Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Jak dbać o nasze belle z silnikami ts

Maciek
    Gość

Domyślnie Jak dbać o nasze belle z silnikami ts

Pomyślałem że taki temat się przyda dla nowych posiadaczy tych wspaniałych aut . Ponieważ nie każdy ma pojęcie jak zadbać o swojego ts`a między innymi ja też i ciągle dowiaduje się czegoś nowego siedząc godzinami przed forum , dla tego myślę że fajnie by było wszystko spiąć razem w jednym poście i myślę że bardziej doświadczeni użytkownicy będą się dzielić swoimi radami z tymi miej dojrzałymi takimi jak ja .

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Tak dużo znowu tego nie ma... Pilnować poziomu oleju, wymieniać olej i filtry co 10 tys. km, stosować półsyntetyk 10W40 lub 10W60 (zgodnie z zaleceniami fabryki) na zimnym nie przekraczać 3 tys. obrotów, zmieniać kompletny rozrząd (z pompą wody i - w miarę możliwości - wariatorem) co 60 tys. km. Wariator można również zmieniać co drugą wymianę rozrządu lub regenerować - ale to akurat nie ma wpływu na ogólną kondycję TS-a.
    W zasadzie zaleceń jest mało ale i tak nie chronią one przed obróceniem panewki. U mnie panewka obróciła się następnego dnia po wymianie rozrządu i oleju...
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Dba się tak jak o każdy inny silnik.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ważne, żeby rozrząd w TS był ustawiany tylko za pomocą odpowiednich przyrządów (blokady, czujnik zegarowy).
    Należy jak ognia unikać mechaników, którzy nie mając pojęcia o specyfice tego rozrządu, podejmują się jego wymiany, bez tych narzędzi i robią sobie własne znaki.
    Takie ustawienie rozrządu nigdy nie będzie prawidłowe.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Takie ustawienie rozrządu nigdy nie będzie prawidłowe.
    eeeee tam
    w totka jest szansa jeden na 13 milionów ( jakoś tak pamiętam z matematyki z rachunku prawdopodobieństwa ) więc może i któryś mech ma system

Użytkownik Rowerzysta Avatar htomek
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

..pilnować poziomu oleju
    Doprecyzujmy.

Poziom ma być na bagnecie nad MAX czy równo z MAXem,
    Kiedy dolać oleju? po ilości przejechanych km (ile?) czy jak na bagnecie jest np poniżej MAXa?
    Nie piłować na zimnym - odczekiwać przed wyłączeniem motoru?
    Wymiany eksploatacyjne to wiadomo.

P.S. W Lybrze miałem też silnik 1.8 z wariatorem ale chyba o innej charakterystyce ogólnej brak TS. Powiem szczerze, że piłowałem ostro i na szczęście nigdy nie miałem z nim problemu. Rozrząd z wariatorem wymieniłem, okazało się, na tysiąc km przed sprzedażą

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Zgadzam się z najważniejszym OLEJ na MAX i do tego dobry olej. Żaden Mobill i inne podobne gównolity. Miałem TS, którym po mnie jeździ brat. Ja kupiłem z przebiegiem 114tyś, jeszcze pachniała nowością teraz ma 170tyś, i nie ma z nią żadnego problemu.
    I pamiętajcie, że jak rozrząd z pompą wody to szukać z metalowym wirnikiem :-)
    A i wypierdzielić dolną osłonę silnika, bo kolektor wydechowy jest bardzo blisko misy 3-4 cylindra gdzie najczęściej przekręca panewki- a usunięta osłona trochę da przewiewu szczególnie w mieście.

Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

... poważnie z tą osłoną ?? a ja uważam ją za coś bardzo pożytecznego ...

Użytkownik Rowerzysta Avatar heska
    Mieszka w
    DWR
    Auto
    156 SW FL, 1.6 TS

Domyślnie

Mnie uczyli, że oleju ma być między MIN a MAX..... Czyżby się coś zmieniło ? Bo wydaje mi się, że na bagnecie NADAL jest min i max koledzy...
    Co do stosowanych akcesoriów - kto oszczędza na tym, ten potem musi mieć czapkę pieniędzy. Żadnych olejów typu "tesco".

Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

odnośnie oszczędzania właśnie montuję nowe świece BERU 8 świec 480 zł nie wiem czy cieszyć się, że będą dobre czy pukać w głowę na co takie dobre tam pchać, termostat, do tego uszczelka pokrywy zaworów, olej filtr i kilkaset zł wydane ale poczucie odpowiedniego zadbania o motor - bezcenne choć tak naprawdę w chorobę kosztowne ... i skąd kasę na LPG wziąć ?

W sumie to takie wymiany po poprzednim właścicielu - więc lepiej to zrobić żeby jeździć na swoim
    Ostatnio edytowane przez htomek ; 25-02-2016 o 15:55