będzie działać wszystko ale nie do końa dobrzei mruga licznik
trzeba osiować proxy w fes
będzie działać wszystko ale nie do końa dobrzei mruga licznik
trzeba osiować proxy w fes
Jak kolega wyżej napisał , jeśli masz okablowanie to zakładasz i działa ale:
Jeśli kupisz angole to będziesz miał fotel z pamięcią u pasażera a u siebie tylko regulacje bez pamięci. więc jak otworzysz swoje drzwi to twój fotel nie przesunie się do puki nie podasz stacyjki a powinien,Wszystko dla tego że panel sterowania z pamięcią 3 pozycji siedzi w tym przypadku w fotelu pasażera i to ten fotel bez stacyjki będzie jeździł po otwarciu drzwi a nie twój.Można to przeboleć ,gorzej jeśli przed tobą jeździła żonka o wzroście 160 cm a ty masz np, 188. Jeśli kupisz wersję eu czego Ci życzę ale nie wiem za ile ,to będzie wszystko git ale osiowanie proxi trzeba robić w obydwu przypadkach bo miga przebieg kilometrów a to oznacza że nie do końca się dogadują sterowniki w tym przypadku st, foteli.
Rozumiem...
A jak się robi te osiowanie proxi ? Wystarczy MES i OBDII czy trzeba magicznych programów i kabla MPPS ?
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
fes i elm. Ja tego jeszcze nie robiłem bo nie mam elm`a![]()
Siedzenia elektryczne mają swój moduł (swoją centralkę). Więc po dołożeniu, trzeba zrobić osiowanie (aby ta centralka zapisała się na liście działających centralek w body komputerze).
Procedura osiowania proxy jest banalnie prosta.
Wystarczy ELM + FES/MES.
Dobrze jest sprawdzić najpierw, czy przypadkiem nie ba jakiś błędów na wszystkich dostępnych centralkach. I jeśli wszystko jest OK, to dajemy proxy.
Wówczas BODY komputer wysyła zapytania do wszystkich możliwych centralek, a każda, która mu odpowie, zostaje zapisana w pamięci.
Po wykonaniu procedury osiowania proxy, licznik nie będzie mrugał. A fotele powinny zapitalać jak oryginalnie z fabryki.
Faktycznie - robiłem to kablem MPPS.
Ale Pan Mirek z CONMIR mówił - broń Boże MESem czy tam FESem resetować ustawienia bo się EGR znów włączy ;]
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
A co chcesz resetować fes/mes?
Nie słyszałem żeby osiowanie przywróciło mapę, której już nie ma w body... Ale może wypowie się ktoś bardziej kompetentny...