Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 252

Temat: Odpalanie w mrozie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jeśli chodzi o paliwo na grube mrozy – to pewne jest tylko paliwo arktyczne. SKYDD zmienia pewne właściwości paliwa, ale nie obniża temperatury mętnienia paliwa i czasem może nie pomóc. Podobnie Verva czy Ultimate – o ile nie jest to paliwo arktyczne to nie ma różnicy między nim a zwykłym (poza tym, że ma w sobie odpowiednik SKYDD). Paliwo arktyczne można kupić na niektórych Lotosach i Statoilach.

Oczywistą oczywistością jest to, że problem zamarzającego paliwa dotyczy tylko ON. Benzyna zamarza w takich temperaturach, które w PL nie występują. Choć skroplona woda w benzynie też może swoje napsuć.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-01-2016 o 13:15

Użytkownik Rowerzysta Avatar PePe_xXx
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Chciałbym się jedynie upewnić - przy próbie odpalania (po dwukrotnym podgrzaniu świec), po naciśnięciu startu włączają się światła awaryjne, rozrusznik kręci 2 razy i ekranik na desce rozdzielczej gaśnie całkiem jak przy wyłączeniu silnika. Po wyjęciu kluczyka, wskazówka poziomu paliwa zostaje na swoim miejscu (1/3 baku) i opada dopiero po dłuższej chwili. Poza akumulatorem (który ponoć był sprawny i na obciążeniówce podobno sobie dobrze poradził w listopadzie) coś jeszcze może być tu problemem? Jeżeli to nie kwestia akumulatora - co zrobić żeby nie spier***ić?

Dodam tylko, że 1,5 dnia wcześniej auto bez problemu odpaliło na nieco mniejszym mrozie i poszło w trasę - stało nieuruchamiane przez ok. 40 godzin
    Ostatnio edytowane przez PePe_xXx ; 05-01-2016 o 14:31

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Jeśli chodzi o paliwo na grube mrozy – to pewne jest tylko paliwo arktyczne. SKYDD zmienia pewne właściwości paliwa, ale nie obniża temperatury mętnienia paliwa i czasem może nie pomóc. Podobnie Verva czy Ultimate – o ile nie jest to paliwo arktyczne to nie ma różnicy między nim a zwykłym (poza tym, że ma w sobie odpowiednik SKYDD). Paliwo arktyczne można kupić na niektórych Lotosach i Statoilach.

Oczywistą oczywistością jest to, że problem zamarzającego paliwa dotyczy tylko ON. Benzyna zamarza w takich temperaturach, które w PL nie występują. Choć skroplona woda w benzynie też może swoje napsuć.
    Zgadza sie, w dieslu temperatury metnienia nie zmodyfikuje sie zadnymi dodatkami (bo to zalezy od samej bazy paliwa zastosowanej), ale poprawia sie znacznie temperature zapchania filtra jak I neutralizuje sie wode w paliwie (w koncu w baku sie skrapla). SkyDD nie rozwiazuje wielu problemow, ale pomaga. Kosztuje grosze tak naprawde (~1zl wiecej na bak), w przeciwienstwie do wielu innych dodatkow ktore kosztuja po 25-30zl na bak.

Kiedys z ciekawosci kilka razy prosilem na stacjach o karte charakterystyki paliwa, na jednym Shellu mi nie chcieli pokazac, na innych stacjach paliwa mialy cos ok -7-9st temp metnienia a zapchania ok -18-25st. Na Lotosie sprawdzilem oba paliwa, I Dynamic akurat wtedy mial praktycznie parametry paliwa arktycznego, nie pamietam dokladnie ale metnienie ok -25C a zapchanie filtra -42, tyle ze nie wiem czy zawsze jest takie. Shell Vpower Diesel jak wtedy sprawdzalem mial ok -15 temp metnienia a zapchania -37.
    Na Statoil sprzedaja ponoc (akurat nie mam po drodze I nigdy nie tankowalem) typowo arktyczne paliwo (jako ten lepszy Diesel, kiedys chyba Gold, dzis nawet nie wiem czy nie nazywa sie wlasnie Arktyczny)
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 05-01-2016 o 15:00

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    2.Paliwo - niestety w grudniu, szczególnie jak jest ciepło przywożą na stacje takie raczej przejściowe paliwo - w zimie warto dolewać do paliwa SkyDD - kupić sobie butelkę 1L (na necie chyba ze 20zł) I lać na oko 50ml do każdego tankowania. Jeszcze zanim używałem SkyDD, zatankowałem w grudniu na BP Ultimate Diesel (normalnie tankuje na Shellu), ale chyba było jeszcze przejściowe, po jakimś czasie przy -5 już słabo paliła a przy -13 nie mogłem w ogóle odpalić. Miałem na szczęście już mało paliwa w baku, jak się udało w końcu odpalić (po godzinie walki, grzaniach świec, podłączeniu do z drugiego aku bo mój już się wyładował) to kupiłem właśnie na stacji SkyDD wlałem, I zalałem świerzym paliwem - potem bez problem paliła przy -20C.

Niestety na zimę w JTDm musi być wszystko tip top, inaczej może być problem. TTTM.
    Szukanie problemu w paliwie to jest odpychanie prawdy o problemach w aucie lub nieprzygotowania auta do zimy.
    W polowie wrzesnia na stacje dostarczane jest paliwo ktore spelnia normy do -15stopni. Jest to paliwo przejsciowe. Pozniej juz nie pamietam kiedy jest zimowe. Jak mi przywioza paliwo na firme to wrzuce karte charakterystyki jak ktos chce.
    Druga sprawa ja pisalem o bezproblemowym odpalaniu mojej 2.4 nawet po postoju 3 tygodniowym i zreguly tankuje do pelna. Przed postojem zalalem na stacji marketowej bodajze le clerc w rzeszowie do pelna. Odpala caly czas.
    Warto przed zima podpiac aku pod prostownik, sprawdzic ladowanie i zalewac do pelna przed mrozami ominie sie problem skroplenia ktory moze wystapic ze wzgledu na temperatury. Reszta to problemy w aucie ktore sie pojawiaja przy ujemnych temperaturach.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Mamy trzy paliwa

Letnie - 16 kwietnia - 30 września
    Przejściowe - 1 październik - 15 listopada; 1 marca - 15 kwietnia
    Zimowe - 16 listopada - 28/29 lutego

W rzeczywistości paliwa przejściowe i zimowe znajdują się w zbiornikach stacji wcześniej, bo o danej dacie MUSZĄ w nim być. Czyli wrzuca się je do zbiornika wcześniej a później czeka aż się zużyje przy końcowych datach (czyli zimowy i przejściowy jest dostępny dłużej niż wynika to z dat, a letni krócej)
    Normy to odpowiednio 0*C dla letniego, -10*C dla przejściowego i -20*C dla zimowego. Przy czym większość solidnych marek i tak leje paliwa o trochę lepszych parametrach.

Żaden duży producent, nie zaryzykuje posiadania w grudniu paliwa przejściowego... bo jak będzie trzeba wymienić układ paliwowy w jakimś ropniaku to oni za to zapłacą. Tak samo jak Shell (Inne stacje z obsługą pewnie również, ale ja akurat znam przypadki z Shell;a) wiele razy płacił za pomyłki swoich pracowników którzy zalewali 95 baku ON.
    Ostatnio edytowane przez hideto ; 06-01-2016 o 07:34

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał porterneon Zobacz post
    Masz DPF? Czy samochod Ci kopci po odpaleniu?
    U mnie dpf jest i kopcenie czasem występuje. Jaki to ma związek?
    Akumulator, świece i wtryski są ok.
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

Witam,u mnie jak jest -15 czy -10 czy jak na filmie -4,5 jak od[alam auto jest taki specyficzny dżwiek.Wiecie co to może byc.Błędów żadnych,świece ok,paliwo z Lotosa,Akumulator ma 2 lub 3 miesiące .

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

U mnie jest tak samo, obstawiam rozrusznik przez chwile kręci się razem z silnikiem aż się bendiks cofnie być morze rozrusznik wymaga czyszczenia i smarowania.
    Ostatnio przy minus 19 z 10 sekund wył

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Świeżak Avatar hipcio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

U mnie ten dzwięk też występuje. Wygląda to tak jakby to z filtra paliwa dochodziło. Rozrusznik u mnie był regenerowny wczoraj i dalej to występuje więc raczej to nie to.

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Cytat Napisał hipcio Zobacz post
    U mnie ten dzwięk też występuje. Wygląda to tak jakby to z filtra paliwa dochodziło. Rozrusznik u mnie był regenerowny wczoraj i dalej to występuje więc raczej to nie to.
    Z filtra paliwa to raczej nie, nie ma tam co tak wyć na 90% rozrusznik a dokładniej bendiks wolno cofa i przez chwile kręci sie razem z silnikiemKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Automobile_starter_2.JPG
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	58.1 KB
ID:	187328
    Ostatnio edytowane przez Black Wolf ; 06-01-2016 o 10:36

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu