Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Dźwięki(niepożądane) z rozrządu JTDm 1.9 8v

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MaRo
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie Dźwięki(niepożądane) z rozrządu JTDm 1.9 8v

W mojej alfie słychać dziwne dźwięki z rozrządu ani nie wiadomo jak to nazwać ćwierkanie jęczenie - poniżej film na którym to słychać.

Dźwięki pojawiły się po wymianie rozrządu(wcześniej nie było) rozrząd przejechał 9 tyś km dźwięki nadal były ani nie nasiliły się ani nie osłabły. Dałem do sprawdzenia fachmanom z mojej mieściny stwierdzili że wszystko pracuję prawidłowo a dźwięki dobiegają z pompy cr, no to wymontowałem pompę cr i dałem do sprawdzenia do serwisu boscha(Piekary Śląskie Adamczyk) tam stwierdzili że wszystko z pompą OK, rolki wszystkie były dobre to poskładałem z powrotem wszystko na nowym pasku, jak było tak jest. Przejeździłem jeszcze 3 tyś nie dawało mi to spokoju i wymieniłem cały komplet rozrządu na nowy - po wymianie przez nie całe 100 km była cisza, potem wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Ostatnio oddawałem auto do QBY aby wymienił mi łożysko podpory półosi i przy okazji sprawdził też rozrząd, po sprawdzeniu - wszystko było dobrze złożone jedynie pasek był trochę za luźny - skorygował to, dźwięki nie ustały i stwierdził także że hałas dobiega z pompy CR - jakiś uszczelniacz może dawać taki dźwięk. Hałas narasta wraz z temp. silnika, na zimnym praktycznie słyszalne.

Jeśli chodzi o rozrząd to pasek to Dayco HT, pompa wody Bugatti, napinacz Dayco, rolka SKF. Z osprzętu na pewno to nie jest bo po zdjęciu paska PK hałas jest nadal.

Ostatnio jeszcze do tego zaglądałem i tak jak by pasek wpadał jakieś mikro wibracje i wydawał taki dźwięk, po przyłożeniu rolki do paska dźwięk zanikał co widać na drugim filmie w ok 25 sec

Po lekturze internetu ponoć znany temat w Jtd 8v jak i Oplowskim CDTI 120 ale konkretów brak

Być może ktoś z użytkowników miał taki problem i go rozwiązał to będę wdzięczny za wskazówki

P.S. Zauważyłem też że kolo wałka rozrządu jakby lekko biło na boki co widać na I filmie ale czy ma coś z tym wspólnego to nie wiem. Musze sprawdzić w innym JTD gdzie nie ma tego hałasu.

Film I
    https://youtu.be/RDrsBMCXfRA

Film II

https://youtu.be/eajQxFTxlGc

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Nie jestem fachowcem ale ten pasek nie powinien tak chodzić. Sprawdź osiowość wszystkich kół w różnych pozycjach. Szczególnie koła pasowe wałka a koło pompy CR
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Dziś sprawdziłem jak idzie pasek w moim stilo jtd gdzie nie ma tego hałasu. Pasek idzie prosto jak w morde strzelił

https://youtu.be/b7BGpN2L8k4

Chyba trzeba iść w tym kierunku i zrobić coś żeby ten pasek tak nie pływał. Czyżby krzywe koło pasowe wałka ? Bo te faktycznie troszeczke łazi na boki, te od pompy cr idzie prosto.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

W moim 16V koło pasowe wałka rozrządu też miało lekkie bicie. W niczym to nie przeszkadzało. Miałem pasek Conti, Dayco i Gates.

Może takie dźwięki wydaje pracujący napinacz?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Napinacz był i tak wymieniany to na dwóch roznych które były nowe było by to samo ? To raczej wykluczam, dzwiek i tak najbardziej słychac od pomy cr

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

MaRo dźwięk był wyraznie słyszalny z pompy CR, sprawdzałem to stetoskopem.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Pirat drogowy Avatar SimonG
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    W211 T 320CDI

Domyślnie

Mam 2.4 i też ostatnio zwróciłem uwagę na ten dźwięk (jęczenie, miałczenie), czasem jakby było, czasem tego nie słychać. Z ciekawości zdejmę osłonę rozrządu i zobaczę.

MaRo dźwięk był wyraznie słyszalny z pompy CR, sprawdzałem to stetoskopem.
    Czyli jaki wniosek? Rozrząd? Koło pompy CR? Mechanikiem nie jestem

Doczytałem, że to może uszczelniacz.
    [MENTION=36896]MaRo[/MENTION], robisz coś z tym dalej czy zostawiasz w spokoju?
    Ostatnio edytowane przez SimonG ; 06-02-2016 o 08:51

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał SimonG Zobacz post
    Czyli jaki wniosek? Rozrząd? Koło pompy CR? Mechanikiem nie jestem
    Czyli tak jak napisałem, moim zdaniem dźwięk wydobywa się z pompy, nie z rozrządu.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Fakt, najbardziej jest to słyszalne od pompy CR, tylko jeszcze jedna rzecz. Jak widać na moim filmiku pasek lekko pełza na boki i łazi on lekko na boki od koła rozrządu.

Zamówiłem nowe koło wałka rozrządu, bo widać że trochę chodzi na boki, ale nowe tak samo chodzi, reszta kół prosta. Przy okazji wymiany tego koła zarzuciłem nowy pasek i poskładałem rozrząd według wszystkich prawideł z tym związanych i co ? CISZA... pasek idzie równo - dzwięku brak. Ale żeby nie było za różowo to jakiś nie cały 1000km od poskładania rozrządu dzwięk powrócił, może jest minimalnie mniej słyszalny ale jest.

Jeszcze co zauważyłem to że jak silnik jest zimny to pasek idzie praktycznie równo i jest cisza - w miare z tym jak silnik się nagrzewa to zaczyna być to słychać a pasek bardziej ucieka na boki.

Także mój wniosek jest taki że ten dzwięk jest od tego jak pasek pełza po kółkach, ale dlaczego tak się dzieje to już nie mam pomysłów.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Pasek nowy napięty na nowo wiec było sztywniej, po 1000km sie rozciągnął, zaczęło być trochę luźniej i słychać pompę, może ma ona jakiś mało wyczuwalnu luz, który zanika na jakiś czas aż do rozciągnięcia sie paska. Ale nie wiem, gdybam i głośno myśle, u siebie też zakładałem inne paski, ale dzwiek powracał po kilku minutach.