strasznie złachana.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Nie wszystkie wersje tak miały. Była taka opcja fabrycznie, można było też dołożyć Webasto.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Planuję zakup AR 159

Domyślnie

Co myslicie o tej alfie: http://olx.pl/i2/oferta/alfa-159-CID...tml#2ef3110e00 może był ktoś oglądać? http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...007260039.html - tu jest nr VIN i post z kiedys jak ktoś juz o nią pytał..

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka