Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Blue & Me - problem z uruchomieniem po dołożeniu modułu

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

A zapoznałeś się z instrukcją blue&me? Być może przy pierwszym uruchomieniu tak jest na komórce nic nie ma?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Przeczytalem cala instrukcje polska i angielska. Powinno byc w menu telefonu cos takiego jak settings/setup (a nie ma). Komorka widzi urzadzenie myCar - proba polaczenia konczy sie pytaniem o pin (nie dziala 0000 a ani 1234 ani wszystkie 4cyfrowe o takich samych cyfrach).
    Auto ma w menu telegonu tylko te dwie pozycje. W/g instrukcji powinien byc setup umoziwiajacy sparowanie telefonu a nie ma.

Czy ktos majacy dzialajace blue and me w alfie 159 moglby powiedziec jak to wyglada (jakie opcje sa w menu oraz jesli mozliwe jaki jest konfig tego w MES)
    Ostatnio edytowane przez jaymz ; 03-01-2016 o 19:58

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

nie pqmietam opcji itp
    ale pamietam ze przy parowaniu telefonu kod pin wyswietlany byl na wyswietlaczu miedzy zegarami i taki wpisywalem w telefonie i wtedy parowalo

jak nie zapomne to moze jutro zrobie od poczatku parowanie i zerkne co tam po kolei jest

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm (150 KM)

Domyślnie

Cytat Napisał jaymz Zobacz post
    proba polaczenia konczy sie pytaniem o pin
    Ten PIN powinien pojawić się pomiędzy zegarami ale tylko podczas rejestracji nowego urządzenia.

To może inaczej jakie na chwile obecną Masz dostępne ustawienia, które można wybrać z menu pomiędzy zegarami?
    Generalnie może jak już przeszło proxy to warto zrobić reset B&M odłączając akumulator na parę minut.

Funkcje głosowe też nie działają?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

W menu jest tylko phonebook i last calls. Funkcje glosowe trudno powiedziec czy dzialaja czy nie - gadalem po polsku i po angielsku bez sukcesu. Jak wciskam na kierownicy przycisk od funkcji glosowych to slychac takie pojedyncze pikniecie - tak chyba powinno byc (z instrukcji wynika ze to potwierdzenie uaktywnienia funkcji glosowych.

Jesli ktos z Was potrafilby to uruchomic to chetnie zaplace za uruchomienie. Jestem w miare mobilny wiec moge podjechac gdzies we wskazane miejsce. Bo niestety po malu koncza sie pomysly i zostaje serwis (czego wole uniknac bo lepiej zlecic komus kto ma o tym pojecie).
    Gdybym choc wiedzial czy w MES mam dobre ustawienia, chodzi o te zaznaczone na poniższym obrazku:

Ich zmiana powoduje,że proxi albo przechodzi albo nie przechodzi - więc mają znaczenie. Na przykład wybór złego typu wyświetlacza powoduje, że nic się nie pojawia na wyświetlaczu w aucie.

---------------------------------------------
    Dziś rano pomimo siarczystego mrozu w menu pojawiło się settings mogę sparować już telefon.
    Choć niestety nie jest to stabilne telefon się rozłącza co chwila (galaxy s5), sprawdziłem na starszym (galaxy s) - jest lepiej
    choć też potrafi się rozłączyć.
    książka telefoniczna się skopiowała.
    można wybierać numer (calling) i odbierać połączenie (incoming call).

Ale niestety radio nie wycisza się, nic nie słychać w głośnikach i nie działa media player, sterowanie głosowe.

I teraz zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem to nie jest wersja, w której w radio trzeba by się wpiąć w zieloną
    wtyczkę zamiast żółtej ? Czy to nie jest wersja bez media playera.
    Choć centralka przyszła z wiązką pod usb to auto jednak jest z końca 2005 roku - a tam podobno media player
    nie zawsze był ...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	364
Rozmiar:	142.8 KB
ID:	187237   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160104_090921.jpg
Wyświetleń:	315
Rozmiar:	64.0 KB
ID:	187243  
    Ostatnio edytowane przez jaymz ; 04-01-2016 o 09:54

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Skoro już coś tam działa- zainstaluj aktualizacje.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm (150 KM)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Skoro już coś tam działa- zainstaluj aktualizacje.
    Na tym etapie bym nie ryzykował, bo już nie jedno działające B&M padło po aktualizacji.

Ja bym jeszcze zrobił reset tym bardziej, że pojawiły się dodatkowe opcje w menu a to oznacza, że Body zaczyna współpracować z B&M.

Co do zrywania połączenia to ja też mam z tym problem (Huawey P8).
    Zauważyłem, że jak włączę bluetooth w tel. nim włożę kluczyk to połączenie jest stabilne.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał adamekp Zobacz post
    Na tym etapie bym nie ryzykował, bo już nie jedno działające B&M padło po aktualizacji.

Ja bym jeszcze zrobił reset tym bardziej, że pojawiły się dodatkowe opcje w menu a to oznacza, że Body zaczyna współpracować z B&M.

Co do zrywania połączenia to ja też mam z tym problem (Huawey P8).
    Zauważyłem, że jak włączę bluetooth w tel. nim włożę kluczyk to połączenie jest stabilne.
    1. Potwierdzam, że włączenie BT przed włożeniem kluczyka w stacyjkę poprawia stabilność.
    2. Nie czyta pendrive (2GB, 4GB FAT16, FAT32 pełen format, szybki format) - więc update i tak nie uda się zrobić.
    2. Nadal nie mogę gadać przez tel w głośnikach cisza, mikrofon też nie działa (jest oryginalny, nowy fiatowski).

I teraz myślę, że to może być wersja bez media playera co oznacza, że należy inaczej podłączyć do radia - trzeba dokonać
    podłączenia tam gdzie na schemacie jest ono przekreślone.

Jak trochę ustaną mrozy to sprawdzę inne połączenie.

Na razie mam tylko radość, że telefon się paruje z B&M i na wyświetlaczu wszystko działa - tylko gadać nie można

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

PODDAJĘ SIĘ

B&M to wynalazek szatana, skonstruowany tak aby zniechęcić do jego używania.
    Więc po instalacji B&M w moim aucie mogę jak pisałem (a w zasadzie mogłem do niedawna) obłsugiwać telefon z kierownicy i widzę na wyświetlaczu
    książkę telefoniczną, połączenia przychodzące i wychodzące - generalnie obsługa działa w 100% zgodnie z instrukcją.
    Tylko nie słychać nic w głośnikach - radio nie przełącza się na sygnał telefonu.
    Po naciśnięciu sterowania głosowego też nic nie słychać.

Dziś więc rozebrałem to wszytko i podłączyłem sobie słuchawki do wyjścia telefonicznego. Ku mojemu "zaskoczeniu" jakaś baba gadała do mnie
    po włosku - więc dźwięk jest. Zadzwoniłem telefonem i EUREKA - też było słychać dźwięk z głosem rozmówcy.
    Sprawdzam co się dzieje jak manualnie zewrę do masy pin MUTE - radio przełącza się i wyświetla się na nim PHONE.

Więc podłączyłem wszystko z powrotem - wariant stereo/can i mono/tel - niestety radio nie przełącza się i nie ma dźwięku w głośnikach !!!
    Obserwacja jest taka - jak jest włączone B&M to radio nie jest w stanie przejść na PHONE manualne wyzwalanie mute (zwarcie stosownego
    pinu do masy też nie działa). Jak odłączyłem B&M to radio już potrafi przejść na PHONE przy manualnym wyzwoleniu mute.

Dobra myślę sobie zrobię restart - odłączyłem aku na 30 MIN.

Po 30 min podłączam aku i menu telefonu jest w połowie angielskie i w połowie włoskie - nadal nie działa dźwięk .

No to ponownie odłączyłem aku na 30 min, następnie podłączyłem i ... ENGLISH LANGUAGE NOT AVAILABLE.

NA TYM POSTANOWIŁEM (NA RAZIE a może na zawsze) zakończyć przygodę z B&M.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jeśli masz komunikat ENGLISH LANGUAGE NOT AVAILABLE to nic strasznego- rób update i wgraj język polski.
    Jesteś widzę bardzo blisko rozwiązania problemu. Sprawdzałeś raz jeszcze wszystkie kable?

Kup na allegro centralkę, sprawdź czy będzie tak samo- masz 14 dni na oddanie jeśli kupiłeś z firmy (w sensie nie prywatnie).
    Może radio jest uszkodzone?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond