Dowiedziałem sie dzis od kierownika jednego z serwisów fiata na Śląsku o jednym przypadku pękniętego tłoka w 2,0 jtdm wiec mamy 4ty przypadek [emoji19] nie wiem czy seria czy chip
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dowiedziałem sie dzis od kierownika jednego z serwisów fiata na Śląsku o jednym przypadku pękniętego tłoka w 2,0 jtdm wiec mamy 4ty przypadek [emoji19] nie wiem czy seria czy chip
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Spokojnie, jest jeszcze pewnie sporo przypadków o których nie mamy pojęcia lub ktoś się tym nie chwali![]()
Pytanie tylko, czy i kiedy poznamy faktyczny powód o co kurde chodziczłowiek kiedyś miał piękne plany auta z tym silnikiem... ale jak narazie się wyleczyłem
![]()
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Zawsze zostaje pancerne 1,9 lub grupa mniejszego ryzyka 2,4 :-)
Najgorsze jest to, że ja kupiłem auto z tym silnikiem na 2 tygodnie przed 2 odnotowanym przypadkiem na tym forum... jestem bardzo ciekawy jak to będzie wyglądać kiedy kolega Dariusz ogarnie temat. Trochę żałuję,że nie wziąłem 2,4 lub tbi :-P
Przez weekend wrzucę fotostory z 4ch różnych 2.0 z uszkodzeniami to wszystko się wyjaśni, uprzedzając dwa były całkowicie seryjne a przejechały dokładnie 205kkm i 146kkm...
Pozdrawiam
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
Typowa samoobrona czyli mądry Polak przed szkodą.A tak naprawdę wystarczy wpisać w google pęknięty tłok i zaraz mamy całą gamę samochodów różnych marek, które dopadło to nieszczęście. I tu może nie będę oryginalny ale każdym jednym samochodzie może się to stać. Natomiast ważne jest kilka rzeczy eksploatacyjnych, czyli regularna wymiana oleju, ostrożna jazda na zimnym silniku i niepoprawianie "stwórcy". Silnik ma pewne parametry ma pewien zapas ale... no właśnie jest to ale. Jeśli komuś nie wystarcza dajmy na to 170 koni to powinien kupić sobie seryjny samochód z taką mocą jaka go satysfakcjonuje.
https://www.youtube.com/watch?v=__jBGIV-9ko
A ja się tak zastanawiam - w Polsce jakieś dziwne rzeczy się dzieją, bo nie czytałem ani nie słyszałem jeszcze o takim przypadku w autach eksploatowanych za granicą... U siebie też ani jednego takiego przypadku nie miałem, a tych 2.0 JTDm trochę się przez serwis przewija. Co więcej - ten sam silnik jest przecież w Insigniach, które nierzadko mają nalatane sporo kilometrów (bo często były kupowane jako auta flotowe) i też ni cholery żadnych informacji o pękających tłokach. Cud?
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
A może problem dotyka jedynie aut z źle zrobionym chipem?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS