Ok , jeśli tak to dobra wiadomość ,będę mógł wymienić swój przerobiony na magnetyczny oryginałDobrze że ktoś tam w końcu poszedł po rozum do głowy , skoro zmienili to jednak nie bez powodu(dziwne tylko że numer stary został , czesto jest odwrotnie czyli zmienia się tylko numer a część ta sama) , ja to mogę zresztą potwierdzić-na moim korku też się zbiera trochę tej metalowej mazi czyli magnes swoją robotę robi
![]()
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 05-02-2016 o 21:32
Jak się lata tak mocnym autem z napędem na przednią oś? W 159 jestem tydzień po chipie TBI na 240KM/370Nm, i niestety bardzo często zamiast super przyspieszenia mam migającą kontrolkę kontroli trakcji. Może w lecie na 18" będzie lepiej.
Co do wykresu, trochę dziwnie wygląda ten lekki dołek najpierw a potem peak koło 4250obr - to 40Nm, czyli ~10% momentu max. Jak na mój gust trochę dużo, pewnie auto nie jest całkiem "płynne" w przyspieszaniu. Jakoś nie wierzę że nie dało się tej charakterystyki wyrównać. Ja bym się czepiał tunera o poprawkę. Dla porównania tu jest mój wykres - jest praktycznie płasko, no OK, może 10Nm peak:
![]()
Ładnie Ci nakreśliło. W giulieccie jest coś ala szpera + całkiem przyjazne ASR, niby to tylko elektronika lecz daje radę, auto jest lekkie to naprawdę wyrywa do przodu, kontrola trakcji świeci bardzo często ale samochód zapieprza w miarę stabilnie bez uślizgów (bez niej to bym nie ruszył z miejsca). Peak jest - czemu? Nie wiem, domniemam, że to poniekąd charakterystyka DNA, w serii też był jak się przyjrzysz, mniej widoczny. Po za tym to tryb normal, nie dało się hamować na dynamicu ze względu na hamownie jednoosiową i błędem trakcji z nią związanym - wykres przed pokrywa się z zachowaniem, a mianowicie Julka zachowuje się jak auto a la wolnossące - bardzo wyrywa od ok 4tys. Zwróc uwagę na nagły wzrost koni przy tych samych obrotach. W dynamicu nie ma tego efektu i podejrzewam, że te linie układają się trochę inaczej (nawet w danych max moment obrotowy osiągany jest przy innych obrotach) inne są też odczucia z jazdy i co tu dużo mówić, o ile po chipie na normalu zapier... to na dynamicu mam problem oczy prosto trzymać, tak przyjemnie wciska.Aczkolwiek muszę się zastanowić czy jazda na dynamicu nie przyspieszy w obecnym setupie zużycia sprzęgła które wymaga powoli inwestycji tak czy siak.
Jako, że chip zaliczony, niedługo wlatuje też rozrząd i 19 calowe felgi (już są w domku) to po raz pierwszy jako właściciel będę w 100 % zadowolony z auta![]()
Niedługo również czeka mnie profilaktyczna zmiana świec i obowiązkowa sprzęgła (nie jest źle, ale odczuwalnie jest słabsze przy ruszaniu niż kiedyś, prawdopodobnie zacznie ślizgać przy tej mocy).
P.S
Verva 98 z mojego orlenu to gówno! To koło 98 nie stało.
Ostatnio edytowane przez oleksy00 ; 13-02-2016 o 15:30
Niezbyt ładnie wyglądają kreski po chipie - i nie ma tu wiele wspólnego z serią. Biorąc pod uwagę jak wygląda wykres sprzed modyfikacji, czyli z samochodem technicznie raczej wszystko OK - program do poprawki.
Nie mniej jednak osiągnięte wyniki są bardzo dobre. Dla pewności odwiedziłbym inną hamownię![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
niezły wykres, seryjny MA raczej nie ma przy nim co szukaćPrzy temp. 5-10st (w porywach do 15 jak bywało momentami tej zimy- mam wtedy w głowie świadomośc że koła są z plasteliny
) to ja się musze starać aby nie mielić kołami bo jak spadnie jeszcze śnieg to już nie bedzie zimówek.Nie wyobrażam sobie jazdy julką z momentem ok 400Nm, no chyba że na dwie ośki
.
Myślicie że jest sens zeby mu to poprawiali? Środka mu raczej nie dodadzą , pewnie obetną mu moment w tych dwóch peakach więc może trochę szkoda tylko po to aby wykres ładniej wyglądał? Chyba że mu wyrównają środek miedzy górkami![]()
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 13-02-2016 o 21:13
Tez bym nie chcial obcinac, po za tym na dynamicu ciagnie jednostajnie od 2tys, na normalu ciagnie tez od dolu a potem czuc mocnego kopa zgodnie z kreskami ale dopiero od 2 peaka, zachowuje sie troche jak silnik NA tak jak wspominałem, bardzo ciekawie sie jedzie ogólnie. Na setke zeszlo w granice 5,7-5,9s,musze to jeszcze potwierdzic pomiarami, elastycznosc pozwala na wyprzedzanie na 6 biegu bezstresowo, warto bylo. Swoja droga sa jakies wzmacniane sprzegla do julek? Standardowe chyba jest z 2.0 jtdm i wytrzymuje bodajze (nie jestem pewny) 450Nm
Dynamic bazuje na mapie normal, zmienia tylko sterowanie zaworem bocznikowym turbiny. Moment wyzszy bedzie w dolnym zakresie obrotów obrotowy niż to co widać przez powstajacy overboost. Aczkolwiek wolalbym zeby ktos to potwierdzil
Ostatnio edytowane przez oleksy00 ; 14-02-2016 o 12:26