w aso placilem w zeszlym roku za wymiane obu wiazek (nie pojedynczych kabli) jakies 670zl. Przy czym kwota była dużo większa, ale lwią cześć pokrył FAP.
w aso placilem w zeszlym roku za wymiane obu wiazek (nie pojedynczych kabli) jakies 670zl. Przy czym kwota była dużo większa, ale lwią cześć pokrył FAP.
E tam pokrył. Przecież ich tyle to nie kosztuje, czekają tylko na jelenia, który zapłaci bez mrugnięcia okiem tyle ile chcą. A i marketingowo ładnie wygląda, że mają "gest".
ciekawe chociaż czy zastosowali bardziej elastyczne przewody bo jeśli to taka sama wiązka jak fabryczna to padnie wcześniej czy pózniej i wynika to po pierwsze z jakości użytych kabli a dwa ze sposobu ich poprowadzenia do klapy który w polifcie był zmieniony o czym pisałem już w innym wątku i nawet zdjęcia wrzucałem
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 17-02-2016 o 23:05
No właśnie ponoć problem w tym, że zestaw naprawczy jest też na drucie, wiec za kolejne 3 lata znów padnie, a dpdatkowo aby wymienić cała wiązkę trzeba rozebrać sporo plastików, które po ponownym złożeniu będę na 100% trzeszczeć. Dlatego ponoć każde ASO sztukuje kable. Choć nie wiem na ile to marketing aby ciągle do nich jeżdzić na wymianę kolejnych kabelków.
Anyway - jak rzeczywiscie za 670 zł wymienili obie wiązki i nowe są na lince to dobra cena, sam bym tyle dał aby mieć spokój na zawsze z tymi dziadowskimi kablami. Jak posztukowali tylko pęknięte kable - zdzierstwo.
A z tą partycypacją Fiata to chyba ściema, bo już słyszę to po raz kolejny, chyba ich tego hasła na szkoleniach uczą![]()
Generalnie koszt wymiany (założenie dedykowanego kitu naprawczego) obu wiązek to 2tys zł (materiały i robocizna) ale FAP daje na tę usługę rabaty sięgające 70%. W tym temacie jest wszystko opisane:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ciwmglowe.html
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Mi wiązka 2 razy pękła - drugi raz po klejeniu przez ASO (250zł), kolega już mi zrobił porządnie. Kable pękają w tej gumowej osłonie, więc wymiana całej wiązki z pruciem połowy auta jest moim zdaniem bez sensu.
Pełny koszt za obie wiązki i prucie auta to około 2000 zł. Carserwis chciał ode mnie 1500 zł, bo FAP dał 50% rabatu na części. Ale na robicizne cwaniaki już nie dawali rabatu i wychodziło około 1000 zł za samą robotę! Sam gość w serwisie polecił mi klejenie. Inna sprawa, że i to skopali...
W mojej Julce z 2010 r. Wymieniłem już prawie wszystkie przewody w klapie, rygiel, światła stop, Kierunkowskazy, wycieraczka. Za każdym razem wymieniłem pojedyncze przewody. W końcu pojechałem do ASO a tam zaśpiewali za wymianę całej wiązki ponad 4k a w końcu wysłali do zwykłego garażowca.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Witam,
wie ktoś, czy jak przestały świecić tylne prawe światła w klapie, to winna jest prawa wiązka, czy może jednak lewa? U mnie właśnie padły prawe, ale w prawej wiązce kable wydają się całe (no chyba, że pękły wewnątrz, a izolacja przetrwała?). Jak poprzednio pojawił się problem z tylną wycieraczką i ogrzewaniem tylnej szyby, to ich przewody w prawej wiązce były całkowicie przerwane, więc nie było problemu z diagnozą i naprawą...
U mnie pada tylko prawa strona, za pierwszym razem polutowałem przerwane przewody, starczyło na 2 miesiące, za drugim razem wlutowałem dodatkowe kawałki kabli aby zmniejszyć naprężenia w wiązce i od kilku miesięcy na razie cisza.