Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Wyciek z układu wspomagania

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 166 2.0ts 1999r.

Domyślnie Wyciek z układu wspomagania

Cześć wszystkim, wczoraj jadąc do pracy straciłem wspomaganie, działało tylko jak silnik był na wysokich obrotach. Dziś wróciłem zobaczyć do auta i zauważyłem wyciek z okolic lewego reflektora (od strony kierowcy) niestety całość jest dość mocno zabudowana i nie udało mi się dojrzeć miejsca wycieku i tu mam do was pytanie co w tamtym miejscu może się znajdować co takowy wyciek mogło by spowodować. pompa wspomagania jest po drugiej stronie silnika a zbiorniczek na samym podszybiu. Jest tam jakiś rozdzielacz? niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedniego schematu instalacji. Alfa 166 2.0ts

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

eper - uklad kierowniczy wspomaganie itp
    zapewne sa rysunki przewodow i calej reszty
    zawsze to jakis ogolny widok

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Poszedł Ci klasycznie przewód wspomagania do chłodnicy oleju. To jest zakuwany przewód ale z powodzeniem można go zrobić na opaskach zaciskowych. Bez kanału będzie ciężko ale się da. Przewód w okolicach sanek jest aluminiowy/sztywny. A do chłodnicy (tam Ci pękło) i do kolumny elastyczny.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 166 2.0ts 1999r.

Domyślnie

Patrząc na EPER nie widzę tam połączenia z chłodnicą oleju. Ale z tego co znalazłem to faktycznie Marek jak zwykle pewnie masz rację Jeśli chodzi o 166 to jesteś Alfą i Omegą i to bez zbędnego wazeliniarstwa to pisze. Teraz pytanie czy bez płynu w układnie będę mógł próbować dojechać do domu? jakieś (60km) bo nie chce zostawiać auta u mechanika i nie chodzi tu o $ ale nie ufam im.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Napisze tak. Nie wolno jeździć bez płynu wspomagania bo możesz zatrzeć pompę. Ale.... ja też miałem taką sytuację na drodze. Przeliczyłem szybko koszt ewentualnych konsekwencji i wyszło mi taniej zaryzykować dojechałem do domu (trochę mniej bo z 40km), naprawiłem, zalałem nowy dobry płyn i nic się nie stało.

To jest prawie pewne że strzelił Ci ten przewód bo prędzej czy później wszystkim puszcza. A co drugiemu już się poci Kupujesz zwykły przewód hydrauliczny w oplocie płóciennym (wewnętrzna osnowa) i solidne opaski zaciskowe. Szlifierką opindalasz ten kołnierz co został i nasadzasz na rurkę wąż. Można to zrobić na aucie.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Moze nie pekł tylko zsunął sie z krućca chłodnicy bo tam nie jest zakuwany, tez mialem taka sytuację wymieniłem opaske na inną i juz kilka lat spokój.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA