Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Blue & Me - problem z uruchomieniem po dołożeniu modułu

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Jeśli masz komunikat ENGLISH LANGUAGE NOT AVAILABLE to nic strasznego- rób update i wgraj język polski.
    Jesteś widzę bardzo blisko rozwiązania problemu. Sprawdzałeś raz jeszcze wszystkie kable?

Kup na allegro centralkę, sprawdź czy będzie tak samo- masz 14 dni na oddanie jeśli kupiłeś z firmy (w sensie nie prywatnie).
    Może radio jest uszkodzone?
    Co do zakupu drugiej - niestety nigdzie nie ma tej z numerem zaczynającym się na 6 (a taka jest u mnie w/g eper).
    Pendrive próby na różnych z kilkukrotnym pełnym formatowaniem FAT oraz FAT32 (rozmiar 128MB, 256MB, 512MB, 1GB, 2GB, 4GB) nie przynoszą żadnego rezultatu: USB CONFIGURATION ERROR
    Radio nie wiem czy jest uszkodzone - w MES przynajmniej od strony magistrali CAN jest ok i błędów nie ma.
    Wszystkie funkcje w radiu działają tzn tuner i odtwarzanie CD oraz wszelakie ustawienia.

Wydaje mi się, że to może być jakiś problem z kompatybilnością z body bo to co mam w aucie ma inny numer niż by wynikało, że powinien mieć - w/g tego co pokazuje eper.
    Jestem umówiony do serwisu w poniedziałek niech podłączą swojego super EXAMINERA i zobaczymy co im to urządzenie powie.

Co do tego, że już jestem blisko finału , to moim skromnym zdaniem było znacznie bliżej jak działał BT (bo działało wszystko tylko radio nie puszczało dźwięku - ale wpinając słuchawki w moduł BT można było wszystko słyszeć i VOICE i rozmowy) teraz nic nie działa ...

Kable na 100% są podłączone poprawnie.

Restarty systemu doprowadziły do stanu, że nie działa nic i jest ENGLISH LANGUAGE NOT AVAILABLE.

Teraz myślę, że chyba zamontuję albo fabryczny zestaw CONNECTa NAV albo jakąś stację Multimedialną.
    Ostatnio edytowane przez jaymz ; 07-01-2016 o 20:15

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Podaj nr VIN samochodu i nr centralki którą masz.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Juz podawalem kilka postow wczesniej
    Ale podaje raz jeszcze
    VIN ZAR93900007013219
    Moduł 60699960

Ale mam body o innym numerze niz pokazuje eper. Choc proxi przeszlo bez problemu i licznik nie mruga no i byl moment ze bluetooth dzialal i wszystko pojawialo sie na srodkowym wyswietlaczu tylko radio nie chcialo emitowac dzwieku z telefonu
    Ostatnio edytowane przez jaymz ; 08-01-2016 o 11:19

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No to w takim razie podaj nr body komputera
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał airajti Zobacz post
    no to w takim razie podaj nr body komputera
    body: 60686058

ecu programing date: 10/13/2005 (mi się wydaje, że mam wyjątkowo pecha i po prostu to body nie przewiduje do końca współpracy z B&M ale może się mylę)
    Ci prawda po CAN wszystko jest ok i zanim się "zepsuło" klawiatura w kierownicy i parowanie BT działało - ale body poprzez CAN nie zmuszał radia do przejścia w tryb telefonu
    i radio beztrosko sobie grało - pomimo że MES pokazywał, że wszystko jest ok.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	40
Rozmiar:	69.8 KB
ID:	187573  
    Ostatnio edytowane przez jaymz ; 08-01-2016 o 12:10

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Jak masz wszystko podłączone... i jesteś pewien, że jest OK... i programowanie na pewno dobrze zrobiłeś... to tylko podmianka modułu da Ci ostateczną odpowiedź.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Jak masz wszystko podłączone... i jesteś pewien, że jest OK... i programowanie na pewno dobrze zrobiłeś... to tylko podmianka modułu da Ci ostateczną odpowiedź.
    0. Podłączenie tego elektrycznie jest na tyle banalne, że trudno to źle podłączyć.
    CAN to tylko dwa przewody - u mnie to zadziałało bo komunikacja z modułem i z autem była a zatem i zasilanie jest też ok.

Oprócz tego to tylko zostaje podłaczenie analogowego stereo sygnału z dźwiękiem (3 kable) i mikrofonu (2 kable)
    - choć do testowania to nie musi wcale być podłączone.

Tak naprawdę aby sprawdzić czy B&M działa to wystarczy tylko podłączyć CAN i zasilanie - radio POWINNIO się
    przełączyć na PHONE w momencie telefonowania w wyniku otrzymanej komendy przez CAN - czego u mnie nie doświadczyłem ani razu
    i tutaj jest cały "pies pogrzebany".

Oczywiście B&M potrafi też wysłać "analogowy" sygnał MUTE poprzez zwarcie do masy jednego z pinów na wyjściu na którym normalnie jest 5V. Niestety radio i ten sygnał ignorowało jak B&M było podpięte. Jak odłączyłem B&M to zwarcie tego pinu w radiu do masy wyzwalało mute i przełączenie na PHONE.

Takie analogowe przełączanie było przewidziane dla wersji bez media playera - wówczas w zieloną kostkę idą trzy sygnały (tel+, tel- i mute).
    Niestety i to nie działało.

1. Co do innego modułu to moduł z numerem przewidzianym do mojego VIN jest słabo dostępny wyrwałem tylko tę jedną sztukę i innych już nie ma nigdzie osiągalnych.
    2. Jeśli brać moduł z innym numerem to zaczyna się loteria.

Podjąłem decyzję o wymianie tego ustrojstwa i zamontowaniu stacji multimedialnej dedykowanej do Alfy - mniej problemów, więcej funkcji. Stacja już w drodze od przyjaciół zza wielkiego muru ...

Potrzebuje pewnie działający zestaw głośnomówiący bo w ostatnim czasie dostałem dwa razy po 5punktów za gadanie przez tel w aucie

Jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy czy informacji o podłączeniu B&M w swojej Alfie to chętnie odpowiem na pytania i podpowiem co i jak. Samo podłączenie elektrycznie - nie jest trudne.
    Ostatnio edytowane przez jaymz ; 08-01-2016 o 18:52

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfa 147
    Mieszka w
    OKOLICE WAWY
    Auto
    ALFA 147 04r 1.6TS105KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Witam koledzy pisałem ze swoim problemem w innym dziale ale widzę ze tu jest więcej osób ogarniających blue&me. Mam taki problem blue, mianowicie wgrałem polski język i wszystko było w porządku działało jak należy ale po pewnym czasie jak chciałem wybrać nr tel komendą głosował przestała do mnie mówić ;/ i musze wszystko wybierać bez słyszenia komendy.. jak mówie "wybierz" "zdzwoń" to reaguje i dział wszystko. Wiecie co mogło się z stać z głosem i jak to naprawić?? Odłączanie akumulatora nie pomaga...

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Wgraj angielski i raz jeszcze polski.
    Jeśli jeszcze nie zrobiłeś- aktualizacja centralki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfa 147
    Mieszka w
    OKOLICE WAWY
    Auto
    ALFA 147 04r 1.6TS105KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Był angielski a później w grałem polski. A jak się robi aktualizacje ? nowszy program??