Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał adas.j Zobacz post
    no święta racja
    jak widzę, że ludziom pali 6.9l przy jeździe 140km/h chwilami 200 (czyli spore przyspieszenia) no to można sobie humor poprawić. Pytanie czy to spalanie z kompa czy realne. Jak z kompa to jestem w stanie uwierzyć (mi też tak pokazywało, ale alfa oszustka była i po obliczeniach wyszło sporo więcej).
    Generalnie rację mają przedmówcy, że jak droga płaska i jazda równa to przy 2.4 można zejść do 6,5l (mi się ostatnio udało na trasie, ale spokojna jazda z małą ilością wyprzedzeń w niezabudowanym 110 w zabudowanym 65).
    Ale jak też i przede mną pisali, to w gruncie rzeczy około 8,2l średnio mi wychodzi i nic tego nie ruszy (jeśli mamy 50% miasta i 50% trasy). Widzę że inni mają podobnie.
    Poza tym, można owszem troszkę zejść, ale kosztem silnika i dwumasy. Jak kto woli, czy troszkę dołożyć do paliwa, czy może sporo do wymiany podzespołów
    I jeszcze jedna kwestia: po co wam 200KM w 2.4 silniku, jak się potem jeździ jak ciul i ludziki w matizach będą wyprzedać.
    Sorry, ale takie komentarze to się do przedszkola nadają a nie na poważne forum. Gość zrobił bardzo długą trasę po autostradzie, jeśli przy kilku tysiącach km zrobił pare razy po kilkaset metrów przy 200 km/h to wielkiego wpływu na spalanie to nie ma.
    Cała reszta postu, masz jakieś kompleksy ? bo nie wiem... jesteś niski/łysy/szczerbaty/niezaspokojony w jakikolwiek inny sposób ? Moc w aucie nie oznacza, że ma ono jeździć po 180 km/h non stop. Jeśli ktoś nie widzi zysku czasowego adekwatnego do zwiększonego kosztu paliwa to niech sobie jeździ jak chce I zasadniczo tobie nic do tego. Po drugie jak juz zdołaliśmy ustalić trasa trasie nie równa. Ja jade 25 km autostradą 140 km/h pozostałe 20 w zasadzie nie schodzę poniżej 70 (mimo że miasto...) I mam mało świateł to I spalanie mam niskie.

Można się śmiać, jak ktoś kupuje diesla tylko do jazdy po mieście I robi 2-3k km rocznie... bo to używanie auta niezgodnie z jego przeznaczeniem. A to że ktoś ma 2,4 210 zamiast np 1,9 120 ? W moim przypadku to akurat kwestia auta na które trafiłem. I uwierz, każdy napalony na 1,9 120/150 I ich spalanie wziąłby na moim miejscu to 2,4. Stanu I pewności auta nic nie zastąpi. A ja gdybym nie kupił akurat tej konkretnej alfy (mówię o sztuce a nie wersji) to teraz poruszałbym się bravo II z silnikiem 1,9. Też byłbym zadowolony, też byłbym względnie ekonomiczny.. ale nie miałbym tak ucieszonej mordy po zaparkowaniu. Bo jeśli po zaparkowaniu nie oglądasz się za swoją furą... to jeździsz złym samochodem.

A co by dorzucić coś mereytorycznego... zainstalowałem sobie aplikację do mierzenia spalania. Wpisuje się w nią licznik kilometrów (ogólny) I dane z paragon ze stacji benzynowej. Póki co średnie spalanie z ponad 1000 km to 7,23. Z ostatnich 600 km zrobionych w święta 7,04. Ale zanim znów podniesie się larum... z tych 600 km 200 po autostradzie I 400 po drogach wojewódzkich I krajowych w prędkościach 70-100.

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

225 r17. Wrocław Legnica jechałem
    A komputer nie przekłamuje?
    Ostatnio edytowane przez duke75 ; 10-01-2016 o 00:34

Użytkownik Świeżak Avatar dzewo
    Mieszka w
    ŚWINOUJŚCIE
    Auto
    była alfa romeo 147 1.9 jtd .Jest 159 TI 1.9 jtd

Domyślnie

Witam kolege na wyspie.Kolejka na prom była czy wjazd z biegu?Na długo zawitałeś?
    Cytat Napisał Bajorek92 Zobacz post
    Moja Bella mnie dzisiaj pozytywnie zaskoczyła. Trasa Gorlice -Świnoujście. 2 osoby bagażnik i tylna kanapa pod dach. Autostrady i ekspresowki 150km\h na tempomacie. A pozostale drogi w miarę przepisowo.
    wyslane z mojej Xperi z1

Załącznik 187779

Jeżeli będzie problem z zdjęciem to wrzucę jutro jeszcze raz z laptopa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Kraków -a4- Rzeszów - 8.5 l ( 150-180km/h)
    Rzeszów- Lublin - 5.8l (100-120km/h)
    225/50/17 dane z dystrybutora
    Jak dla mnie rewelacja.
    Ostatnio edytowane przez taczka464 ; 10-01-2016 o 14:26

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bajorek92
    Mieszka w
    Łużna
    Auto
    159 SW '06 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał dzewo Zobacz post
    Witam kolege na wyspie.Kolejka na prom była czy wjazd z biegu?Na długo zawitałeś?
    Ja tutaj praccuje od pół roku, kolejki nie było. Spalanie końcowe 7.7 przy dosyć dynamicznej jeździe. Spodziewałem sie wyniku około 9 l przy takim załadunku.

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    ... Moc w aucie nie oznacza, że ma ono jeździć po 180 km/h non stop...
    Racja, konie pod maską nie są po to by zapier***ć, tylko są po to by było bezpieczniej. W razie konieczności wie się że jest moc pod maską by przyśpieszyć.

...Można się śmiać, jak ktoś kupuje diesla tylko do jazdy po mieście I robi 2-3k km rocznie...
    No to możesz się ze mnie śmiać. Mam dizla którym jeżdżę przez 8 czasami i 9 miesięcy w roku tylko po mieście w krótkich odcinkach, przez ten czas nakręcę może 2,5tyś km. Ale za to przez pozostałe 4 miesiące głównie w weekendy dobijam ok 20 tyś czasem trochę miej, czasem i więcej. Tak praca...

W sumie kupiłem dizla by było trochę taniej przez okres w którym latam w około komina. No i .... Żałuję. Pali tyle samo co benzyna hehe i doszedł niemiły klekot silnika. No ale chciałem, spróbowałem, kilka lat zapewne pojeżdżę bo jak już kupiłem i doinwestowałem - żal sprzedawać. Zobaczymy w okresie wiosennym - letnim jak spalanie... Czy zakocham się w JTDm czy zacznę wspominać JTSy.
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Można się śmiać, jak ktoś kupuje diesla tylko do jazdy po mieście I robi 2-3k km rocznie... bo to używanie auta niezgodnie z jego przeznaczeniem. A to że ktoś ma 2,4 210 zamiast np 1,9 120 ? W moim przypadku to akurat kwestia auta na które trafiłem.
    Nie zgadzam sie. Czesto to kwestia wyboru auta potencjalnie mniej awaryjnego. Dla przykladu Jtdmy bija Jtsy. 2.0 TDI CR bija TFSI, BMW tez ma lepsze diesle niz benzyny, nie mozna pominac mniejszego spalania. Ja dieslem jezdze chyba 7 tys km rocznie. Jeszcze kilka miesiecy temu myslalem, ze chetnie bym wrocil do benzyniakow, ale te najnowsze konstrukcje sa juz tak samo skomplikowane jak diesle i czesto podobne koszta napraw, mniejsza dostepnosc czesci na rynku ze wzgledu na mniejsza popularnosc, przynajmnie w kraju gdzie mieszkam(powidzialbym, ze 90%diesle). Ja zostaje przy dieslu.

Koniec Offtopic :
    Nowy Rok na szczescie narazie bez stresow zyciowych, wiec nudzilem sie i sprawdzilen pierwszy raz spalanie wg baku/dystrybutora.
    159 ti 1.9 jtdm 16v - bez udziwnien
    751 km
    60l diesla
    7.9l dystrybutor/7.9 komputer
    70% miasto 30% trasy krajowe
    opony 235/40/19
    styl jazdy - sredni/ blizej dynamicznego.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    Nie zgadzam sie. Czesto to kwestia wyboru auta potencjalnie mniej awaryjnego. Dla przykladu Jtdmy bija Jtsy. 2.0 TDI CR bija TFSI, BMW tez ma lepsze diesle niz benzyny, nie mozna pominac mniejszego spalania. Ja dieslem jezdze chyba 7 tys km rocznie. Jeszcze kilka miesiecy temu myslalem, ze chetnie bym wrocil do benzyniakow, ale te najnowsze konstrukcje sa juz tak samo skomplikowane jak diesle i czesto podobne koszta napraw, mniejsza dostepnosc czesci na rynku ze wzgledu na mniejsza popularnosc, przynajmnie w kraju gdzie mieszkam(powidzialbym, ze 90%diesle). Ja zostaje przy dieslu.

Koniec Offtopic :
    Nowy Rok na szczescie narazie bez stresow zyciowych, wiec nudzilem sie i sprawdzilen pierwszy raz spalanie wg baku/dystrybutora.
    159 ti 1.9 jtdm 16v - bez udziwnien
    751 km
    60l diesla
    7.9l dystrybutor/7.9 komputer
    70% miasto 30% trasy krajowe
    opony 235/40/19
    styl jazdy - sredni/ blizej dynamicznego.
    Kolego bzdury gadasz.... od kiedy bmw ma lepsze diesle niż benzyny ? Radzę zastanów się dobrze nad odpowiedzią bo jestem z 8 letnim doświadczeniem tej marki i od 6 lat w Klubie bmw polska ...
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Cytat Napisał roberto34wawa Zobacz post
    Radzę zastanów się dobrze nad odpowiedzią bo jestem z 8 letnim doświadczeniem tej marki i od 6 lat w Klubie bmw polska ...
    A ja od 10 lat mam Kartę Woźnicy. Sorrrrrrrrrrry musiałem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    A ja od 10 lat mam Kartę Woźnicy. Sorrrrrrrrrrry musiałem
    Sorry twoja sprawa. ... umiesz powozic wozem i sam obsługuje konia hehe musiałem [emoji14]
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo