Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    O, kolejny znawca polityki flotowej polskich firm. To ja Ci znawco powiem jaka jest polityka wielu firm - wybiera się te auto, na które jest najniższa rata leasingowa/rata wynajmu, jeśli nie ma odgórnych założeń co do marki. Nikogo nie obchodzą serwisy, bo to nie jest koszt dla firmy. Z tego powodu mamy w firmie masę awaryjnych Passatów, a nie mamy dużo mniej awaryjnych Avensisów czy Mondeo.

Problem Alfy polega na tym, że jest droga w porównaniu do konkurencji, a generalnie auta flotowe to tanie kompakty. Po drugie przedstawiciele różnych marek sami szukają chętnych firm na swoje auta, podpisują róznego rodzaju umowy na zasadzie - wy weźmiecie nasze auta do floty, a my damy zniżki w salonie waszym pracownikom. A jak z marketingiem Alfy jest to wszyscy wiedzą, więc i tak skończy się na tym, że służbowa Alfa to będzie w Polsce ewenement. Ale jak już było tu powiedziane wielokrotnie - polski rynek to nic nie znaczący pryszcz.
    Jeszcze jedno. Auto flotowe musi jednak być bezawaryjnie. Jeśli ma być jeżdżone przez sprzedawców to każdy dzień postoju w serwisie to strata dla firmy.
    Ostatnio jak zostawiałem auto w wypożyczalni to w Avisie we Wrocławiu przy lotnisku stała Giulietta. Co prawda była biedna straszliwie, ale jednak Alfa.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał zyto Zobacz post
    Jeszcze jedno. Auto flotowe musi jednak być bezawaryjnie. Jeśli ma być jeżdżone przez sprzedawców to każdy dzień postoju w serwisie to strata dla firmy.
    To też jest wątpliwy argument. Nie wiem jak ze zwykłą gwarancyją, ale w leasingu czy wynajmie długoterminowym jeden telefon i masz za godzinę, dwie auto zastępcze. I to bardzo często lepsze niż miałeś
    Generalnie w przypadku kompleksowych ofert leasing/wynajem totalnie nic jeśli chodzi o eksploatacje Cie nie obchodzi. Nawet jak żarówka padnie to możesz dzwonić i domagać się wymiany. To wszystko jest wliczone w ratę.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 15-02-2016 o 18:45
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    To też jest wątpliwy argument. Nie wiem jak ze zwykłą gwarancyją, ale w leasingu czy wynajmie długoterminowym jeden telefon i masz za godzinę, dwie auto zastępcze. I to bardzo często lepsze niż miałeś
    Generalnie w przypadku kompleksowych ofert leasing/wynajem totalnie nic jeśli chodzi o eksploatacje Cie nie obchodzi. Nawet jak żarówka padnie to możesz dzwonić i domagać się wymiany. To wszystko jest wliczone w ratę.

Zgadza się. Ale nawet jedna godzina może oznaczać spóźnienie na ważne spotkanie i może kosztować utratę ważnego klienta. Jestem pewien, że poważne firmy biorą to pod uwagę.
    Fajnie byłoby widzieć więcej Alf na drogach, ale niestety opinie o zawodności się za Alfą ciągnie.
    Kumpel z pracy kupił sobie Civika z 3 miesiące po mojej Alfie. Muszę przyznać ze zdziwieniem, że Alfa jest lepiej wykonana. W Giulietcie nic nie odpadło podczas jazdy
    Przepraszam za off topic.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Coś tam z lewarka zdaje się w Giuliettach lubi odpaść ?

Co do awaryjności nowych, na pewno wiele się zmieniło, ale pamiętam jak z nową z gwarancją 156 odwiedzałem niestety dość często ASO. W zasadzie bardzo często. Obecnie mam też japońskie auto jako rodzinne i jestem w szoku jak po prostu NIC, no kurde NIC się nie dzieje, nie odpada, nie przekłamuje, nie wyciera itp , ani nawet oleju brać nie chce .
    Oczywiście Giulietta na pewno lepiej wypada i oby Giulia jeszcze lepiej pod wzgl awaryjności, jednak nie czarujmy się że Alfy są bezawaryjne, bo nie są. No, są czasami Jednak nawet jakby się takimi stały, to jeśli pozostaną (przynajmniej u nas w Kraju) serwisy te jakie były to współczuję nabywcom.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Coś tam z lewarka zdaje się w Giuliettach lubi odpaść ? .
    Mnie gałka lewarka spadła w crossie, jak dynamiczniej zmieniłem bieg O_o.

Alfy to taka mieszanka rzeczy pomagających przeżyć (bezpieczeństwo czynne, prowadzenie, hamulce, dynamika) i zagrażających życiu (spadająca gałka lewarka, pedał gazu który się blokuje na wykładzinie tunelu, pedał sprzęgła tuż obok pedału hamulca).

To chyba żeby nudno nie było, czy coś...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    Mnie gałka lewarka spadła w crossie, jak dynamiczniej zmieniłem bieg O_o.

Alfy to taka mieszanka rzeczy pomagających przeżyć (bezpieczeństwo czynne, prowadzenie, hamulce, dynamika) i zagrażających życiu (spadająca gałka lewarka, pedał gazu który się blokuje na wykładzinie tunelu, pedał sprzęgła tuż obok pedału hamulca).

To chyba żeby nudno nie było, czy coś...
    Spoko, to ma swoją nazwę:

la meccanica delle emozioni

Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Spoko, to ma swoją nazwę:

padłem

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    W mojej firmie jest założony budżet na samochód i dyrektorzy (oraz inni błogosławieni) mogą sobie wybrać jakie chcą auto.
    Wszyscy biorą Passat i Superby.... ale jest jeden gość który wziął sobie Giuliette QV 1,75TBi

U mnie jest tak samo. Wziałem sobie lexia, bo alfa niczego nie mi nie oferowała. Ale reszta to paski, superby, racja. W większości ludzi za grosz nie ma fantazji, pomysłu, tylko zimna kalkulacja Superb bo wielkie auto wypasione za niedużą kasę a paski wiadomo, Polak kocha Niemca
    Chciałem alfę ale julka za ciasna, niemniej z lexia też się smiali paskowcy
    w
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał tomtrz Zobacz post
    spoko, to ma swoją nazwę:

:d

:d:d:d
    Alfa Romeo