U mnie wyje. Przy otwartych i zamknietych drzwiach ja bardzo glosno slychac.
U mnie wyje. Przy otwartych i zamknietych drzwiach ja bardzo glosno slychac.
Pompa może być do regeneracji,jeśli brak zapowietrzenia (układ sprawny odpowietrza się sam)
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
A co jeśli buczy/gwiżdże a przy skręcaniu kół odgłosy te się nasilają a płynu do wspomagania jest wystarczająca ilość ? Pompa do wymiany ? Czy jednak lepiej wymienić najpierw olej ?
emo94 co do Twojej teorii o zmniejszaniu światła węża to od razu odpowiadam - wtedy pompa będzie wyć cały czas. Ja mam taką sytuację u siebie, bo mam źle zarobiony wąż od pompy do maglownicy. Skutek to zmniejszone światło, mniejszy przepływ, większe ciśnienie, większe obciążenie pompy. Na jałowych obrotach silnika słychać buczenie pompy cały czas plus lekkie wibracje na kierownicy.
Nie polecam.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Podepnę się pod temat.
Z tego co czytam większość osób ma problem z buczeniem pompy po rozgrzaniu.
Ja mam coś takiego, ale tylko po uruchomieniu silnika na zimno. Słychać to dopóki silnik się nie rozgrzeje.
Ktoś miał podobnie?
Aha, zauważyłem że po wciśnięciu sprzęgła do końca i szybkim puszczeniu go, na sekundę buczeć przestaje?
Może w moim przypadku to pompa hamulcowa? (jest chyba wspólny zbiornik dla płynu w układzie sprzęgła i hamulcowym)
Ktoś miał podobnie?
U mnie pomogły następujące operacje (Brera). Wymiana zbiorniczka na polifotowy, następnie płukanka całego układu płynem z olrenu, oczywiście usunąłem cały płyn orlenowski i wreszcie zalałem oryginalnym płynem Tutela (czerwony). Od tej pory cisza.
Mnie denerwuje to,że czasem kierownica ma przeskoki (brak luzu jest coś jakby pokonywać mikro ograniczniki) i...nigdy podczas manewru lewo prawo dynamicznie...a często przy bardzo delikatnym poruszaniu kierownicą. Brak stuków, trzasków...ubytków płynu...test na postoju...brak odgłosów..kurde...czyżby krzyżak, lub łożysko kolumny? bo na magiel to nie wygląda.
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
bobby raczej zabawa sprzęgłem wpływa na obroty silnika, a to od nich jest silnie uzależnione buczenie pompy wspomagania. Serwo hamulcowe jest podciśnieniowe zasilane z pompy vacuum + pompa ABS. To że zbiorniczek płynu byłby wspólny nie ma znaczenia, bo gdyby ciśnienie ze sprzęgła przenosiło się na układ hamulcowy to auto by hamowało podczas zmiany biegów
Na zimnym możesz mieć podbicie obrotów jałowych a na ciepłym nie, pewnie dlatego wspomaganie buczy na zimno a na ciepło przestaje.
Ja mam automat więc kwestii sprzęgła nie sprawdzę, ale Ty możesz sprawdzić delikatnie zwiększając gazem obroty na luzie i słuchając zmian buczenia. U mnie z buczeniem skorelowane są delikatne wibracje na kierownicy, co też możesz wyczuć.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była