Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Tylnia szyba i składanie lusterek - problem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm

Domyślnie Tylnia szyba i składanie lusterek - problem

Witam serdecznie,

od niedawna jestem posiadaczem Alfy 159 i bardzo sobie ją chwalę, ale jak to z używanymi samochodami bywa - jest kilka niedociągnięć. Właściwie to nie kilka a dwa:

- lusterka po naciśnięciu przycisku składania lusterek ani drgną
    - na tylnej lewej szybie silnik pracuje, ale szyba sie nie rusza.

Teraz to może rozwine. Pierwszy problem z lusterkami - mam wersję z lusterkami składanymi automatycznie, ale po wciśnięciu przycisku nie dzieje się kompletnie nic, nie słychać żadnego nawet kliknięcia przy lusterkach zarówno od strony kierowcy, jak i pasażera. Co może być powodem? Jakiś bezpiecznik? Zaśniedziały przełącznik? Coś z silniczkami? To ostatnie wydaje się mniej prawdopodobne bo muusiały by paść dwa na raz, ale kto wie.

Problem z szybą. To jest najśmieszniejsze, bo jeżdże już autem troche czasu, a wyszło to przypadkowo. Mianowicie silnik szyby po naciśnięciu przycisku działa tak jak wszystkie inne, z jedną różnicą - szyba się nie rusza. Po opuszczeniu siłownika do zera, szyba daje się chować ręką. Po "zamknięciu szyby" siłownik normalnie dociska ją do samej góry tak, że ani drgnie. Czy możliwe, że szyba spadła tylko z jakiejś prowadnicy albo coś takiego?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Panel z regulacją lusterek do wyjecia i pod miernik czy zwiera nie przycisk.

Szyba - boczek tapicerki do zdjęcia i patrzymy co się dzieje

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Czy skladane lusterka wynikaja z VIN czy poprzedni wlasciciel modyfikowal. Zaczal bym od rozebrania modulu sterowania. I przeczyszczenia gumek I stykow (to jak w pilocie tv - lubi sie zasniedziec) u mnie to bylo powodem przestania dzialania podnoszenia szyby w zeszlym roku.
    Co do twojej szyby, bez rozebrania to gdybanie. np. Linka zerwana wypadniecie z prowadnic itp.

Sent from my HTC T528w using Tapatalk
    Always Loking For A drive

Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm

Domyślnie

Temat szyby zostawie lepiej mechanikowi..

Co do tego panelu z regulacją, wymontowałem go pięknie z drzwi, odblokowałem zatrzaski ktore trzymaja plastkich w okol przyciskow, chcialem go sciagnac zeby sie do nich dostac i.. maly problem, przelacznik do wybierania ktorym lusterkiem chcemy operowac przeszkadza w jego sciagnieciu.. Jak to ominąć? Wybaczcie za glupie pytanie, ale laik ze mnie

Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Od tylu sie wszystko demontuje. Robilem to dosc dawno wiec nie pamietam dokladnie. wszystkie srubki wykreciles ? Pytam bo jest tam jedna co jej nie widac na pierwsze oko. Nie trzeba nic bawic sie z tym przelacznikiem by szeszlo.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Szyba to akurat nic trudnego, sam to możesz zrobić, zdjąc boczek, trzyma sie na srubach i kilku zatrzaskach i zobacz co tam sie dzieje.

Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm

Domyślnie

Dobra uporałem się z tym panelem, czasami sie sam dziwie swojej głupocie W każdym bądź razie nie wyglądało tam nic na zaśniedziałe czy coś w tym stylu, ale przeczyściłem preparatem do styków i niestety brak zmian Co do tego czy mam te lusterka skladane w ogole to wywnioskowalem tylko z przelacznika do tego ktory nie jest zaslepka

Co do tej szyby to w sumie masz racje Grzeniu159, przeczytałem poradnik i filozofii w tym nie ma.

Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

A czy elektrtryczna regulacja szybek dziala ?
    Sprawdz w eper po vin czy masz ta opcje. Moze ktos zaczal robic update I nie dokonczyl
    Ewentualnie czeka Cie ich demontarz (mechanizm mogl sie np. zapiec, kostka od mechanizmu zasniedziala, cos pekniete itd)
    sa tematy jak lusterko rozebrac.

Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał michuw81 Zobacz post
    A czy elektrtryczna regulacja szybek dziala ?
    Sprawdz w eper po vin czy masz ta opcje. Moze ktos zaczal robic update I nie dokonczyl
    Ewentualnie czeka Cie ich demontarz (mechanizm mogl sie np. zapiec, kostka od mechanizmu zasniedziala, cos pekniete itd)
    sa tematy jak lusterko rozebrac.

Tak Michuw81, elektryczna regulacja działa i z tego co sprawdzałem to wszystkie inne elektryczne elementy wyposażenia działają poprawnie. Co do tego czy ktoś robił update to nie wiem, ale kupiłem auto od pierwszej właścicielki i raczej nie wydaje mi się, żeby bawiła sie w takie rzeczy, raczej kobiety nie mają do tego skłonności Ale postaram się dowiedzieć. Możliwe jeszcze jest, że cały panel był wymieniany, a kolorystyka jest dość nietypowa i może dołożony został z innej wersji. Jak się nie dowiem to poczytam o tym rozbiorze lusterka i jak nie będzie zbytniej filozofii to tak zrobie, dowiem się chociaż czy mechanizm składania tam jest.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

U mnie mialem problem z szybami. Okazalo sie ze linki w podnosniku zwyczajnie nadaja sie na zlom. Popekaly w trakcie szukania problemu. Pewnie u Ciebie linki juz poszly.