Który model polecacie na auto do okazjonalnej jazdy i na dożywocie? Samochodem będę jeździł ja i kobieta w ramach praktycznej nauki jazdy.
Wiem, że oba pojazdy są z innych bajek, ale jeden i drugi bardzo mi się podoba.
Który model polecacie na auto do okazjonalnej jazdy i na dożywocie? Samochodem będę jeździł ja i kobieta w ramach praktycznej nauki jazdy.
Wiem, że oba pojazdy są z innych bajek, ale jeden i drugi bardzo mi się podoba.
Zależy co to jest okazjonalna jazda. Wypad na weekend w dalszą trasę z bagażami itp itd - z tej dwójki tylko 166.
A jak do drobnych szaleństw to osobiście brałbym GTV![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
osobiście wybrałbym GTV 3.0 V6 piękny samochód ale ciężko dostać 3.0 V6 w polsce a widziałem kilka perełek
166 to fajna limuzynka ale bardziej przemawia za mna GTV![]()
W przypadku auta weekendowego chyba lepsza Gtv. 166 to swietna fura, bardzo wygodna i dostojna ale wiecej frajdy z silnika da gtv. Autor powinien sam sobie odpowiedziec jakich emocji oczekuje od auta, czy licza sie bardziej osiagi czy wygoda. Te dwa auta stoja na przeciwstawnych biegunach i trudno je porownywac. Mialem ten sam dylemat ale mialo to byc auto codzienne, wiec wybralem 166. Gdyby to była zabawka to tylko gtv z busso.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Mniej bezproblemowym autem może być GTV ze względu na starą sprawdzoną konstrukcje (płytę podwoziową) i stosunkowo mała ilość elektroniki niestety najczęściej dostępnym na rynku wtórnym jest wersja z silnikiem 2.0 16v TwinSpark. Wspomniana wersja silnikowa bardzo podatna na usterki jeśli się o nią nie dba może się okazać skarbonką. Auto samo w sobie jest moim zdaniem piękne i do dziś wyróżnia się na drogach, minusem może być ciężar auta jak na 2 drzwiowe coupe. Ideałem byłaby wymieniona wyżej wersja 3.0 V6, ale zadbane modele właściwie w Polsce niedostępne.
166 to zupełnie inne auto spora limuzyna w wersji 2.4 jtd to bardzo wygodne do podróżowania auto, niestety dość delikatne zawieszenie (tylnie tuleje pływające , kiepskie seryjne amortyzatory itp.) Wymiana kompletnego zawieszenia na sensownych gratach będzie dość kosztowne. Równie jak GTV nietuzinkowy wygląd wyróżnia auto na drodze![]()
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
Oj GTV, jest piękna.