Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Kręci i nie odpala po wymianie akumulatora

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

EGR zaślepiony pełną zaślepką bez usuwania w komputerze. Stąd też po kilku przejechanych kilometrach wyskoczyła kontrolka silnika, a po sprawdzeniu w komputerze wyrzuciło błąd EGR. Mechanik jednak kazał z tym jeździć, gdyż nie ma to żadnego wpływu. Dodatkowo DPF usunięty fizycznie i programowo, tak żeby nie uruchamiała się procedura wypalania. Rozrząd wymieniany 30tys. km temu, aczkolwiek sprawdzę czy nie przeskoczył. Jak podjechałem jednak do sklepu z aku to silnik pracował normalnie bez żadnego turkotu i nierówności. Dopiero po wymianie aku na nowy kiedy za setnym razem odpalił, zaczęło nim telepać. Wydaję mi się, że to jest jednak bardziej związane z tym, że mechanik którego udało mi się dorwać pod sklepem sprawdzał i regulował wtryski. Podobno dwa z nich niedomagały.

criss
    Gość

Domyślnie

Moze uszkodzili ci czujnik polorzenia walu

Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Jak się rozgrzeje to jest ok, ale maksymalnie przez 30 minut. Po 30 minut znów ma problem żeby zaskoczyć (chociaż zdecydowanie mniejszy). Oba kable masowe sprawdzone. Zarówno od podłużnicy jak i skrzyni są ok. Dodatkowo przeczyszczone styki i dalej to samo. Prąd na świecach był sprawdzany, podobno początkowo szwankowała centralka świec i nie dawała dobrego prądu, ale po przeczyszczeniu i sprawdzenia wyszło, że wszystko ok.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał criss Zobacz post
    Moze uszkodzili ci czujnik polorzenia walu
    Można powiedzieć, że patrzyłem im na ręce i naprawdę nic takiego z tym akumulatorem nie robili. Po prostu wyjęli i tyle. Sam częściej i bardziej pasywnie go nie raz wyjmowałem...
    Czy może to być immo?
    Na pewno do auta jest dołożony jakiś drugi alarm, aczkolwiek nikt nie potrafił go rozszyfrować. Dopiero wczoraj mechanik powiedział, że idzie gdzieś do wtrysków.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał ferfeton Zobacz post
    Wydaję mi się, że to jest jednak bardziej związane z tym, że mechanik którego udało mi się dorwać pod sklepem sprawdzał i regulował wtryski. Podobno dwa z nich niedomagały.
    no to masz odpowiedź co on tam niby "regulował"?

Auto
    Alfa 159

Domyślnie

No może i tak. Tylko zaczął regulować i sprawdzać jak już mi auto po wielu próbach nie chciało odpalić...Ani na nowym ani na starym aku.
    A co regulował niestety nie wiem, aż tak się na tym nie znam..

criss
    Gość

Domyślnie

Wez sobie mes-a i sprawdź takie parametry jak cisnienie paliwa, rozruch silnika czy jest zezwolony i czy obroty ecu widzi

Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Bez wizyty u mechanika niestety się nie obyło. Stwierdził, że nic nie jej nie było...Powiedział tylko, że wykonał jakieś korekty i rzeczywiście auto odpala już bez problemu. Jedynym problemem, który się pojawił teraz jest odpalanie auto po zimnej nocy, kiedy to rozrusznik baaardzo wolno kręci i nie zaskakuje. Dopiero za którymś razem auto zaskoczy. Świece grzeje dwa razy, a poza tym wszystko zostało dopiero sprawdzone. Potem jeżeli auto już odpali, dalej będzie odpalać bez problemu - od strzału.