Witam wszystkich.
Mam do was pytanie czy do AR 166 2.4 JTD na felge 16 podejdzie opona 225/60 r16.
Dzieki z gory za odp.. Zaznaczm ze o tym rozmiarze nic nie znalazlem.
Witam wszystkich.
Mam do was pytanie czy do AR 166 2.4 JTD na felge 16 podejdzie opona 225/60 r16.
Dzieki z gory za odp.. Zaznaczm ze o tym rozmiarze nic nie znalazlem.
A jaką masz tą felgę? Podaj pełne parametry bo raczej nie zgadniemy.
- - - Updated - - -
Tu masz kalkulator
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Wynika z tego jasno że nawet jakbyś miał najszerszą fabryczną 16" 7J (a tego nie wiem) to proponowana opona jest o 10mm szersza (to będzie widać) i az o 30mm większa średnica. To dużo. Bardzo dużo biorąc pod uwagę że opona jednocześnie jest szersza a nadkole 166 dość spasowane. Ja bym nie ryzykował.
Ale jak możesz spróbować to spróbuj. Pamiętaj tylko że to czy otrze okaże się dopiero w skrajnych przypadkach jak zjazd z krawężnika przy skręconych kołach.
A no wlasnie bedzie to ori 7j 16" w stali . W tym rzecz ze opony takie mam a felgi do alfy wlasnie zamowilem .licze na to ze sie wszystko jakos pomiesci bo nie chcial bym wpadac w koszty nastepnych opon. Blad ten wynika z tego ze to moja pierwsza alfa i nie mialem pojecia ze ma to wieksze znaczenie w tak duzym statku .
Dobór opon to elementarna kwestia w każdym aucie. Alfa (którakolwiek) nie różni się w tej kwestii niczym od żadnej innej marki. Tu chodzi o cyfry. Nie ma znaczenia marka. Moja odpowiedź byłaby jota w jotę identyczna nawet gdybyś pytał o dużego fiata albo E klasę![]()
Kupujesz opony a potem sprawdzasz czy pasują... Ciężko to pojąć. Tak, jak pisał Marek to bardzo duża różnica i nie zdziwił bym się, gdyby o coś ocierały przy dużym obciążeniu.
Na 7 cali chcesz wczucisz 225?!
Pomijam juz ze to taki balon bedzie ze masakra....
Ostatnio edytowane przez dareme89 ; 24-12-2015 o 11:41
Może lepiej je sprzedaj i kup takie jakie powinny być.
Jest Peugeot 406 Coupe 2002r 3.0 V6
Była Alfa Romeo 166 2002r. 2.4 JTD
Była Vectra B 2000r 2.0 DTI
Była Vectra A 1993r 1.8 B+G
Kolego, zrób foto jak wrzucisz te gumy na auto![]()
ja mam 215 /55 r16 zimowki na 7j i szczerze to już wygląda jak koło od żuka. Letnie tez mam 16 szerokosc 205 i nie wygladaja tak strasznie .Nie wiem czy to zalezy od samej marki ,modelu opony ,że jest az taka roznica.
Różnica w wyglądzie będzie między oponami z rantem ochronnym i bez. Poza tym marka nie ma znaczenia.