Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: Alfa Romeo 147 1.9JTDm 150KM- problem z odpaleniem, muli go do 2000 obr.- co jest ???

Użytkownik Rowerzysta Avatar ziemian
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9JTDM 150KM- 2007R.

Domyślnie

Stary auto jest z 2007r, wszystko zdrowiutkie, ja tu nie rozważam tego czy warto tylko czy lepiej to robić czy kupować cały blok silnika i blok wymienić.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał ziemian Zobacz post
    Stary auto jest z 2007r, wszystko zdrowiutkie, ja tu nie rozważam tego czy warto tylko czy lepiej to robić czy kupować cały blok silnika i blok wymienić.
    Ja bym robił bo lepiej zrobić swoje niż kupić drugiego grata. A może się okazać że to nic takiego. Klapa wirowa czasem się nie oderwała??

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Jak im się wydaje, że jakby tłok z zaworem się spotykał to niech się przyjrzą paskowi, może przeskoczył?
    Ja bym robił, tak jak mówili swój silnik to mniej więcej wiadomo co w trawie piszczy, a nowy to nie wiadomo.

Mieszka w
    Krosno
    Auto

Domyślnie

Na rozrząd patrzyli już i wszystko jest ok, z reszta był wymieniany miesiąc temu.

Jutro dzwonię do serwisu niech ściągają głowicę i wszystko będzie jasne...

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

EGR na próbę bym zaślepił. Krzywy zawór można sprawdzić mierząc ciśnienie sprężania. Za pomocą FES/MES można sprawdzić korekty wtrysków. Próbę przelewową też można zrobić. Średnio rozgarnięty mechanik może sprawdzić też stan dolotu - czy szczelny. Po co od razu zwalać głowicę?

Mieszka w
    Krosno
    Auto

Domyślnie

Szczerze Ci powiem, że nie za bardzo się znam na tym, goście mi powiedzieli, że te objawy jakie są czyli właśnie jak kręci kluczem to zawory bodajże coś blikuje bo jest opór i powiedzieli, że tylko ściągnięcie głowicy da odpowiedź na pytanie co tam się stało.

Co wg Ciebie powinienem zrobić, zastanawiam się czy nie podjechać tam jutro rano i im powiedzieć właśnie to co napisałeś żeby wpierw sprawdzili, a potem brali się za głowicę.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Wiesz, trzeba sprawdzić to co możliwe by nie pchać się w koszty niepotrzebne. A jak zrzucą głowicę i trop będzie zły to i tak będziesz musiał kase za złą diagnozę wywalić.

Poczytaj na forum tematy dotyczące tego co napisałem, trochę Ci się rozświetli i będziesz wiedział co tym specjalistom powiedzieć.

Mieszka w
    Krosno
    Auto

Domyślnie

Byłem dziś w serwisie, rozmawiałem z typami i dowiedziałem się następujących rzeczy.

Powiedziałem oczywiście co można byłoby jeszcze wcześniej sprawdzić, gość powiedział, że to sprawdzanie nie ma sensu bo jak kręcą silnikiem to coś blokuje go dlatego na bank przyczyna leży w środku i trzeba ściągnąć głowicę żeby zobaczyć co tam blokuje.

Wprowadzali kamerkę ale jedynie co mogli po tym powiedzieć to to, że tłok jest OK, ale żeby sprawdzić co przystawia to trzeba ściągnąć głowicę innego wyjścia nie ma.

W sumie to jest chyba najlepszy serwis w Krośnie także jak tak mówią to pewnie tak jest. Jak ściągną to mają dzwonić co tam się stało. Wtedy zobaczymy, oby nic poważnego...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KrzysiekK
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    147 JTD 150 KM

Domyślnie

Jestem ciekawy co się tam stało gdyż mam ten sam silnik i co może mnie w związku z tym w przyszłości czekać

Mieszka w
    Krosno
    Auto

Domyślnie

Szczerze mówiąc sam jestem strasznie ciekawy, oby nic poważnego

Mówiłem im też że to może klapa wirowa się urwała i wpadła, ale oni mi na to, że w tym silniku jest kolektor plastikowy i klap tam nie ma.
    Ostatnio edytowane przez ziemian ; 17-02-2016 o 17:24