Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Dwumas czy poduszki silnika?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie Dwumas czy poduszki silnika?

Witam,

Wiem, że nie da się tego stwierdzić na forum na 100%, ale lepiej spytać niż nie Mianowicie podczas wyłączania auta jest lekkie telepanie oraz metaliczne stuki - no to co, dwumas do wymiany. Jednak, te stuki nie zawsze mają miejsce, mam wrażenie, że to zależy od tego "jak się auto ułoży". Do tego sprawdzałem dwu mas na zasadzie, że wbijam 3 bieg gdzieś przy 40 km/h i gaz w podłogę, auto płynnie przyspiesza, nie ma żadnego telepania czy stuków - czyli jednak jakby dwumas sprawny. Do tego auto czasem telepie się jak stoje na światłach - znowu jakby zależało od tego jak się "ułoży". Ostatnio miałem też w końcu sansze odpalić alfe przy tych mrozach poniżej -10. No normalnie traktor Telepanie i głośno. Dlatego skłaniam się jednak ku poduszką silnika, ale nie specjalnie chcę wydawać 1k zł, żeby jednak zaraz okazało się, że trzeba wyłożyć z 3k na dwumas Mam niby dobry warsztat u siebie i mógłbym im zlecić diagnozę, jednak za krótko serwisuję u nich auto aby im tak na 100% zaufać.

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Sprawdzałeś czy jak wciśniesz sprzęgło i gasisz to też jest to stukanie?
    Trudno powiedzieć co to może być dolej do paliwa oleju 2T 100ml na 20L

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Świeżak Avatar karamba
    Auto
    AR 159 1,9 110 kW, DPF OFF, EGR OFF, klapki OFF, power by @sdero

Domyślnie

przy nowym jak i sprawnym dwumasie przy gaszeniu będzie słychać lekkie stuknięcie. W kilku alfach zaobserwowałem ten dźwięk, nawet gdy był włożony nówka dwumas Nie ma co się tym przejmować. Dwumasem należy się martwić jak na zimnym silniku wydaje metaliczne dźwięki lub telepie budą przy przyspieszani a to że słychać przy gaszeniu to o niczym nie świadczy.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Cytat Napisał Black Wolf Zobacz post
    Sprawdzałeś czy jak wciśniesz sprzęgło i gasisz to też jest to stukanie?
    Trudno powiedzieć co to może być dolej do paliwa oleju 2T 100ml na 20L
    nie zalecam w zimę zalewać olej 2T
    zalewaj dobre paliwo na stacji i jakieś dodatki na zimę typu Black Arrow czy co tam sobie zalewasz

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Cytat Napisał shockwave93 Zobacz post
    nie zalecam w zimę zalewać olej 2T
    zalewaj dobre paliwo na stacji i jakieś dodatki na zimę typu Black Arrow czy co tam sobie zalewasz
    Ja cały czas wlewam i silnik pracuje dobrze i zapala też dobrze

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

No nie wpadłem na wyłaczanie z wciśniętym sprzęgłem, będzie trzeba spróbować przy najbliższych okazjach.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wójcin/Opole
    Auto
    Alfa 166 2.4 JTD 20V, CROMA 2.5 TD

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    Witam,

Wiem, że nie da się tego stwierdzić na forum na 100%, ale lepiej spytać niż nie Mianowicie podczas wyłączania auta jest lekkie telepanie oraz metaliczne stuki - no to co, dwumas do wymiany. Jednak, te stuki nie zawsze mają miejsce, mam wrażenie, że to zależy od tego "jak się auto ułoży". Do tego sprawdzałem dwu mas na zasadzie, że wbijam 3 bieg gdzieś przy 40 km/h i gaz w podłogę, auto płynnie przyspiesza, nie ma żadnego telepania czy stuków - czyli jednak jakby dwumas sprawny. Do tego auto czasem telepie się jak stoje na światłach - znowu jakby zależało od tego jak się "ułoży". Ostatnio miałem też w końcu sansze odpalić alfe przy tych mrozach poniżej -10. No normalnie traktor Telepanie i głośno. Dlatego skłaniam się jednak ku poduszką silnika, ale nie specjalnie chcę wydawać 1k zł, żeby jednak zaraz okazało się, że trzeba wyłożyć z 3k na dwumas Mam niby dobry warsztat u siebie i mógłbym im zlecić diagnozę, jednak za krótko serwisuję u nich auto aby im tak na 100% zaufać.
    Ja w swojej co prawda 166 też robiłem różne testy i nic nie wskazywało na zużyty dwumas, jednak przy dodawaniu gazu, gaszeniu auta było słychać taki delikatny metaliczny dźwięk, który z czasem się nasilał. Początkowo myślałem, że to łożysko oporowe ale po rozebraniu okazało się że to dwumas miał luz i zaczęło wycierać nity wewnątrz. Morał z tego taki, że jak nie wskoczysz pod auto i nie obadasz to się nie przekonasz
    Ostatnio edytowane przez dawid1146 ; 06-01-2016 o 17:31

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Moim zdaniem poduszki będą się objawiały bardziej stukami przy zmianie biegów lub w momencie zdejmowania nogi z gazu i w początkowej
    fazie dodawania gazu. Tym bardziej będzie to odczuwalne im większy moment będzie generowany.
    Ogólnie dzieje się tak z powodu, że w tych sytuacjach wszystko się napręża w tym mocowanie silnika i jeśli są poduchy już zużyte to mogą być słyszalne stuki.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jaymz Zobacz post
    Moim zdaniem poduszki będą się objawiały bardziej stukami przy zmianie biegów lub w momencie zdejmowania nogi z gazu i w początkowej
    fazie dodawania gazu. Tym bardziej będzie to odczuwalne im większy moment będzie generowany.
    Ogólnie dzieje się tak z powodu, że w tych sytuacjach wszystko się napręża w tym mocowanie silnika i jeśli są poduchy już zużyte to mogą być słyszalne stuki.
    I od tłumienia tego właśnie jest koło dwumasowe, dlatego przy drganiach bez obciążenia, która ja obserwuje u siebie, typowałbym właśnie poduszki silnika (no bo co innego?)

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Ja mam właśnie stuknięcia przy zmanie biegów i czasem jak dodam albo puszcze gaz (bardzo energicznie) i wiem, że na 100% poduszke przy skrzni mam walniętą bo przy robocie skrzyni to wyszło a nie było czasu żeby się tym zająć bo cieżko podusze było dostać na już. Dopiero teraz się tym zajmę. Więc na początek sprawdź poduszki i bedziesz wiedział co dalej robić Jak ci telepie budą to raczej obawiam się, że to jednak dwumas... sprawdzanie go na 3 to raczej nic Ci nie da bo tak naprawdę żeby ocenić jego stan to trzeba wyjąć i koniec. Takie telepania jak ty masz to typowe dla dwumasu raczej, ale poduszki też warto sprawdzić bo kto wie...