Odnośnie cen i modeli opon to w tym roku zakupiłem do Zafiry opony NEXEN w rozmiarze 205/55/16 w cenie 165,00 zł/szt. Można się śmiać ale są to bardzo dobre opony, które w testach wypadają dobrze lub bardzo dobrze i mają bardzo dobre opinię wśród użytkowników. Kupiłem je w pełni świadomie i zdecydowanie nie żałuje - jedne z lepszych opon letnich na jakich jeździłem, bardzo dobre na mokrym. Zresztą NEXEN dostarcza opony na 1 montaż m.in do Skody więc raczej nie jest to tanie badziewie. Wynika z tego, że można kupić tanio (nawet bardzo tanio) dobre opony. Oczywiście 17 czy 18 będą sporo droższe ale jak się poszuka to nie trzeba wydawać 2000 zł za komplet (przynajmniej w przypadku 17).
ja za 4 nowe kormorany gamma b2 225/55/17 dalem cos kolo 880pl, wiec twierdzenie ze na komplet nowych opon to minimum 2000 to lekka przesada... no chyba ze koniecznie musi byc dunlop no to tak...
Troszke poza tematem, ale czy w JTS jest filtr paliwa jakis? Jesli tak to gdzie i czy mozna go wymienic?
Tylko, że 225/55/17 nie jest dedykowanym rozmiarem opon do 159. Nie twierdzę, że się nie zmieszczą, sam mam na zimę 205/60/16 i uważam je za lepsze od dedykowanych. Ale też cena 200 zł/sztukę to cena z tych "mission impossible", nowa opona bliżej 280 zł/sztukę.
Zwracam uwagę na sprawę opon/hamulców, bo już nie jednemu tym sposobem wybiłem z głowy auta pokroju BMW X5 czy E60, które właśnie w sprawie tych podstawowych elementów eksploatacyjnych są szalenie drogie.
W każdym samochodzie można oczywiście posiłkować się oponami słabszymi niż te co ja kupiłem lub oponami używanymi czy nieco gorszymi zamiennikami innych części. Ale ja podałem moje wydatki z mojego auta, które faktycznie poniosłem. Akurat w tych elementach uważam, że taniej kupić droższe, bo na dobrym komplet topowych nowych zimówek Continentala jeżdżę czwartą zimę i w dalszym ciągu mają dużo mięsa i gwarantują świetną przyczepność.
Aha, kwestia cen opon/hamulców i innych podstawowych elementów nie dotyczy tylko 159, a praktycznie każdego auta w tym segmencie D – kupuje się auto na ładnych kołach to trzeba liczyć się z wydatkami większymi niż przy Tico. Różnica jest tylko taka, że do niektórych aut segmentu D można kupić mniejsze rozmiary (np. w wielu 159 można jeździć na 16"). A nawet wśród opon o tej samej średnicy są duże różnice (np. "passatowskie" 225/45/17 jest sporo tańsze od naszych 225/50/17).
Ostatnio edytowane przez jahu ; 04-01-2016 o 14:42
Można kupić opony 225/50R17 za mniej niż 1500 zł. Tyle że ja bym nie zaryzykował. Kupiłem moją obecną na prawie nowych oponach, których markę ciągle zapominam (chińczyki) i szkoda mi je po prostu wyrzucić czy tam sprzedać za grosze, ale są mega tandetne. Na suchym OK, ale na mokrej nawierzchni zerwać trakcję nie problem.
Dla porównania w dużo mocniejszej 1.9 JTDm+ miałem Pirelli P Zero Nero GT i te kleiły się nawet do mokrego asfaltu jakbym je super glue nasmarował...
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja w przeciągu 2,5 roku włożyłem 159 jakieś +/- 8 tysięcy, ale odejmując od tego 4 tysiące które wydałem na remont góry silnika i moje zachcianki nie jest już tak źle.![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione