159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
W temacie m32 przydało by mi się jakieś podsumowanie, chcę zrobić wymiankę oleju i troszkę się pogubiłem w przebiegu tematu. Jaki olej polecacie i dlaczego? ( Tutela Car Matryx 75w85 GL4, Fuchs Titan Sintofluid 75W80, Motul Gear 300 75W90 a możeMillers Oils TRX synth 75W90, a może jeszcze z dodatkiem ARCHOIL AR 9100 ? ). No i druga sprawa, ile przy wymianie go wlać?
Co chwilę przejwijają się w tym wątku informacje nt. M32 - mokra skrzynia - wlać 2,6 l. Można dodać AR9100 w ilości jak w instrukcji. Tyle co wlałem AR, tyle odjąłem oleju. Kolega BelferMJZ, Pan, który zajmuje się serwisem skrzyń poleca Tutele albo Fuchsa z uwagi na dobre dodatki i fajne wyniki eksperymentów. Wlałem Fuchs'a, skrzynia się nie rozleciała.
Pozdrawiam.
Btw. też polecam przeczytanie plus minus 15 stron wstecz przed zadaniem pytania.
Jestem zdania, że wymianę oleju wykonuje się tak sporadycznie, że warto wydać te parę złotych i zrobić to w ASO. Co ciekawe byłem jakiś czas temu w ASO VW gdzie na moich oczach odmówiono klientowi wymiany oleju w skrzyni tłumacząc się tym, że olej w skrzyni się jedynie uzupełnia. Co do rodzaju oleju... Wg mnie dokładnie taki jaki przewiduje instrukcja.