Strona 14 z 94 PierwszyPierwszy ... 45678910111213141516171819202122232464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 936

Temat: usunięcie klap wirowych - wady i zalety

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Wlasnie a co sie bedzie dzialo jak dpf zostanie usuniety programowo a mechanicznie zostanie? Bede usuwal tez mechanicznie ale...nim to sie stanie bede musial przejechac odcinek 40km, bo bedzie to robil inny czlowiek. Czego moge sie spodziewac przez te 40km?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Maniek600 Zobacz post
    Wlasnie a co sie bedzie dzialo jak dpf zostanie usuniety programowo a mechanicznie zostanie? Bede usuwal tez mechanicznie ale...nim to sie stanie bede musial przejechac odcinek 40km, bo bedzie to robil inny czlowiek. Czego moge sie spodziewac przez te 40km?
    Prawdopodobnie na takim dystansie niczego.
    Jeśli jednak pojeździsz dłużej, to on po prostu na tyle się zapcha, że nawet silnika nie odpalisz.
    Gorsza jest odwrotna sytuacja. Usunięcie fizyczne z brakiem usunięcia w oprogramowaniu lub złe usunięcie programowe. Samochód bez względu na widoczne niezapchanie układu profilaktycznie włączy wypalanie. ECU będzie chciało uzyskać 600 stopni C na DPF, którego nie ma. Zwiększy dawkę paliwa, zmniejszy ilość powietrza, zmieni kąty wtrysku (to tak w skrócie) aby na wyjściu uzyskać wysokie EGT. Ponieważ DPF-a nie ma, to tej temperatury nie uzyska nigdy. Więc wysokie EGT będzie utrzymywał się ciągle. Skutkiem będzie upalenie turbiny, a potem pójdą pierścienie, tłoki...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał Maniek600 Zobacz post
    Jeśli masz możliwość możesz podejrzeć w kompie jaki masz poziom zapchania DPF. U mnie całkowicie wypalony starcza na 600 km w mieście czyli filtr nie powinien być zapchany bardziej niż w 90%, żeby spokojnie te 40 km zrobić.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    ECU będzie chciało uzyskać 600 stopni C na DPF, którego nie ma. Zwiększy dawkę paliwa, zmniejszy ilość powietrza, zmieni kąty wtrysku (to tak w skrócie) aby na wyjściu uzyskać wysokie EGT. Ponieważ DPF-a nie ma, to tej temperatury nie uzyska nigdy. Więc wysokie EGT będzie utrzymywał się ciągle. Skutkiem będzie upalenie turbiny, a potem pójdą pierścienie, tłoki...
    Powoziłem przez krótki czas jedną 159 z przewierconym filtrem i bez wyprogramowania go z ECU. Odczyty z ECU były mniej więcej takie:
    - dystans pomiędzy wypalaniami 1000 km
    - czas trwania 500 sekund
    - temperatura podczas wypalania 660 stopni.

Czyli mimo, że filtr był tylko szczątkowy to czujnik łapał wysoką temperaturę i wypalanie przechodziło. Pewnie wtrysk musiał więcej nalać paliwa niż ma to miejsce przy aucie z DPF, ale jakoś to "działało".
    "Działało", bo ostatecznie auto miało zmienianą popękaną głowicę.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Jeśli masz możliwość możesz podejrzeć w kompie jaki masz poziom zapchania DPF. U mnie całkowicie wypalony starcza na 600 km w mieście czyli filtr nie powinien być zapchany bardziej niż w 90%, żeby spokojnie te 40 km zrobić.
    Niech lepiej sprawdza według czujnika różnicy ciśnień.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Powoziłem przez krótki czas jedną 159 z przewierconym filtrem i bez wyprogramowania go z ECU. Odczyty z ECU były mniej więcej takie:
    - dystans pomiędzy wypalaniami 1000 km
    - czas trwania 500 sekund
    - temperatura podczas wypalania 660 stopni.

Czyli mimo, że filtr był tylko szczątkowy to czujnik łapał wysoką temperaturę i wypalanie przechodziło. Pewnie wtrysk musiał więcej nalać paliwa niż ma to miejsce przy aucie z DPF, ale jakoś to "działało".
    "Działało", bo ostatecznie auto miało zmienianą popękaną głowicę.
    Możliwe. Pewno udało mu się uzyskać tą temperaturę i ją utrzymać przez odpowiedni czas. Kwestia na ile był ten filtr cząstkowy. Przewiercisz za dużo i okaże się, że dochodzi tylko do 500 stopni i...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Croma

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Niech lepiej sprawdza według czujnika różnicy ciśnień.

- - - Updated - - -

Możliwe. Pewno udało mu się uzyskać tą temperaturę i ją utrzymać przez odpowiedni czas. Kwestia na ile był ten filtr cząstkowy. Przewiercisz za dużo i okaże się, że dochodzi tylko do 500 stopni i...
    A jakie różnice ciśnień mogą sugerować ze może zacząć się wypalanie(od jakiej wartości)?

Wysłane z mojego LG-D722

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie jak to wygląda podczas wypalania. Stan normalny, to około 6 mbar na wolnych obrotach. Jeśli na wolnych jest >30 mbar mimo zatkania normalnego, to jest w okolicach 50-90%, to należy już bacznie obserwować DPF. Jeśli do tego dojdzie zwiększona częstotliwość wypaleń mimo przejazdu co jakiś czas dłuższej trasy, to trzeba się złapać za kieszeń

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

U mnie wczoraj wyskoczył p1206 usterka filtra dpf. 2 tygodnie przed komunikatem bledu zaobserwowałem wzmożony hałas wydechu. Brzeczenie wydechu nasilało się z każdym dniem. Zapchanie filtra było na poziomie 90 %. Na wolnych obrotach czujnik roznicowy podawał wartość 70 mbar przy przyspieszaniu było ok 500mbar i wiecej. Wyskoczyłem na A1 i przegoniłem brzeczenie spadło do minimum. Brzeczenie słyszalne jest tylko przy wysokich obrotach. Czujnik roznicowy na teraz pokazuje 6-15 mbar na wolnych obrotach. Czy to oznacza że mój filtr się skoczył. Wcześniej wypalał się co 400 km i pilnowałem by proces zawsze się odbył do końca. Czy ktoś proponuję jeśli zachodzi taka potrzeba gdzie podjechać i tego ekoterroryste wyciąć jestem z Łodzi. W ztr tuning na Puszkina 80 zaoferowali 1800 wraz z chipem. 1200 wycięcie fizyczne i programowe usunięcie z ECU.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak Avatar Nikos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150KM,Alfa Romeo Gt 3.2 V6

Domyślnie

olo84 jeśli jesteś z Łodzi to pisz do mnie PW i resztę podpowiem gdzie zrobić u nas w dobrej kasie , bo też wszystko mam zrobione nie ruszając się z Łodzi.Dam namiary na kogoś kto Ci to zrobi , bo u niego robiłem egr off,dpf out i mod.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    U mnie wczoraj wyskoczył p1206 usterka filtra dpf. 2 tygodnie przed komunikatem bledu zaobserwowałem wzmożony hałas wydechu. Brzeczenie wydechu nasilało się z każdym dniem. Zapchanie filtra było na poziomie 90 %. Na wolnych obrotach czujnik roznicowy podawał wartość 70 mbar przy przyspieszaniu było ok 500mbar i wiecej.
    Wypal go serwisowo, a potem przegoń ostro. Jeśli to nie pomoże to wytnij.
    Jeśli wycieczka do Zgierza to dla ciebie nie za daleko, to mogę ci na PW dać namiary na gościa za którego daje sobie rękę uciąć, że zrobi ci to na 100% dobrze i nie przejedzie ci softu jakimś syfem do kastrowania sterowników.