Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: 3.2 JTS dziwny dźwięk z silnika

Użytkownik Świeżak Avatar ericsson
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Cześć explorere1406,

Chciałem wysłać do Ciebie PW, jednak jestem jeszcze za "świeżak" by sobie na taką prywatę pozwolić
    Generalnie czeka mnie dokładnie ta sama operacja co Ciebie (rozrząd 3.2JTS) i również właśnie rozpocząłem akcję ściągania kompletu z USA.
    Jako, że przeszedłeś już tą drogę chciałem zapytać o wariatory (z tego co czytam, u siebie zostawiłeś stare) - czy w przypadku jednostki z przebiegiem 200tys km wymieniałbyś je "w ciemno" podczas robienia rozrządu, czy uważasz, że takiej konieczności nie ma?

Jeśli posiadasz numer części / kod GM'a wariatorów do naszych jednostek byłbym wdzięczny za pomoc, gdyż może przy okazji rozejrzałbym się także za nimi.
    Podobnie ma się sprawa z czujnikami faz rozrządu - według diagnozy serwisu Alfa Romeo w Szwajcarii, to poza wyciągniętym łańcuchem rozrządu jest także problem z nimi (lub jednym z nich).
    Rzekomo podczas wymiany rozrządu powinno się zmienić także te czujniki - choć nie wiem jak to ma się do tego, iż Alfa Romeo (zgodnie z informacjami uzyskanymi od poprzedniego właściciela) w ogóle nie przewidywała konieczności wymiany łańcuchów w 3.2 JTS..

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Błąd z czujnikiem fazy może być spowodowany przez niepoprawnie działający elektrozawór.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar ericsson
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 Q4

Domyślnie

Jestem ciekawy czy udało się ustalić co powoduje ten rzęchot - zakładam, że jeśli rozrząd był zmieniany cały to nic nie powinno się dziać (chyba, że /odpukać/ któryś z napinaczy podziękował za współpracę), choć brzmi to jakby było z nim powiązane. Nie miałem styczności z trafionymi wariatorami, ale wyczytałem, że one "grają" tylko przez chwilę po uruchomieniu.
    Być może ze względu na to, że u Ciebie zostały "stare" warto wykluczyć ten element. Kolejna opcja jaka mi przeszła przez myśl to braki oleju / uszkodzony(e) popychacz(e), choć to raczej zbyt "głeboki" i charczący dźwięk jak na ten elementy.