Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Pisanie o jakiejkolwiek twardości w odniesieniu do powłok to już duże nadużycie, a może raczej bełkot marketingowy. Jeszcze niedawno niektórzy pisali o 9H w skali mohs, dzisiaj powszechnie się mówi że "nie ma poprawnej metodologii badań", a w rzeczywistości na super trwałej powłoce zrobi się rysy paznokciem. Drugą sprawą jest to, ze powłoka "nie wygląda". Jeżeli ma być prawdziwa głębia urywająca tyłek, to i tak na nią trzeba posmarować dobrym woskiem. Powłoka jest fajna jeżeli komuś się nie chce i nie zależy, a auto ma bezobsługowo przejeździć w jak najlepszym stanie do momentu odsprzedaży.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

Cytat Napisał KHOT Zobacz post
    Drugą sprawą jest to, ze powłoka "nie wygląda". Jeżeli ma być prawdziwa głębia urywająca tyłek, to i tak na nią trzeba posmarować dobrym woskiem. Powłoka jest fajna jeżeli komuś się nie chce i nie zależy, a auto ma bezobsługowo przejeździć w jak najlepszym stanie do momentu odsprzedaży.
    z tym się całkowicie nie zgodzę. Dobra powłoka wygląda równie dobrze jak wysokiej klasy wosk, a nie wiem czy czasami nie lepiej i przez dłuższy okres. A mitem niestety jest, że powłoka jest bezobsługowa. Użytkownik auta z powloką kwarcową/ceramiczną powinien być świadomy że ją ma. Czasami się zdarza, że auto jest nie myte po kilka miesięcy a potem się dziwią że powłoka straciła niektóre właściwości np hydrofobowość.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał 1990mb Zobacz post
    z tym się całkowicie nie zgodzę. Dobra powłoka wygląda równie dobrze jak wysokiej klasy wosk, a nie wiem czy czasami nie lepiej i przez dłuższy okres.
    Dobra powłoka daje co najwyżej szklistości jeżeli komuś się podoba takie oblanie szkłem - ok. Nie widziałem jeszcze takiej, która wyciągałaby mocną głębię i wet-look na poziomie dobrego wosku naturalnego.

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

To mało chyba jeszcze w życiu widziałeś.
    http://s1.zmniejszacz.pl/113/imag0615__586673.jpg

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    To mało chyba jeszcze w życiu widziałeś.
    To pokaż mi powłokę, która mnie powali na kolana wielką głębią mokrego wyglądu.

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Poszukaj w arsenale artdeshine
    http://s1.zmniejszacz.pl/113/imag0615__586673.jpg

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

ADS jeszcze nie widziałem, może mnie zaskoczy. Nic innego co oglądałem mi wet-lookiem dupy nie urwało.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał 1990mb Zobacz post
    ... A mitem niestety jest, że powłoka jest bezobsługowa. Użytkownik auta z powloką kwarcową/ceramiczną powinien być świadomy że ją ma. Czasami się zdarza, że auto jest nie myte po kilka miesięcy a potem się dziwią że powłoka straciła niektóre właściwości np hydrofobowość.
    Znaczy co tak konkretnie użytkownik musi robić żeby było ok wszystko ? czymś psikać po każdym myciu i wycierać czy co ?

jersey
    Gość

Domyślnie

Ja mam pytanie z gatunku "jak odratować tapicerkę".

Moja 166 ma strasznie zaniedbane fotele, podłokietnik nie do odratowania (jakby go ktoś nożem ciachał), a skóry są strasznie brudne, zwłaszcza zagięcia. Widać to bardzo, bo skórki jasnoszare. Jakby poprzedni właściciele (jestem nr. 3) foteli nie tyle że nie myli, ale nawet nie przecierali jakimiś szmatkami do skór z Plaka czy innego supermarketu.

Czy to umyć? Szare mydło da pewnie radę, ale wysuszy mocno, a biorąc pod uwagę generalny stan wolałbym ich nie dobić taką kuracją. Dobrze by też było coś co nie wymaga mocnego szorowania, bo może to dobić fotel kierowcy.

Może być osobno mycie, osobno nawilżanie i co tam jeszcze, może być na parę razy i za większe pieniądze (byle nie w koszcie nowych skór) - ale coś co nie pogorszy ich stanu bo na tapicera nie mam teraz kasy.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

nie mam niestety - mam tylko swoja galerię na własnym kompie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Znaczy co tak konkretnie użytkownik musi robić żeby było ok wszystko ? czymś psikać po każdym myciu i wycierać czy co ?
    Raz na np 4-5 miesięcy przemyć IPĄ i np. podbić hydrofobowość reload-em