Ja również zauważyłem zmianę kąta pochylenia ;/ mam seryjne zawieszenie. Jeszcze przed zamontowaniem, po przyłożeniu jednego wahacza do drugiego, wydawało mi się że są miedzy nimi różnice w wymiarach, ale zbagatelizowałem to, po zamontowaniu wahaczy koła stały pod większym kątem, co potwierdziło się na ustawianiu zbieżności, grubo poza zakresem tolerancji ;/ NIE POLECAM !!!
ja zrobilem 15tyś i nic sie jeszcze nie dzieje
podnoszę trochę martwy temat choć ciągle dla nowych żywy...zawieszenie. Zrobiłem swoją AR dosłownie 300km wiec czas pomyśleć o zrobieniu "podstaw" zawieszeni już skrzypi, co wy na taki zestaw?
Ciekawa opcja :
autosklep24.pl/pl/p/Komplet-wahacz-ALFA-ROMEO-156-147-FAST/11259
niech nawet i pojeździ 20 tyś to i tak i tak warto, bo te zestawy to już droższa zabawa:
autosklep24.pl/pl/p/Komplet-wahacz-ALFA-ROMEO-156-147-FASTVEMA/17128
autosklep24.pl/pl/p/Komplet-wahacz-ALFA-ROMEO-156-147-FASTTRW/17129
warto?
Tomek co do fasta to powiem Ci tak.
Oczywiscie bazujac na moim doswiadczeniu.
156 2.0 TS - fast góra + fast dół dwa lata wytrzymały. Przebieg moze i cos koło 20 k km. Auto zmieniło wlasciciela ale z tego co wiem smiga nadal( w rodzinie)
166 2.4 jtd dół montowane w 2010 do dzis smigaja- zapewne sa juz nieswieze i zmeczone jednak zero stuków.
Prawy gorny po roku padły tuleje. sworzen caly.
Cena dobra wiec i ludzie je montują. Na forum bardoz duzo aut na fastach smiga.
co do dolnych to ponoc nie trzymaja geometrii i opony lekko scina od srodka. U mnie lekko scina przyznaje jednak nie mam porownania do innych wahaczy. Zapewne TRW byly by lepsze. ale i cena też wysoka.
Strzez sie jak ognia wahaczy górnych DELPHI. Z innymi wynalazkami nie mialem do czynienia ale patrzac po ofertach kupna na allegro ludzie wsadzaja do swoich różne egzotyczne marki. Ja na delphi poprzestalem eksperymentów. Albo TRW, albo fast albo veme tez chwala ludzie. reszta to loteria.
[C
Jak jeździsz jak oszołom po wszystkich dziurach i gulikach. Alfę oddajesz na naprawy do mechanika to nie pomogą Ci nawet najoryginalniejsze z oryginalnych trw. Jak szanujesz swoje auto, czas, pieniadze i nerwy. Potrafisz odkręcić parę śrubek i trochę myślisz to można sie pchać w zamienniki.
Ogólnie na forum jest dużo informacji w jakie ori czesci inwestować, a co można sobie darować.
Ja ostatnio górny przedni kupiłem najtańszy jaki był na allegro. 90zl z przesylkaNie boję sie tego. Oryginał zostawiłem sobie do regeneracji, bo sworzeń padł. Jak ten szajs co założyłem się rozleci zamontuję zregenerowany i już. Tylko robię to sam. Nie odstawiam auta do mechanika i nie musze mu płacić
![]()
Ostatnio edytowane przez gonzo ; 16-02-2016 o 15:09
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Dość dobra opcja jest dół fast a góra trw. Jest szansa ze wytrzymają tyle samo wiec wymiana następna tez bedzie kompleksowa.
U mnie fasty po 5 tys km się rozpadły i nie było co zbierać. Jak nie polecam. Wg mnie góra TRW a dól Vema.
Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.
Też mam teraz takie połączenie ale ile to wytrzyma to narazie nie wiem. Prawy gorny trw po 20kkm trzyma sie dzielnie. Dolne teknoroty po 20kkm totalny szrot, radze unikać, cena jednego jak za dwa fasty...
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Ale w 166? Ja mam taki setup w 147 diesel - dół fast, góra trw. Już 25kkm maja. Ale auto po gładkich drogach jeździ, wiec to może tez mieć wpływ.