Strona 85 z 91 PierwszyPierwszy ... 357576777879808182838485868788899091 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 909

Temat: Awaria silnika 2.0 170KM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał szaq Zobacz post
    Zgadza sie ktos cos mowil ale nadal sa to zaslyszane informacje od osob trzecich. Jak tak dalej bedzie toczyla sie dyskusja to dalej bedzie sprawa stac w martwym punkcie.
    post 802:
    Ostatnio kumpel sciagnął i co sie okazało? tłok pekniety.
    (mowa o Insigni z Włoch)

Sprawa ruszyć się może jak Darek2116 rozbierze padnięty motor i napisze co było, może jak będzie wykonana analiza tłoków od kolegi który założył wątek to się też coś dowiemy. A co wyjaśnieniu sprawy przeszkadza dyskusja czy spekulacje w temacie? Jakoś nie kumam związku - nawet lepiej że wątek jest cały czas na górze, więcej ludzi zobaczy, może ktoś coś wie, może dopisze jakiś przypadek itp.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

A wy tak pieprzycie o kilku sztukach, gdzie żadne raporty nie piszą o takiej wadzie tego silnika, bo procent tych przypadków do całej produkcji jest tak duży, że wręcz pomijalny...
    A ceny lecą w dół!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Poza tym ostatnio w 1.9 też zaczęły pękać tłoki (1 przypadek z wersji 8v, 2 z 16v w temacie o remoncie) co chyba dalej przekonuje mnie, że najbardziej do tej awarii przyczynia się chip tuning. Nie mówię, że wszystkich tunerow ale wśród wszystkich odnotowanych przypadków na forum, w którym pękły tłoki jest 1 wspólny element, który łączy wszystkie przypadki - chip u tej samej osoby.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Poza tym ostatnio w 1.9 też zaczęły pękać tłoki (1 przypadek z wersji 8v, 2 z 16v w temacie o remoncie) co chyba dalej przekonuje mnie, że najbardziej do tej awarii przyczynia się chip tuning. Nie mówię, że wszystkich tunerow ale wśród wszystkich odnotowanych przypadków na forum, w którym pękły tłoki jest 1 wspólny element, który łączy wszystkie przypadki - chip u tej samej osoby.
    Przegladalem pare dni temu caly watek o padnietym 2.0, byla jeszcze jedna 2.0 i 1.9JTDM 8V, ale jakos nie przypominam sobie zadnej 16V a Ty piszesz o 2 przypadkach i tez je wiazesz z tym samym tunerem. Mozesz podac linki do tych przypadkow, tak dla pewnosci wszystkich.

Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Chodziło mi o to, że w sumie 2 przypadki pękniętych tłoków w silniku 1.9. 1 przypadek w wersji 8v i 1 przypadek 16v (link: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._remontu_.html)

O ile się nie mylę to każdy silnik 2,0 i 1,9 , który doznał awarii peknietego tłoka na tym forum był po chipie tego samego pochodzenia. Jeśli to nieprawda to proszę mnie poprawić.

Edycja:
    A przepraszam, to była jednak wersja 8v i chyba tej samej osoby czyli 1 przypadek 8v w sumie. Mój błąd i niedopatrzenie. Zwracam honor i mam nadzieję, że zostanie mi odpuszczone..
    Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 11-02-2016 o 17:18

Auto

Domyślnie

Chodziło mi o to, że w sumie 2 przypadki pękniętych tłoków w silniku 1.9. 1 przypadek w wersji 8v i 1 przypadek 16v (link: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._remontu_.html)

O ile się nie mylę to każdy silnik 2,0 i 1,9 , który doznał awarii peknietego tłoka na tym forum był po chipie tego samego pochodzenia. Jeśli to nieprawda to proszę mnie poprawić.

Edycja:
    A przepraszam, to była jednak wersja 8v i chyba tej samej osoby czyli 1 przypadek 8v w sumie. Mój błąd i niedopatrzenie. Zwracam honor i mam nadzieję, że zostanie mi odpuszczone..
    o odpuszczenie to nie do mnie, raczej do tego ktorego po czesci pomowiles wyimaginowanymi kolejnymi przypadkami.

sprawa jest delikatna, tym bardziej ze 3 przypadki opisane na forum mialy chipa I to od jednego tunera (choc jesli juz chip pomaga tlokom pekac, to akurat nie dziwne ze od jednego tunera, bo ten tuner robi wiekszosc forumowych alf).

troszke ostrozniej prosze. sprawe trzeba wyjasnic. Z tego co kojarze oba dotychczas rozebrane silniki mialy problemy z przytartymi panewkami, oba z 2.0 JTDMow mialy rozne tloki (numery), a z tego co wyczytalem wczesniej w watku ktos pisal ze te tloki te sie roznia, tak wiec jest mocne podejzenie ze oba silniki byly juz grzebane przed zakupem przez obecnych wlascicieli. Przypadek 1.9 8V narazie nieruszony - nie wiadomo co mu jest, czeka na otwarcie I ogledziny. bebechy z 2.0 tez mialy isc do jakiejs analizy.

Narazie ciagle malo wiadomo, sprawa wymaga rzetelnego wyjasnienia, a nie robienia larum, mnorzenia wyimaginowanych przypadkow a przez to robienia kolo piora tunerowi.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Narazie ciagle malo wiadomo, sprawa wymaga rzetelnego wyjasnienia, a nie robienia larum, mnorzenia wyimaginowanych przypadkow a przez to robienia kolo piora tunerowi.
    tym bardziej nikt nie powinien sugerować że silniki 2.0 jtdm mają jakąś wadę. Każdy niech sam wyciągnie wniosek co jest bardziej prawdopodobne... 3-cia możliwość, czyli błąd użytkownika, została tutaj raczej wykluczona

Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    o odpuszczenie to nie do mnie, raczej do tego ktorego po czesci pomowiles wyimaginowanymi kolejnymi przypadkami.

sprawa jest delikatna, tym bardziej ze 3 przypadki opisane na forum mialy chipa I to od jednego tunera (choc jesli juz chip pomaga tlokom pekac, to akurat nie dziwne ze od jednego tunera, bo ten tuner robi wiekszosc forumowych alf).

troszke ostrozniej prosze. sprawe trzeba wyjasnic. Z tego co kojarze oba dotychczas rozebrane silniki mialy problemy z przytartymi panewkami, oba z 2.0 JTDMow mialy rozne tloki (numery), a z tego co wyczytalem wczesniej w watku ktos pisal ze te tloki te sie roznia, tak wiec jest mocne podejzenie ze oba silniki byly juz grzebane przed zakupem przez obecnych wlascicieli. Przypadek 1.9 8V narazie nieruszony - nie wiadomo co mu jest, czeka na otwarcie I ogledziny. bebechy z 2.0 tez mialy isc do jakiejs analizy.

Nikogo nie mam zamiaru tutaj pomówić, nie o to mi chodzi. Ja tylko stwierdziłem fakt, który łączył te przypadki. Jeśli ktoś poczuł inaczej - przepraszam To, że większość alf z forum akurat robił taki a nie inny tuner tym lepiej dla niego, gdyż jest pewnie dużo 2.0 jtdm, które jeżdżą po chipie i nic im nie jest. Jeżeli coś było grzebane w tłokach to zmienia postać rzeczy. O ile wiemy, że u Bociana istniało takie podejrzenie to nie wiem jak w przypadku Kamorado. Coś mi się obiło o uszy, że ktoś jakieś tłoki wysłał do analizy. Prawda to? Jeśli tak, to czego możemy się z takiej analizy dowiedzieć?

A jak sprawa wygląda z dostawczakami fiata, które przecież też mają 2,0 jtdm... z tego co wiem to są to bardzo cenione silniki, gdyż odwdzięczają się setkami tysięcy km bezawaryjnej jazdy. Chyba, że to całkiem inny silnik a jedynie oznaczenie takie same. Ktoś się orientuje?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Nikogo nie mam zamiaru tutaj pomówić, nie o to mi chodzi. Ja tylko stwierdziłem fakt, który łączył te przypadki. Jeśli ktoś poczuł inaczej - przepraszam To, że większość alf z forum akurat robił taki a nie inny tuner tym lepiej dla niego, gdyż jest pewnie dużo 2.0 jtdm, które jeżdżą po chipie i nic im nie jest. Jeżeli coś było grzebane w tłokach to zmienia postać rzeczy. O ile wiemy, że u Bociana istniało takie podejrzenie to nie wiem jak w przypadku Kamorado. Coś mi się obiło o uszy, że ktoś jakieś tłoki wysłał do analizy. Prawda to? Jeśli tak, to czego możemy się z takiej analizy dowiedzieć?

A jak sprawa wygląda z dostawczakami fiata, które przecież też mają 2,0 jtdm... z tego co wiem to są to bardzo cenione silniki, gdyż odwdzięczają się setkami tysięcy km bezawaryjnej jazdy. Chyba, że to całkiem inny silnik a jedynie oznaczenie takie same. Ktoś się orientuje?
    Te silniki są wszędzie, od lat w Bravo w Deltach, różnych dostawczakach fiata, Doblo, Qubo i innych bliżej nie określonych nieinteresujących mnie dostawczakach, i nigdzie się z nimi nic nie dzieje, tylko nagle w za ciężkich 159 po chipie i już wielki lament i blady strach na potencjalnych użytkownikach...
    panika, panika i jeszcze raz panika....

Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Poprawka: w ciężkich AR159 i Insigniach