Troche robi sie OT, ale skoro juz o tym zaczynamy dyskutowac o rzekomej malej roznicy spalania diesel vs benzyna, to komentarz od kogos kto mial 159 z 1.9JTDM a teraz TBI I wie ze jest inaczej.
1.9JTDM palil mi ok 6.3l/100km przy w miare jednostajnej jezdzie na trasie z predkoscia do 140km/h, ale na kolach 16", na 17" do 0.5L wiecej. Jak kulalem sie 100km/h to spalanie bylo typu 5.2-5.5. W miescie przy deptaniu (ale bez korkow) 9-10.5L.
Teraz TBI (przed I po chipie) pali ok 12L przy jezdzie na autostradzie 140km/h na 17", przy jezdzie 100km/h da sie zejsc troche ponizej 8L (ale wystarcza jakies swiatla na krajowce co parenascie km I juz takiego wyniku nie sa sie osiagnac), po miescie 14-15L styl jazdy dynamiczny ale bez przesady, natomiast jak deptam ze swiatel itp to 18 i wiecej. Przyciskanie na autostradzie to juz masakra (mam na mysli proby jakie robilem powyzej 200km/h) - komp zatrzymuje sie na 25L/100km I wiecej juz nie pokazuje (chyba tak napisany program zeby nie przerazac kierowcy, ale jak zwolnie to jeszcze dlugo trzyma sie na 25L srednia).W najblizszym czasie zakladam letnie 18", sam jestem ciekaw wzrostu spalania.
Brak traktora jest duzym plusem, zero problemow z odpalaniem w zimie tez, ale przynajmniej TBI to jest smok I trzeba to wziasc pod uwage przy decyzji, szczeglolnie jak jezdzi sie wiecej niz 1tys km na miesiac to sa realne dodatkowe pieniadze do wykladania na paliwo - powiedzmy 200zl/1tys km wiecej (np 500 zamiast 300).
Aha, no I TBI ma dwumas, skrzynie M32 i turbine, wiec w kosztach przyszlych serwisow nie rozni sie od diesla.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 18-03-2016 o 13:26
TBi już nie tak bardzo. JTS ma tą przewagę, że chociaż skrzynia ta sama, to żywotność samej skrzyni jak i koła dwumasowego powinna być większa ze względu naż niższy moment obrotowy. No ale niższy moment obrotowy to też mniej pod pedałem gazu
Co do spalania mojego i mesque - wyniki dla felg 17". Po przesiadce na 19" wzrost spalania na pewno byłby odczuwalny. W tym sezonie już mi się nie chce inwestować w koła, ale na kolejny na pewno zakładam 18".
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
hej dostałam informacje z nr vin pewnej brerki mógłby ktoś na to zerknąć to bym podesłała na maila?
Hej! Wracam do wątku z dobrą nowiną!!! Kupiłam Brere 2.2jts w kolorze szarym. Samochód jest z 2006 roku przebieg to 168tyś. Wyposażenie full bez skórzanej tapicerki.
Ze spraw które musze naprawic to od czasu do czasu nie moge otworzyc drzwi z kluczyka, brak anteny do radia, chciałabym wymienic olej i filtry chociaż poprzedni własciciel mówi że przejechał na nim7tys km. Jesli ktoś ze slaska (Zabrze i okolice) mogłby mi podpowiedziec gdzie najlepiej to ponaprawiac bede wdzieczna ;-)
Co do pierwszych wrażeń, bardzo mi się podba, autko fajnie się zbiera, jest dosc narowiste ale to pewnie kwestia czasu i zgrania się no i oczywiscie o wiele piekniejsze niż na zdjeciach.
Wszystkim ktorzy udzielali mi podpowiedzi dziękuje i liczę na następne. Do zobaczenia na drodze! :-)
Gratulacje![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Brera ma antenę w tylnim prawym oknie (nadrukowana podobnie jak ogrzewanie tylniej szyby, ale obwód nie jest zamknięty![]()
Gratulacje
Zapraszamy na grupę
https://www.facebook.com/groups/brer...arsaw/?fref=ts
"A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
J.Clarkson
Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
Brera Team Poland - Facebook Group
Szerokości i bezawaryjnościDbaj o nią
![]()