Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

yyyyy....

- Dania
    -Gniezno
    -skręcony licznik (już po wstępnej weryfikacji)
    -cena jak za auto bez VAT
    - 3 kg plaku gratis....

jak dla mnie już by wystarczyło żeby sobie darować - ale wiadomo, jest taki okres świąteczny, może i handlarze z Gniezna rozdają prezenty

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań / Luboń
    Auto
    AR 159 1.9 16v JTDM '08 Citroen C5 Mk III 2.9 V6 '08

Domyślnie

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    yyyyy....

- Dania
    -Gniezno
    -skręcony licznik (już po wstępnej weryfikacji)
    -cena jak za auto bez VAT
    - 3 kg plaku gratis....

jak dla mnie już by wystarczyło żeby sobie darować - ale wiadomo, jest taki okres świąteczny, może i handlarze z Gniezna rozdają prezenty
    A to, że z Danii to ma jakiś negatywny wpływ (w sensie czy darować sobie auta stamtąd) ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

auta w Danii są drogie a te o dużych pojemnościach silnika bardzo drogie (duży podatek przy zakupie nowego). Dlatego jeśli auto nie ma najechane mnóstwa kilometrów albo nie jest powypadkowe to rzadko kiedy opłaca się je sprowadzić. A żeby jeszcze je wystawić w takiej cenie jak tutaj, to naprawdę super dojście mają Ci handlarze

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Cytat Napisał rrhoads Zobacz post
    Cześć Panowie (i Panie )

To mój pierwszy post na forum i proszę Was o wyrozumiałość.

Otóż zastanawiam się właśnie nad Alfą 159 i czy możecie mi podpowiedzieć czy warto jechać obejrzeć ten samochód?

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yei4j.html

Dacie radę coś o tym sensownego napisać?
    Przebieg jest na pewno daleki od podanego. Moja 159 ma 260tysi na liczniku, a skóra siedzeń i kierownicy posiada minimalne ślady użytkowania, lekkie zmiany w kolorze, po impregnacji niewidoczne, ale zero jakichkolwiek przetarć. No i jak już kolega pisał przód malowany, bo belka w standardzie jest w kolorze czarnym. Dobrze by było jakbyś napisał do gościa o zdjęcia jak to wygląda pod maską.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań / Luboń
    Auto
    AR 159 1.9 16v JTDM '08 Citroen C5 Mk III 2.9 V6 '08

Domyślnie

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yfiFZ.html

A co powiecie Koledzy na jej temat? Do szczecina mam kawałek i nie chciałbym jechać bez sensu ...

Po sprawdzeniu VIN wyszło mi, że to wersja 170 KM, nie wiem na ile to prawda
    Ostatnio edytowane przez stefix7575 ; 28-12-2015 o 12:27 Powód: błąd

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Nowy Targ, Kraków
    Auto
    Brera 2.2

Domyślnie

Dobrze, ze napisałem bo się dowiedziałem tego i tamtego.. W takim razie będę czekał aż się jakiś inny egzemplarz pojawi a o co chodzi z tym serwisowaniem przy tej jednostce?

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Cytat Napisał kadetmen12 Zobacz post
    Dobrze, ze napisałem bo się dowiedziałem tego i tamtego.. W takim razie będę czekał aż się jakiś inny egzemplarz pojawi a o co chodzi z tym serwisowaniem przy tej jednostce?
    Poszukaj tematów o JTS a dowiesz się do czego prowadzi wymiana oleju co 30k km w tym silniku (zgodnie z zaleceniem producenta).
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał rrhoads Zobacz post
    Cześć Panowie (i Panie )

To mój pierwszy post na forum i proszę Was o wyrozumiałość.

Otóż zastanawiam się właśnie nad Alfą 159 i czy możecie mi podpowiedzieć czy warto jechać obejrzeć ten samochód?

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yei4j.html

Dacie radę coś o tym sensownego napisać?
    Kup Vectre wyjdzie taniej

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mercedes CLA 250 4Matic AMG Line

Domyślnie Auta z Danii

Cytat Napisał PePeline Zobacz post
    auta w Danii są drogie a te o dużych pojemnościach silnika bardzo drogie (duży podatek przy zakupie nowego). Dlatego jeśli auto nie ma najechane mnóstwa kilometrów albo nie jest powypadkowe to rzadko kiedy opłaca się je sprowadzić. A żeby jeszcze je wystawić w takiej cenie jak tutaj, to naprawdę super dojście mają Ci handlarze

To fakt, auta w Danii są koszmarnie drogie. Podatek akcyzowy przy pierwszej rejestracji to 180% od wartości pojazdu + 25% VATu.
    Auta, które wyjeżdżają z Danii na export, są zwolnione z podatku tzn. sprzedający otrzymuje zwrot akcyzy i vatu (jesli firma). Dlatego kupując auto z DK trzeba miec oczy szeroko otwarte, żeby nie kupic auta zwolnionego z VAT, gdzie sprzedawca w PL sprzedaje go na fakturę marżę i tym samym oszukuje US na VAT.
    Procedura opisana w jednym z wątków tutaj na forum.
    Podatek akcyzowy w DK nie zależy od pojemności silnika tylko od ceny zakupu samochodu przez importera od producenta.

Wszystkie auta z Danii można sprawdzić na necie, łącznie z ilością km.
    Ja np. sprawdziłem tego tutaj: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6yeI5t.html
    A oto wynik: http://www.nummerplade.net/soeg/?ste...93900007119961
    Co jest dziwne, w tym przypadku nie ma zarejestrowanego przebiegu...a duńczycy są skrupulatni pod tym względem.
    Informacje o pojeździe: wyrejestrowany w DK: 3/11/2015, wyeksportowany, podatki zwrócone sprzedającemu

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sprzedawcy słyną tam z odpicowanych zdjęć szrotów na kółkach. Jak masz daleko to się dwa razy zastanów.
    No tego w kinie jeszcze nie grali....dzwonię do sprzedawcy, żeby dowiedzieć się czegoś więcej. I mur beton. VINU panu nie podam. Na pytanie dlaczego - a bo niby ludzie biorą zaliczki na samochód, którego nie mają...haha, dobre...
    Ostatecznie VIN podał. Próba negocjacji ceny - bez szans. Do tego faktura marża na zaniżoną o 5000 kwotę w stosunku do ceny rzeczywistej...hmmm...czyta to może miła pani z urzędu skarbowego?
    Ale najlepsze dopiero nastąpi. Sprzedawczyna przeczytał mój wpis tutaj na forum, gdzie pytam czy to czasami nie są kolejne uszminkowane zwłoki..., po czym stwierdził że mi samochodu nie sprzeda....haha, dobre...najwidoczniej zadawałem za dużo niewygodnych pytań.
    Myślę, że w jego zachowaniu nie ma nic racjonalnego, a z samochodem definitywnie jest cos nie tak, tak więc uważajcie na tą perełkę ze Szwajcari! - http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-jtdm-200-km-po-oplatach-bezwypadkowa-oryginalny-przebieg-ID6yezmF.html

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Generalnie wszyscy sprzedawcy w tym rejonie zachowują się, jakby handlowali autami za karę. 1 cm Plaka na wszystkich powierzchniach w samochodzie. Do tego negocjacja ceny tylko na miejscu. Jak szukałem auta dla żony (mieszkałem wtedy w Radomiu, stąd miałem tam najbliżej) w okolicach 15 tys zł to prawie wszystkie na dzień dobry 1-1,5 tys zł taniej albo 500 zł taniej plus komplet opon zimowych z felgami itp itd. To sobie wyobraź.
    I jakiekolwiek dociekliwe pytania niewskazane, bo sprzedawcy strzelają focha i uciekają Dlatego nikomu nie polecam tam jechać. Na pewno można trafić coś ciekawego, ale to zdecydowanie należy do rzadkości. W większości zreanimowane trupy. Dodatkowo każdy sprzedawca ma znajomości na jakiejś stacji diagnostycznej lub w serwisie aby podjechać tam z autem (nawet niektórzy w ASO!), które "polecają". A na prośbę o zmianę miejsca często się wykręcają. To już o czymś świadczy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10