W mojej alfie słychać dziwne dźwięki z rozrządu ani nie wiadomo jak to nazwać ćwierkanie jęczenie - poniżej film na którym to słychać.
Dźwięki pojawiły się po wymianie rozrządu(wcześniej nie było) rozrząd przejechał 9 tyś km dźwięki nadal były ani nie nasiliły się ani nie osłabły. Dałem do sprawdzenia fachmanom z mojej mieściny stwierdzili że wszystko pracuję prawidłowo a dźwięki dobiegają z pompy cr, no to wymontowałem pompę cr i dałem do sprawdzenia do serwisu boscha(Piekary Śląskie Adamczyk) tam stwierdzili że wszystko z pompą OK, rolki wszystkie były dobre to poskładałem z powrotem wszystko na nowym pasku, jak było tak jest. Przejeździłem jeszcze 3 tyś nie dawało mi to spokoju i wymieniłem cały komplet rozrządu na nowy - po wymianie przez nie całe 100 km była cisza, potem wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Ostatnio oddawałem auto do QBY aby wymienił mi łożysko podpory półosi i przy okazji sprawdził też rozrząd, po sprawdzeniu - wszystko było dobrze złożone jedynie pasek był trochę za luźny - skorygował to, dźwięki nie ustały i stwierdził także że hałas dobiega z pompy CR - jakiś uszczelniacz może dawać taki dźwięk. Hałas narasta wraz z temp. silnika, na zimnym praktycznie słyszalne.
Jeśli chodzi o rozrząd to pasek to Dayco HT, pompa wody Bugatti, napinacz Dayco, rolka SKF. Z osprzętu na pewno to nie jest bo po zdjęciu paska PK hałas jest nadal.
Ostatnio jeszcze do tego zaglądałem i tak jak by pasek wpadał jakieś mikro wibracje i wydawał taki dźwięk, po przyłożeniu rolki do paska dźwięk zanikał co widać na drugim filmie w ok 25 sec
Po lekturze internetu ponoć znany temat w Jtd 8v jak i Oplowskim CDTI 120 ale konkretów brak
Być może ktoś z użytkowników miał taki problem i go rozwiązał to będę wdzięczny za wskazówki
P.S. Zauważyłem też że kolo wałka rozrządu jakby lekko biło na boki co widać na I filmie ale czy ma coś z tym wspólnego to nie wiem. Musze sprawdzić w innym JTD gdzie nie ma tego hałasu.
Film I
https://youtu.be/RDrsBMCXfRA
Film II
https://youtu.be/eajQxFTxlGc