Nadinterpretacja. Każde auto moze się zepsuć. Przy dzisiejszej motoryzacji właściwe pytanie to nie CZY się zepsuje a KIEDY się zepsuje, niestety.
Skutek w.w to wypadkowa wszystkich elementów o których pisałem. Dla pewności zdjąć miskę, wymienić uszczelkę, zobaczyć panewki tyle mozna zrobić asekuracyjnie - to ad smarowania. Jak auto było eksploatowane wcześniej - wpływu na to kolejny użytkownik nie ma. Ad klap wirowych - w mojej ocenie usunąć.
Tykającą bombą są silniki w oplu przy polityce tej firmy i braku jakichkolwiek reakcji ze strony użytkownika.
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
Też to właśnie wyczytałem jak szukałem info na temat skąd jest fuel na stacjach.
- - - Updated - - -
Ja wtedy kupie coś z duzym silnikiem benzynowym starego typu i żegnajcie diesele a na razie jeżdżę i się nie przejmuje bo i tak nie mam na to wpływu czy silnik padnie.
Zgadzam się co do wszystkich 95-tek "premium".
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Zadziwia mnie duża waga przywiązywana do słów dostawców różnych produktów , których sami nie wyprodukowali...
Skąd oni mogą wiedzieć co wożą?
Może z forum...
Mam 2.0 jtdm w Bravo i tak czytając ten temat to chyba dla zabezpieczenia silnika dziś doleję sobie do oleju Motorlife firmy Plastmal bo to redukuje tarcia w silniku.
U mnie przez pierwsze 120k przebiegu pierwszy właściciel wymieniał olej właśnie co 30k i jeszcze mam dpf który często się wypala co sprawy nie polepsza...
Wracając do tematu myślę, że moją zabiło ciągłe gonienie po autostradach BE-PL.Często wpadałem na 2-3 dni.Chip pewnie też zrobił swoje.AR156 wytrzymywała takie traktowanie mimo chipa i 300tys.Wniosek mój jest taki po 2 latach użytkowania AR159, że 2.0 jtdm to gówno[emoji2] I lepiej kupić auto od razu z mocą wystarczającą dla użytkownika, a kasę z chipa przeznaczyć np.na wódkę i mieć święty spokój[emoji14] Zastepczo jeżdżę Octavia 105 koni i też nie jest źle[emoji38]Dodatkowo wqurwił mnie fakt, że wymieniłem dwumasę pół roku temu a jak wiadomo cena też nie jest mała.
Ostatnio edytowane przez CubeLite ; 14-01-2016 o 13:00
CUBELITE twoja sie posypala? pytam bo nie widzialem, zebys wspominal o tym w tym temacie. Czy to jedna z tych co stoi u Cinka czy ten co stoi u Darka?
To nie tak.
Nie tylko prawidłowe smarowanie jest odpowiedzialne za zużycie elementów silnika.
Wraz ze wzrostem mocy, wzrastają siły działające na poszczególne elementy silnika w tym i tłoka i jego panewki w korbowodzie.
Jeśli ten element w seryjnym silniku jest zaprojektowany ,, na granicy'' trwałości, to w wysilonym silniku padnie dużo prędzej.
- - - Updated - - -
Dokładnie tak.