Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał mborx Zobacz post
    5 - 2.0 JTDM 16v 136KM - a jak jest z tym silnikiem? Czym to jest poprawiona wersja silnika nr 2 na w/w liście?
    (2011-2011)
    To jest wersja tego silnika na rynek Belgijski.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Co do silnika 2.4 to nie wiesz co tracisz poki sie nie przejedziesz.Na autostradzie rewelacja jezeli chodzi o komfort podrozowania nie meczy sie i nie wyje przy duzych predkosciach.Swoje spali ala nie mozna miec wszystkiego naj.
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar rexed
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 2.4 Rosso rubinio

Domyślnie

Drodzy forumowicze,

olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-3-2-jts-4x4-godna-polcenia-CID5-IDdVUtN.html#f5c079f0e7

Chcę kupić dokładnie taką wersję (3.2V6 Q4) teraz tylko poszukuję egzemplarza.

Akurat będę na weekendzie w okolicy, to obejrzał bym.

Co sądzicie po ogłoszeniu, na co zwrócić uwagę?

Wg mnie trochę za tanio.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

Zdaję sobie sprawę. Niestety koszty codziennego użytkowania będą ważniejsze niż komfort ......

PS- wiele komisów oferuje dodatkowo gwarancję na min 3 mies. a nawet do 12 mies. Czy to jest coś warte (bezpieczeństwo zakupu, reklamacji) czy raczej pic na wodę - coś w stylu rozszerzenie gwarancji w sklepie RTV EURO AGD? Wile komisów daje pisemne poświadczenie, że pojazd nie miał cofanego licznika, bezwypadkowości etc. Jest to coś warte? Wiem laik ze mnie ale cóż .....
    Zdaję sobie sprawę, że są sprzedawcy i sprzedawcy .....i nigdy nie można mieć 100% ale czy takie zapewnienia/ deklaracje czy opcje - opisane powyżej - dają jakąś namiastkę rzetelności/ wiarygodności sprzedawcy?

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Cytat Napisał rexed Zobacz post
    Drodzy forumowicze,

olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-3-2-jts-4x4-godna-polcenia-CID5-IDdVUtN.html#f5c079f0e7

Chcę kupić dokładnie taką wersję (3.2V6 Q4) teraz tylko poszukuję egzemplarza.

Akurat będę na weekendzie w okolicy, to obejrzał bym.

Co sądzicie po ogłoszeniu, na co zwrócić uwagę?

Wg mnie trochę za tanio.
    Owszem za tanio, bo widać po spasowaniu że pewnie bita z przodu a i możliwe że z tyłu też, tylko pytanie jak bardzo. Może jak ktoś ma blisko z forumowiczów, to by mógł podjechać i zobaczyć czy warto sie na niego zapatrywać?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Zdaję sobie sprawę. Niestety koszty codziennego użytkowania będą ważniejsze niż komfort ......
    To 159 na pewno nie będzie mistrzem w tej kategorii. Jeżeli chcesz mieć niskie koszty utrzymania bierz Peugota w HDI.

PS- wiele komisów oferuje dodatkowo gwarancję na min 3 mies. a nawet do 12 mies. Czy to jest coś warte (bezpieczeństwo zakupu, reklamacji) czy raczej pic na wodę - coś w stylu rozszerzenie gwarancji w sklepie RTV EURO AGD?
    Nic nie warte dziadostwo. To w 99% przypadków w ogóle nie jest ich gwarancja tylko ubezpieczenie wykupione w zewnętrznych firmach które nie obejmuje prawie wszystkiego.

Wile komisów daje pisemne poświadczenie, że pojazd nie miał cofanego licznika, bezwypadkowości etc. Jest to coś warte? Wiem laik ze mnie ale cóż .....
    Zdaję sobie sprawę, że są sprzedawcy i sprzedawcy .....i nigdy nie można mieć 100% ale czy takie zapewnienia/ deklaracje czy opcje - opisane powyżej - dają jakąś namiastkę rzetelności/ wiarygodności sprzedawcy?
    Jeżeli takie rzeczy na piśmie dostaniesz to można potem to ścigać w przyszłości. Musisz jedynie pamiętać, żeby na umowie/fakturze był wpisany Przebieg pojazdu a nie stan licznika. Bo to dwie różne rzeczy.

Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

@ pushq.
    Dzięki za porady.....zwłaszcza ta ostatnia.... człowiek całe życie się uczy...
    A co sądzisz/ sądzicie o skorzystaniu z tych zewnętrznych firm, które za 300-500 pln podjadą do sprzedawcy, sprawdzą wszystko? Jest sporo ofert? Jest to dobre. Korzystał ktoś ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

@ pushq.
    Dzięki za porady.....zwłaszcza ta ostatnia.... człowiek całe życie się uczy...
    A co sądzisz/ sądzicie o skorzystaniu z tych zewnętrznych firm, które za 300-500 pln podjadą do sprzedawcy, sprawdzą wszystko? Jest sporo ofert? Jest to dobre. Korzystał ktoś ?
    Ja korzystałem, sprawdzenie "po wierzchu", ale na jego podstawie łatwo zadecydować czy opłaca się jechać kilkaset kilometrów i zamawiać wizytę w aso. Ogólnie usługa na plus, w razie trafienia na trupa zaoszczędzisz caly dzień i kasę na paliwo. Mogę podesłać Ci wieczorem prv z linkiem do raportu z oględzin mojego auta.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Auto
    szukam swojej alfy

Domyślnie

.... o super ... wielkie dzięki....będę wdzięczny...

A wracając do kosztów/ usterek.... W jakimś raporcie wyczytałem, że 159 mają całkiem fajne zawieszenie. Jest dość trwałe. Dobrze sprawdzające się na polskich drogach. Zatem czy mogę założyć, że wymiany/ naprawy eksploatacyjne w tym modelu jeśli są wyższe niż w np. fordach czy VW - zrekompensują mi dłuższą żywotnością? Czy w dużym uogólnieniu można przyjąć taką zależność?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Generalnie są ludzie, którzy twierdzą o wytrzymałości wahaczy dolnych rzędu 150-200 tysięcy kilometrów nawet.

Nigdy jednak nie wiadomo na co trafisz. Wszystko zależy od jakości używanych zamienników.