Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Temat: A gdyby tak włożyć busso do 159

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał siewcu Zobacz post

bycie sędzią rajdowym(btw, gdzie masz w rajdach autach 500+ KM? bo skoro sędzia to PZMOT) i sam kontakt z samochodami to za mało, żeby pisać o takich rzeczach. jest bardzo duża różnica między patrzeniem z zewnątrz na efekty zmian a na to, jak te zmiany powstają - nawet jeśli jest się obserwatorem na warsztacie, gdzie takie mody się robi. bardzo zmienia to podejście do tematu.

a jaki problem w budowaniu democara? taki, że ktoś musiałby chcieć taki democar budować. a robienie democara w postaci auta ze swapem na silnik starszej generacji to raczej trochę za mało... a na serwisach crowdfundingowych miałoby to sens(i w ogóle zostałoby dopuszczone) tylko wtedy, gdyby było to potem ogólnodostępne. a wiedzą tego typu mało kto się dzieli.
    Znów wiesz lepiej z czym ja mam do czynienia... Fenomen. Sędzia rajdowy to ogólne określenie. Zobacz sobie kto obsługuje np wyścigi górskie i jakie tam się pojawiają auta. Do tego jeszcze akurat mam okazję być przy wielu podobnych przeróbkach z racji przynależności do automobilklubu i zwykłej znajomości z kierowcami/mechanikami.

Takie auto i tak moim zdaniem prędko nie powstanie, więc nie ma co bić piany, choć są tutaj ludzie z zapleczem, wiedzą i umiejętnościami.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

gsmp to rajdy... ciekawe stwierdzenie, dlatego proszę nie pisz więcej do mnie, bo nie da się określić o czym piszesz.

i tak trochę ot, ale dotyczące posta z tego tematu:

przepraszam maly_777 za mój post, który można było zinterpretować w taki sposób, że stwierdziłem iż się nie zna. otóż wcale o to nie chodziło, użyłem złych słów a miałem na myśli to, że wykonywanie usług wyłączania dpf i egr oraz chiptuningu nie wystarczy do przeprowadzenia modyfikacji o których pisałem.
    Ostatnio edytowane przez siewcu ; 14-01-2016 o 11:17

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ciechanowiec
    Auto
    159 1.9 mJTD

Domyślnie

Co do wagi to pamiętajcie że przedlift jest koło 100kg cięższy.
    A co do prowadzenia 156 vs 159 to dwa światy i całkowicie inne samochody.
    159 idealny dupowóz na długie trasy i szybkie autostradowe zakręty. Wielbicielom 156 polecam polecieć dłuższą trasę.
    Będziecie znudzeni tą przejażdżka. Cicho, komfortowo, nie będziecie musieli kurczowo trzymać kierownicy mijając się z ciężarówką czy przy bocznych podmuchach wiatru.
    Powiedziałbym że lepiej mi się jeździł 159 niż BMW F11 520d. Bawarka miała tylko lepsze światła i automat. Manual w 159 jest co by tu nie mówić -średni.

156 ma tez swoje zalety. Miasto lub kręty tor wolałbym przelecieć 156.
    Ale polecieć np do Wiednia czy Berlina? Zdecydowanie nie.

A co do 2JZ w 159 Uwielbiam ten silnik ale cena przygotowania tylko silnika pochłonęła by budżet.
    Ostatnio edytowane przez culmen ; 14-01-2016 o 11:51

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Z tym kurczowym trzymaniem to sprawa geometrii. Choć rozstawy robią swoje na pewno w 159.
    159 jak najbardziej jest właśnie autostradowa - izoluje od szumów, mechaniki itd. W kwestii motoryzacyjnych doznań to wada. Nie tylko tor - dróżki pogórza kręte itd.
    Ale w ogóle jakoś nie widzi mi się V6 Busso w tej wygłuszonej 159, toż go przecież właśnie wygłuszy, no nie wiem, to trochę jakby Busso do BMW wbudować.
    A najbardziej to chyba do 75tki pasuje :
    powszechnie znane : https://www.youtube.com/watch?v=P9sj1Rg2u0A
    wchodzenie i schodzenie z obrotów to myślę w ogromnej mierze kwestia masy auta (czy stosunku mocy do masy) - to jest kwintesencja. W 159 tych doznań nie będzie w ogóle już.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał siewcu Zobacz post
    gsmp to rajdy... ciekawe stwierdzenie, dlatego proszę nie pisz więcej do mnie, bo nie da się określić o czym piszesz.
    Jak nie czytasz ze zrozumieniem i od razu rzucasz swoimi "mądrościami" to takie masz efekty...
    Napisałem wyraźnie "jako sędzia rajdowy i nie tylko". Mam Ci wymieniać co należy do kompetencji SSS?

Natomiast odnośnie 159, to przecież gdzieś w sieci krąży zdjęcie z innym V6 pod maską.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 14-01-2016 o 14:59

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Co do wyciszenia 159 to ogólnie jest rzeczywiście bardzo dobrze, w porównaniu do 156 to wręcz przepaść. Jedyny element, który jest tak sobie wygłuszony to nadkola - szczególnie tylne. Szkoda, że na tym przyoszczędzili, bo gdyby nie to to naprawdę byłoby cichutko w aucie

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Ale w porównaniu do 166 to krok w tył.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Opłacalność takiej zabawy moze i zadna,dla tego nie chciałbym przekroczyc wartosci swojej 2.0

Nie chodzi o to ,że to bedzie +25km,nie chodzi o to,że bedzie fajny dzwiek,chodzi o to ,ze auto bedzie i z pancernym zawieszeniem,i z pancernym silnikiem i z nie psującą sie elektroniką,a na lpg,bedzie równiez dosyc tanie w uzytkowaniu.

Reasumując,chce auta nowoczesnego ,ale i równie bezawaryjnego jak dawniejsze konstrukcje,gdzie samochód był przewidywany na grube setki tys km ,a przy okazji,było by to jedyne na swiecie ( prawdopodobnie) takie cos.

Tak to widze.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 15-01-2016 o 02:15

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Opłacalność takiej zabawy moze i zadna,dla tego nie chciałbym przekroczyc wartosci swojej 2.0

Nie chodzi o to ,że to bedzie +25km,nie chodzi o to,że bedzie fajny dzwiek,chodzi o to ,ze auto bedzie i z pancernym zawieszeniem,i z pancernym silnikiem i z nie psującą sie elektroniką,a na lpg,bedzie równiez dosyc tanie w uzytkowaniu.

Reasumując,chce auta nowoczesnego ,ale i równie bezawaryjnego jak dawniejsze konstrukcje,gdzie samochód był przewidywany na grube setki tys km ,a przy okazji,było by to jedyne na swiecie ( prawdopodobnie) takie cos.

Tak to widze.
    Oj to chyba nie ten adres niestety.
    O ile Busso to dość pancerna jednostka to wątpię, żeby taki mariaż był w stanie spełnić Twoje oczekiwania. Tak duża i pionierska przeróbka będzie raczej obfitować w liczne niespodzianki i dolegliwości związane z nietuzinkowymi rozwiązaniami. Raczej bym nie liczył na bezstresową jazdę takim bolidem.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

rybakmj - skończ ten temat, uderz na przykład do maly_777 z pytaniem jakie koszta ogarnięcia elektroniki, uderz do kogoś innego ile weźmie za flanszę silnik/skrzynia + łapy lub za łapy i półosie, do tego dolicz koszt dolotu i wydechu i będziesz wiedział. po mojemu - swap zrobiony w cywilizowany sposób od strony mechanicznej i elektrycznej/elektronicznej może się nie zmieścić w 20 tysiącach(licząc z zakupem silnika z osprzętem i wiązką). ale zadzwoń i zapytaj, będziesz miał info z pierwszej ręki o kosztach.
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 15-01-2016 o 12:29 Powód: ostatni raz upominam skup się na pisaniu na temat a nie na osobistych miernych ocenach ludzi