Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Temat: Moja alfa wypłynęła na rynku

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Dlatego z portali aukcyjnych, ogłoszeń itp. powinien być usunięty zwrot/opcja "bezwypadkowy". Zamiast tego proponuję np "oryginalny/fabryczny lakier". Nie byłoby wtedy tłumaczenia, że auto na drzewie się zatrzymało ale pacjent był krócej niż 7 dni w szpitalu. Jeżeli oryginalny lakier to oryginalny, nawet jeżeli tak dobrze zrobiony jak opisał wcześniej Tomek. Swoją drogą zastanawiam sie czy mam na pewno bezwypadkowe auto. Niby nic nie widać ale jeżeli można tak dobrze naprawić...

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    "oryginalny/fabryczny lakier".
    no to już masz: jest oryginalny (w domyśle, bo nie podrobiony przecież) albo jak jest ciulato pomalowany, to też może być oryginalny (jedyny w swoim rodzaju) , fabryczny (no a jak, w fabryce go wyprodukowali, przecież nie w szopie u Mirka)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał carramba Zobacz post
    Polska. Rozbity, naprawiony, szpachlowany, malowany ale dalej twardo bezwypadkowy. A jak się nazywa sytuacja w której samochód uderza w drzewo i jest rozbity ,bliskie spotkanie z pomnikiem przyrody czy może badanie grubości ścian pnia, wie pan igła służył mi od święta do badań grubości....
    A umiesz czytać ze zrozumieniem, czy idziesz na rekord opublikowanych postów?

- - - Updated - - -

Dlatego z portali aukcyjnych, ogłoszeń itp. powinien być usunięty zwrot/opcja "bezwypadkowy". Zamiast tego proponuję np "oryginalny/fabryczny lakier". Nie byłoby wtedy tłumaczenia, że auto na drzewie się zatrzymało ale pacjent był krócej niż 7 dni w szpitalu. Jeżeli oryginalny lakier to oryginalny, nawet jeżeli tak dobrze zrobiony jak opisał wcześniej Tomek. Swoją drogą zastanawiam sie czy mam na pewno bezwypadkowe auto. Niby nic nie widać ale jeżeli można tak dobrze naprawić...
    Jak masz fundusze i nie masz uszkodzonej konstrukcji auta, to naprawisz samochód tak, że praktycznie nikt nie pozna, że coś było robione. Im młodszy samochód - tym mniejsza szansa na takie "odkrycia", bo nowe elementy będą się niewiele różniły od tych, które na aucie pozostały nie ruszone. I co więcej - mnie osobiście takie rzeczy nie przerażają i nie skreślam samochodów, które mają na połowie nadwozia drugą warstwę lakieru - jeśli nie ma pod nią szpachli i nie ma śladów napraw na elementach nośnych. Patrząc przez pryzmat kosztów, jakie ponosi się w dzisiejszych czasach na naprawy mechaniczne - malowanie nawet całego nadwozia nie powinno nikogo szokować. Koszt na poziomie 1/3 ceny remontu 2.0 JTDm po pękniętym tłoku
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Patrząc przez pryzmat kosztów, jakie ponosi się w dzisiejszych czasach na naprawy mechaniczne - malowanie nawet całego nadwozia nie powinno nikogo szokować. Koszt na poziomie 1/3 ceny remontu 2.0 JTDm po pękniętym tłoku
    kurde - to moglem sobie jeszcze pomalowac :p

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A umiesz czytać ze zrozumieniem, czy idziesz na rekord opublikowanych postów?
    Nie, po prostu bawi mnie ten jedyny w swoim rodzaju język branżowy, na szczęście i policja i sądy trochę inaczej definiują to co dla handlarzy jest wciąż ,,bezwypadkowym''. A ci z Turbo Kamery TVN też się widać nie znają

- - - Updated - - -

Jeszcze przepraszam, mógłby ktoś to odpowiednio nazwać, zakładając, że elementy nośne nie naruszone. To jest bezwypadkowy tak ?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	940_20.jpg
Wyświetleń:	400
Rozmiar:	112.1 KB
ID:	186494  

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Jeśli nikt nie trafił do szpitala na tydzień to tak. I żaden sąd inaczej nie uzna.

Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Jak masz fundusze i nie masz uszkodzonej konstrukcji auta, to naprawisz samochód tak, że praktycznie nikt nie pozna, że coś było robione. Im młodszy samochód - tym mniejsza szansa na takie "odkrycia", bo nowe elementy będą się niewiele różniły od tych, które na aucie pozostały nie ruszone. I co więcej - mnie osobiście takie rzeczy nie przerażają i nie skreślam samochodów, które mają na połowie nadwozia drugą warstwę lakieru - jeśli nie ma pod nią szpachli i nie ma śladów napraw na elementach nośnych.
    Właśnie tak to powinno wyglądać. Wszystko powinno się dać naprawić ale po pierwsze: zgodnie ze sztuką, po drugie: tak, żeby nie było zagrożone bezpieczeństwo (naprawa elementów konstrukcyjnych auta na poziomie zapewniającym jakość fabryczną jest wg mnie niemożliwa lub co najmniej nieopłacalna). Prawda jest tak, że dla wielu połamany zderzak jest świadectwem wzięcia udziału w wielkim karambolu. Poza tym jeżeli byśmy na usterki tak krytycznie patrzeli to przy awarii koła powinniśmy auto wymienić (bo przecież opona czy felga nie jest już oryginalna)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Jakbyśmy mieli bać się każdego naprawianego auta to nawet do salonu po nowy samochód powinniśmy iść z miernikiem lakieru. Trzeba też ogarnąć co znaczy bezwypadkowy, bo widzę, że słowo w każdych ustach znaczy co innego.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    stilo i alfa

Domyślnie

Właśnie tak to powinno wyglądać. Wszystko powinno się dać naprawić ale po pierwsze: zgodnie ze sztuką, po drugie: tak, żeby nie było zagrożone bezpieczeństwo (naprawa elementów konstrukcyjnych auta na poziomie zapewniającym jakość fabryczną jest wg mnie niemożliwa lub co najmniej nieopłacalna). Prawda jest tak, że dla wielu połamany zderzak jest świadectwem wzięcia udziału w wielkim karambolu. Poza tym jeżeli byśmy na usterki tak krytycznie patrzeli to przy awarii koła powinniśmy auto wymienić (bo przecież opona czy felga nie jest już oryginalna)
    Problem polega na tym , że w tym konkretnym przypadku uszkodzone zostały elementy konstrukcyjne karoserii - jeżeli łamie się słupek , gnie się podłoga bagażnika wraz z przyległościami , a drzwi przestają się otwierać to raczej mało prawdopodobne jest to , żeby uszkodzenia dotyczyły tylko elementów przykręcanych do karoserii .
    Tak jak napisałem wcześniej problem nie polega na tym , że technicznie się tego nie da naprawić tylko na tym , że jest mało prawdopodobne że ktoś tą operacje wykonał właściwie . Z drugiej strony jeżeli komuś to nie przeszkadza to poza tym auto jest na prawdę w dobrym stanie i opowieści handlarza o wymienionych elementach eksploatacyjnych są akurat prawdziwe .

Pozdrawiam
    Krzysiek

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Z tyłu auta oprócz zderzaka, klapy i belki pod zderzakiem nie ma elementów odkręcanych. Można więc uznać że wgniecenie błotnika tylnego wymagające jego wymianę jest ingerencją w konstrukcję. Bez sensu? Uważam, że bez sensu.
    Karoseria nie jest odlewana w całości, a składa się z setek małych lub większych elementów. Każdy z nich można zachowując procedurę naprawy wymienić i auto nie utraci swoich właściwości i norm bezpieczeństwa. Podchodząc do auta używanego trzeba po prostu ocenić jakość prac. Ja nie godzę się na spawanie na słupkach dachu czy połówki podłużnicy, ale gdybym wiedział że fachowo zostało np wstawione poszycie dachu bo spadła na auto bryła lodu to już bym nie panikował.