Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Obroty w korku

simeone
    Gość

Domyślnie Obroty w korku

Wczoraj (ciepły dzień-nie wiem jednak czy to istotne) jechałem ok 40 minut w korku miejskim. Temperatura silnika ok 95 st. Zdarzyła się jednak dziwna rzecz- przejezdzajac w slimaczym tempie kolejne kilka metrów wrzucając tzw. luz obroty spadały poczatkowo tylko do ok. 1200 obr/min po czym po 3-4 sekundach dopiero do właściwej wartosci.
    Dzisiaj w czasie normalnej jazdy nic takiego nie zaobserwowałem.
    Jak to wyjaśńic?

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Może Ci się wentylator włączył.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

a jak tam u kolegi wygląda sprawa z silniczkiem krokowym? być może to było przyczyną, uważam że nie ma się czym martwic
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

A może to sonda λ ?
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar WeGi
    Mieszka w
    Nowy Sacz
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał simeone Zobacz post
    Wczoraj (ciepły dzień-nie wiem jednak czy to istotne) jechałem ok 40 minut w korku miejskim. Temperatura silnika ok 95 st. Zdarzyła się jednak dziwna rzecz- przejezdzajac w slimaczym tempie kolejne kilka metrów wrzucając tzw. luz obroty spadały poczatkowo tylko do ok. 1200 obr/min po czym po 3-4 sekundach dopiero do właściwej wartosci.
    Dzisiaj w czasie normalnej jazdy nic takiego nie zaobserwowałem.
    Jak to wyjaśńic?
    Mi też tak obroty spadają gdy się włącza wentylator ..
    "Tu nie chodzi o to żeby być lepszym czy szybszym, mieć niezawodne auto, środek do przemieszczanie z punktu A do punktu B, chodzi o to żeby mieć Alfa Romeo, reszta się nie liczy..."

Były :
    AR 146 1.9 TD
    AR 156 1.8 T.S.
    Aktualnie :
    AR 159 2.4 JTDm

Vito74m
    Gość

Thumbs up :)

Jesli chodzi o falowanie obrotow to oczywiscie nie wina lozyska dociskowego moze to byc (silnik krokowy, zanieczyszczony filtr powietrza!!, lub przeplywomiez powietrza-w jego przypadku gdy bedzie zanieczyszczony wlasnie tak sie bedzie na 100% dziac, bedzie on poprostu do komputera przesylal nieprawidlowe danie i obroty wtedy powinny falowac w przedziale miedzy 700 a 1200 min dzieje sie tak dlatego ze, komputer na biezaco zmienia wartosci mieszanki paliwa z powietrzem na podstawie mylnych danych, oczywiscie bez wzgledu na to czy mamy wcisniete czy puszczone sprzeglo. Jesli obroty spadaja przy wciskaniu sprzegla a gdy na luzie puscimy to wzrastaja to lozysko oporowe mamy w katastrofalnym stanie, ale wtedy wyraznie powinnismy go slyszec!! radze wymieniac nim zniszczy sloneczko. Koszt lozyska okolo 70 zeta a sprzeglo kompletne okolo 360. A gdy obroty znacznie spadaja na luzie po puszczeniu sprzegla i nie jest to zima i dopiero zapalone auto, to najczesciej jest to wina ciezko pracujacej skrzyni z powodu niskiego stanu oleju, lub jego braku .Moze sie tez zdazyc tak, ze pada nam ktores lozysko w skrzyni i np na luzie przy wcisnietym sprzegle jest cisza a jak puscimy sprzeglo cos szelesci i zezi z predkoscia dopasowana do obrotow silnika, najczesciej mozna z tym jezdzic wieki. bo koszt lozyska takiego typu to jakies 30 zeta a rozebranie skrzyni przez mechanika itd. to juz znacznie wieksza impreza. Aha i jeszcze jedno temperatura powietrza dolotowego jest terz mierzona przed przepustnica wiec jesli te dane beda bledne tez bedzie problem z plynnoscia wolnych obrotow. A jesli chodzi o prace wentylatora to normalna sprawa jek sie wlaczy pobierany prad a akumulatora jest od razu uzupelniany przez alternator ktory przy durzym amperazu stawia dosc powazny opor dla silnika i wtedy moga spacs obroty na czas pracy wentylatora Pozdraviam