Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Temat: Różnica w spalaniu dwóch TBI na tej samej trasie - co może być przyczyną?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie Różnica w spalaniu dwóch TBI na tej samej trasie - co może być przyczyną?

Wczoraj przetestowaliśmy z kumplem nasze TBI.
    Moja z 2010 mimo że SW (+50kg), to miała zatankowane 30L mniej paliwa niż kolegi sedan z 2011r, kolegi sedan za to miał więcej wyposażenia Navi, skóry, dodało to pewnie kolejnych pare kilo), tak więc prawie to samo jeśli chodzi o masę.
    Obie na nowych 17" zimowych 225/50. Obie w miarę mały przebieg (52kkm vs 37kkm). Obie po wymianach rozrządu/oleju/filtrów jakieś 2 miesiące temu.

Auta rozgrzaliśmy i zrobiliśmy 3 odcinki testowe jadąc razem na tym samym biegu itp, każdy odcinek resetowaliśmy komputer
    1. 13km ekspresówką do okoła Bielska (odcinek bardziej pod górkę, różnica poziomów 120m), na tempomacie 120km/h. Moja spaliła 10.5L/100km a kolegi tylko 9.4L wg. komputera.
    2.Powrót 140km/h na tempomacie, moja spaliła 9.5L jego też
    3.Powrót do domu ~10km boczne drogi, rondka,górki,parę skrzyżowań, spokojna jazda moja spaliła 9.3L jego 9.4L.

Po teście zorientowałem się że kolega miał wyłączoną klimę a ja miałem włączoną (ale było 5st C i tak klima się raczej nie włączała, więc myślę że można to pominąć)

Powyższe daje mi podstawy do wniosku, że gdy nie ma obciążenia (jazda po płaskim,lub z górki, spokojna jazda), to obie 9tki palą praktycznie tyle samo, różnica jest natomiast duża (+1.1L lub ~12%) gdy jest obciążenie (pod górkę).

Zastanawiam się co może być przyczyną? Jakiś czujnik nie domaga? Co mogę sprawdzić i w jakich warunkach? Mam MESa na laptopie tylko na logi z jazdy musze sobie załatwić przetwornicę 12->230V bo bateria na nim już marna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Klima ... wyłącza się poniżej 3.5 stopnia - zresztą jak miałeś włączoną to znaczy, że się włączyła

A tak po za tym jedna zasadnicza różnica - SEDAN a SPORTWAGON

Aha w eLearn Sportwagon ma 2km mniejszą prędkość maksymalną niż sedan (niezależnie od silnika)
    Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 10-01-2016 o 13:35
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Współczynnik aerodynamiczny jest też na pewno inny. Te 13 km ekspresówką to chyba trochę krótki odcinek, a poza tym może właśnie klima się włączyła

Widzę, że spalanie TBi nie różni się wcale od 2.2 JTS (może nawet TBi nieco wyższe?). Trzeba by porównać w takich samych warunkach.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Klima działa cały czas, osusza powietrze i takie tam. Do tego opony, ten sam model? Jesli nie to inne opory toczenia. Jakie ciśnienie w oponach? Może ty masz za niskime, a może kolega ma przepompowane? Poza tym, jechaliście jeden za drugim? Jeśli tak, to ten drugi mógł jechać w diurze aerodynamicznej tego pierwszego.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Klima ... wyłącza się poniżej 3.5 stopnia - zresztą jak miałeś włączoną to znaczy, że się włączyła

A tak po za tym jedna zasadnicza różnica - SEDAN a SPORTWAGON

Aha w eLearn Sportwagon ma 2km mniejszą prędkość maksymalną niż sedan (niezależnie od silnika)
    Co do klimy to nie wiem czy działała, tylko było zezwolenie które sam kiedyś włączyłęm (jeżdżę cały rok ze * podświetloną), natomiast kumpel okazało się w zimie wyłącza. Z tego co wiem klima jeśli nie musi działać (a raczej nie musiała chłodzić czy osuszać powietrza przy tych ok 4-5st C), to po prostu nie obciąża silnika, wg mojej wiedzy tylko jakiś tam element luźno się kręci i tyle.

W katalogach jest różnica w spalaniu i prędkości max pomiędzy sedanem a SW, pierwsze głównie wynika z dodatkowych 50kg a drugie pewnie z gorszego współczynnika oporu powietrza. W naszym przypadku jednak masy były bardzo wyrównane (może moja z 10kg więcej od sedana kolegi), poza tym nikt mnie nie przekona że nawet 50kg robiłyby 1.1L/100km różnicy (w katalogu to . Co do oporu powietrza, przy 120km/h sedan a SW raczej nie wiele będą się różniły jeśli chodzi o zużycie paliwa, no może przy tych 230km/h ok ich max to tak, stąd pewnie te 2km/h różnicy w max.

Dzięki za odpowiedź, ale nie zgodzę się z kolegi sugestiami.

Czekam na inne pomysły, moim zdaniem coś jest nie tak i chcę to znaleźć.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    Klima działa cały czas, osusza powietrze i takie tam.
    Nie działa cały czas. Przy 5 stopniach powinna jeszcze działać, ale na mrozie sprężarka się nie załącza.

Odnośnie początkowego pytania – klimatyzacja mogła mieć znaczenie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Z tego co wiem klima jeśli nie musi działać (a raczej nie musiała chłodzić czy osuszać powietrza przy tych ok 4-5st C), to po prostu nie obciąża silnika, wg mojej wiedzy tylko jakiś tam element luźno się kręci i tyle.
    Klimatyzacja to proste urządzenie. Załączasz sprężarkę i czynnik się spręża. Na zaworze się rozpręża i masz chłód na parowniku. Powietrze ochłodzone jest jednocześnie osuszane (jednocześnie). Cała automatyka klimatyzacji to jest późniejsze inteligentne domieszanie ciepłego powietrza z nagrzewnicy. Sprężarka może mieć zmienną wydajność (ZTCP sterowane to jest ciśnieniowo w samej sprężarce, czysto "mechanicznie", choć nie wszystkie, bo są też takie bez sprzęgła i sterowane elektrycznie), ale nie wiem czy taką mamy w 159 (chyba tak – zexel dsc 17ic). Wtedy faktycznie przy różnym wysterowaniu sprężarki mamy różne obciążenie silnika. Ale generalnie skoro była włączona i wykonywała pracę (zabezpieczenie w 159 jest bardzo blisko 0 stopni) to mogła spowodować obciążenie silnika. Dziwne, że tak duże, ale może to kwestia błędu pomiaru (np. innego softu).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 10-01-2016 o 17:49

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    Klima działa cały czas, osusza powietrze i takie tam. Do tego opony, ten sam model? Jesli nie to inne opory toczenia. Jakie ciśnienie w oponach? Może ty masz za niskime, a może kolega ma przepompowane? Poza tym, jechaliście jeden za drugim? Jeśli tak, to ten drugi mógł jechać w diurze aerodynamicznej tego pierwszego.
    Opony inne, ja Conti TS850 a on GY UGP G1, różnica w indexie zużycia paliwa taka ze moje mają E a jego C - takie różnice nie zrobią więcej niż gdzieś ze 2% (wg informacji z netu 7.5% różnicy jest pomiędzy indexami A a G (6 klas różnicy, u nas są tylko 2) . Opony u obu napompowane na 2.5bar.

Jechaliśmy jeden za drugim, ale on pomiędzy 20 a 50m za mną, więc nie sądzę żebym mu zmniejszał opór - musiałby siedzieć mi prawie na zderzaku.

Chyba poproszę kumpla o jeszcze jeden przejazd, tym razem bez klimy, nawet niech on pojedzie pierwszy.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Jechaliśmy jeden za drugim, ale on pomiędzy 20 a 50m za mną, więc nie sądzę żebym mu zmniejszał opór - musiałby siedzieć mi prawie na zderzaku.
    Moje doświadczenie z jazdą rowerem za autobusem mówi mi, że są dwa wiry powietrza, które "pomagają". Jeden bezpośrednio za autobusem – wtedy praktycznie zaciąga rower i nie trzeba dużo, żeby utrzymać się na zderzaku. Drugi w odległości około 15-25 metrów za autobusem. Ma mniejszą siłę "ciągnięcia", ale i tak dużo łatwiej się tam jedzie niż bez autobusu. Przy dwóch autach o tej samej kubaturze może to nie być aż tak mocno odczuwalne, ale może choć odrobinę. Może to wystarczyć np. do zniwelowania silnego wiatru (?). Zróbcie test z dalszą odległością.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Hamulce? Tzn,może któryś tłoczek się blokuje..?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Jak dla mnie to przyczyn może być tak dużo, że ta dyskusja jest całkowicie bezcelowa.

Od oporu powietrza, przez hamulce, opony, uszkodzenia silnika a nawet styl jazdy że na forum przez internet na pewno nie da się tego ustalić.