Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Zawieszenie-problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 110kW sedan

Domyślnie Zawieszenie-problem

Witam,
    Długo nie pisałem bo długo nie było problemów. Ale mam pytanie z którym nie mogę dojść ładu...
    W mojej 159 wymieniłem dolne wachacze, górny lewy wachacz, łączniki stabilizatora, łożyska amortyzatora.
    Na 3 stacjach kontroli pojazdu i u mechanika brak jakichkolwiek luzów....
    Do czego zmierzam, niekiedy zdarza się tak że jak w wjadę prawym kołem w dziurę, dołek czy poprzeczną nierówność tak rąbnie że mało co koła nie urwie....mam wrażenie jakby koło doszło do nadkola...huk...a pózniej nic...nie potrafie zlokalizować co to może być...
    Dodatkowo dodam że sprężyny i amortyzatory też ok...jedyną rzecz jaką ostatnio zauważyłem to pojawiający się delikatny "luz" w układzie kierowniczym, ale drążki i końcówki też ok...i dotyczy to tylko prawej strony z przodu...
    Jeśli ktoś z Was miał podobny problem proszę o podpowiedź bo nie lubię jak coś nie gra...

Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Dodo159 Zobacz post
    Witam,
    Długo nie pisałem bo długo nie było problemów. Ale mam pytanie z którym nie mogę dojść ładu...
    W mojej 159 wymieniłem dolne wachacze, górny lewy wachacz, łączniki stabilizatora, łożyska amortyzatora.
    Jakie części zamontowałeś? Jeśli nie oryginalne z ASO to niestety jakość części na rynku aftermarketowym jest słaba i takie rzeczy miałem z prawie nowymi TRW.

PS wahacze przez samo "h".

Auto

Domyślnie

Dolne wachacze Lamfordera, górny (chwilke była Vema) ale po tygodniu szlak ja trafił i też poszedł Lamforder...łożyska amortyzatora oryginalne z ASO,...i dalek coś klepie...a luzów brak...najgorsze jest to że nie zawsze sie tłucze i wiekszość czasu jest cisza..ale nie raz jak rąbnie to masakra...a nie chce wymieniać pokolei wszystkiego bo zawias drogi...dolne wachacze 600zł za sztuke górny 300...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Obstawiałbym górny prawy wahacz. U mnie podobnie nikt na stacjach diagnostycznych nie mógł dojść co się tłucze bo wszystko było niby sztywne ale po wymianie było i jest cisza. Osobiście zainwestowałem w oryginały. Pzdr.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Dolne wachacze Lamfordera, górny (chwilke była Vema) ale po tygodniu szlak ja trafił i też poszedł Lamforder...łożyska amortyzatora oryginalne z ASO,...i dalek coś klepie...a luzów brak...najgorsze jest to że nie zawsze sie tłucze i wiekszość czasu jest cisza..ale nie raz jak rąbnie to masakra...a nie chce wymieniać pokolei wszystkiego bo zawias drogi...dolne wachacze 600zł za sztuke górny 300...
    Można to podsumować tak: całą przyjemność posiadania Alfy 159 zabija słaba jakość zamienników. Ja to co się da to kupuję w ASO, na zamienniki TRW zmarnowałem chyba 1800 zł ("zmarnowałem" to za duże słowo, bo 3 lata jakoś przejeździłem wśród stuków i skrzypień), teraz wleciało do mnie oryginalne zawieszenie i wcale dużo więcej nie zapłaciłem, bo około 2300 zł za 4 wahacze.

PS jakiś czas temu podawane tutaj było, że górne wahacze TRW i Lemforder wyglądały niemal identycznie i niemal identycznie szybko ludzie je wyrzucali. I nie miały one nic wspólnego z jakością oryginalnych TRW kupowanych w ASO.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-01-2016 o 13:13

Użytkownik Świeżak Avatar Lich
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 2.4 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Można to podsumować tak: całą przyjemność posiadania Alfy 159 zabija słaba jakość zamienników. Ja to co się da to kupuję w ASO, na zamienniki TRW zmarnowałem chyba 1800 zł ("zmarnowałem" to za duże słowo, bo 3 lata jakoś przejeździłem wśród stuków i skrzypień), teraz wleciało do mnie oryginalne zawieszenie i wcale dużo więcej nie zapłaciłem, bo około 2300 zł za 4 wahacze.

PS jakiś czas temu podawane tutaj było, że górne wahacze TRW i Lemforder wyglądały niemal identycznie i niemal identycznie szybko ludzie je wyrzucali. I nie miały one nic wspólnego z jakością oryginalnych TRW kupowanych w ASO.
    2300 zł za komplet oryginalnych wahaczy to super cena. Gdzie są takie promocje?

Auto

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź, wymienie ten prawy górny i zobaczymy...z lewej strony "pukał" i był zupełnie inny "stuk" ...ale kto wie może i ten prawy kwalifikuje się do wymiany...na marginesie jeszcze spytam czy ktoś z Was regenerował przekładnie kierowniczą? Bo tak jak napisałem w temacie pojawił sie delikatny luz i mój "majster" obstawia że to luz na przekładni...ile taka przyjemność może kosztować? I czy to realne żeby przy przebiegu 147 tyś km padła?? Ja swoją 159 kupiłem ze względu na pewien przebieg i pełną historię w ASO...

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Podobnie jak mklimko obstawiam górny wahacz. Miałem Lemfordera który stukał o chwili założenia a na żadnej stacji diagnostycznej nikt nie czuł luzów. Dopiero podmiana poszczególnych części z innej Alfy wykazała wadę fabryczną wahacza górnego. Jeśli nie masz 600zł na nowy oryginalny to bierz stary oryginalny wahacz i oddaj do regeneracji.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Lich Zobacz post
    2300 zł za komplet oryginalnych wahaczy to super cena. Gdzie są takie promocje?
    U Litwinów. Ale źle policzyłem VAT - razem wyszło mnie ponad 2500 zł, a nie 2300 zł jak podałem wcześniej.
    Górne kupiłem jakiś czas temu za 350 zł/sztuką + vat, dolne parę dni temu za 700 zł/sztukę + vat.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-01-2016 o 13:55

Auto

Domyślnie

We wtorek zostawiam auto i wymieniam wachacz...dam znac czy ustąpiło...mam jeszcze w nim parę innych problemów, więc przy okazji zainwestuje w wachacz...

- - - Updated - - -

Jeszcze spytam tak poza tematem...bo nie udalo mi sie znależć tematu ze sprzęgłem...tzn tematów sporo ale żaden jakoś nie pasuje do mojego...otóż na zimnym silniku słychać dziwne stuki z okolic sprzęgła...po wciśnięciu sprzęgła ustaje...dodam że to sie dzieje tylko na zimnym silniku...czasami przy ruszaniu czy zmianie biegu coś cholernie chrobocze,ociera, i napewno jest związane z jakimś "wirowaniem" po wciśnieciu sprzęgła cisza...czasami podczas jazdy słysze jak docisk "delikatnie stuka" ....oczywiście jak postraszę moja ALFE mechanikiem to nagle się naprawia...i tak w kółko mnie zwodzi :-)10 tyś km temu wymieniłem tarczę , docisk i wysprzęglik...ale dwumasa "ponoć była ok"...pytanie czy to może być dwumas? czy może jakiś inny "hohlik"?? np. siakieś łożysko..