Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Temat: Kupiłem Alfe okazał sie dwumas do wymiany czy moge oddać?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał darfej1981 Zobacz post
    Jfuel. Dokładnie jak wcisne sprzegło znika!! myslalem ze to dwumas, wiec u Ciebie jest tak samo... to juz nie wiem co to moze byc??Skrzynia czyli co dokladnie?? Cos trzeba wymienic?
    Dwumas też przestanie stukać po wciśnięciu sprzęgła.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał darfej1981 Zobacz post
    Tak dokladnie podpisalem szerszen, czyli mowiac prostym jezykiem nie da sie nic zrobic!!
    A ile dałeś, który rocznik i czy byłeś sprawdzić to auto?
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Nie rozumiem co to w ogóle za dyskusje, interpretujcie sobie prawo jak chcecie ale to niczego nie zmieni. Jeżeli facet kupił ten samochód od osoby prywatnej to nic już nie uzyska. To o czym Wy piszecie to jakaś fikcja, każdy sprzedający Kowalski, który nie zna się na samochodach, musiałby robić remont samochodu w ASO przed sprzedażą, "bo może coś wyjdzie". Wolałbym chyba złomować i mieć spokój.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Jeżeli facet kupił ten samochód od osoby prywatnej to nic już nie uzyska.
    Wszystko jest kwestią umowy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

A ja z tego co widzę, to uszkodzenie dwumasu nie jest w ogóle nawet zdiagnozowane a my już dzielimy skórę na niedźwiedziu.

Założycielowi tematu dam jedną radę - jeżeli wyjdzie coś grubego i będziesz chciał walczyć o to, żeby poprzedni właściciel partycypował w kosztach nie naprawiaj samochodu. Wtedy będzie już po ptakach.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Wszystko jest kwestią umowy.
    Jeszcze nie spotkałem się z umową kupna-sprzedaży, w której sprzedający zobligowany byłby do usunięcia defektów pojazdu, które pojawiły się po zakupie. Dotyczy ZAKUPU OD OSÓB PRYWATNYCH. Tutaj jest ZERO rękojmi na takie wady.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Pozostaje mi się tylko zgodzić z kolegą Tomek_KRK. Odpowiedzialność sprzedającego, który jest osobą prywatną może się wiązać tylko z wadami, które celowo je zataił aby wprowadzić kupującego w błąd (Na przykład wyciągnął żarówkę od kontrolki check engine żeby się ona nie świeciła bądź celowo uszkodził złącze OBD żeby nie dało się odczytać błędów silnika).

Nie zmienia to faktów, że i tak udowodnienie mu takiego działania graniczy z cudem ponieważ jako osoba prywatna na takich rzeczach nie musiał się znać. Nie udowodnisz mu, że człowiek zrobił to celowo.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Pozostaje mi się tylko zgodzić z kolegą Tomek_KRK. Odpowiedzialność sprzedającego, który jest osobą prywatną może się wiązać tylko z wadami, które celowo je zataił aby wprowadzić kupującego w błąd (Na przykład wyciągnął żarówkę od kontrolki check engine żeby się ona nie świeciła bądź celowo uszkodził złącze OBD żeby nie dało się odczytać błędów silnika).
    Facet powie, że nic nigdy w samochodzie takiego nie robił, nie zna się, jest murarzem, auto ma od 5 lat i nic się niedobrego z autem nie działo. I do widzenia, oddalam powództwo. Musiałbyś mu udowodnić, że wada, którą wykryłeś w samochodzie MUSIAŁA występować w momencie, gdy auto było sprzedawane i eksploatacja auta z taką wadą nie mogła trwać tak długo, jak twierdził sprzedający. Np. kupujesz auto, które rzekomo nie zjadało oleju, robisz trasę 200 km do domu i nagle masz sucho w misce olejowej. ALE musiałbyś mieć taką adnotację na umowie - ZUŻYCIE OLEJU SILNIKOWEGO NIE PRZEKRACZA 1L/1000 KM, zgodnie z normą producenta.
    To są bardzo, ale to bardzo ciężkie tematy przy sądowej batalii. Sprzedawcę prywatnego prawo chroni tak samo, jak nabywcę. I trzeba mega sprytnie napisanej umowy, żeby w ogóle móc myśleć o kierowaniu sprawy do sądu.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 15-02-2016 o 12:59

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Swoją drogą, nie chciałbym sprzedając samochód, żeby kupujący się z nim zapoznał, kupił go, przez tydzień dawał mu po garach, a potem stwierdził, że coś stuka i chce mi go zwrócić.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Swoją drogą, nie chciałbym sprzedając samochód, żeby kupujący się z nim zapoznał, kupił go, przez tydzień dawał mu po garach, a potem stwierdził, że coś stuka i chce mi go zwrócić.
    Jeśli sprzedajesz jako komis - to masz wtedy przerąbane. Trzeba udowadniać, że gość celowo (lub przez niedopowiednią eksploatację) doprowadził do awarii.