Mówiłem wypompować do końca a posłuchaleś sie, że będzie latał gdzieś, to straciłeś czas i nerwy. Nigdzie by nie latał i nic by się nie stało. Uszczelka napewno do wymiany bo starej i tak nie założysz. Tłoczek trzeba włożyć równo i osiowo bo inaczej zablokuje się, wcisnąć ile się da rękami potem albo specjalnym przyrządem do wciskania toczków albo jak się ma wprawę można posłużyć sie dwoma łyżkami robiąc dźwignie opierając o tloczek i o zacisk. Tłoczek można przesmarować pastą do tłczków zawsze to łatwiej będzie wciskać i poprawi to dalszą eksploatację.
Wciskanie oczywiście przy odkręconym odpowietrzniku lub przewodzie.
[QUOTE=edek;193176]Mówiłem wypompować do końca a posłuchaleś sie, że będzie latał gdzieś, to straciłeś czas i nerwy. Nigdzie by nie latał i nic by się nie stało. Uszczelka napewno do wymiany bo starej i tak nie założysz. Tłoczek trzeba włożyć równo i osiowo bo inaczej zablokuje się, wcisnąć ile się da rękami potem albo specjalnym przyrządem do wciskania toczków albo jak się ma wprawę można posłużyć sie dwoma łyżkami robiąc dźwignie opierając o tloczek i o zacisk. Tłoczek można przesmarować pastą do tłczków zawsze to łatwiej będzie wciskać i poprawi to dalszą eksploatację.
Wciskanie oczywiście przy odkręconym odpowietrzniku lub przewodzie.[/QUOTE
A po co ten przyrząd czy łyżki, zacisk jest pusty, tłoczek wchodzi lekko do końca bez problemu.
Przy rozbiórce drugiego zacisku na pewno podpompuję więcej (teraz wiem ile można), jednak przy pierwszym nie wiedziałem na jakiej wysokości cylinderka znajduje się o-ring uszczelniający połaczenie tłoczek-cylinder. Nie chciałem zostawić pokaźnych rozmiarów plamy na parkingu przed blokiem i szukać tłoczka pod bolidem sąsiada![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Hm mam 145 1.9 jtd 99 r, jaka tam będzie średnica tłoczka ? czy to nie wiadome jest ? btw jaki płyn hamulcowy lać do niej ?
A i jeszcze jedno w zbiorniczku nie było płynu , do maxa weszło 200 ml i układ się zapowietrzył , ponieważ pedał zrobił się miękki i moje pytanie czy zapowietrzenie nie będzie dalej skutkowało ? Dopiero w weekend bd sprawdzał co tam się dzieje z tyłu , bo zauważyłem na dekielku od piasty z tyłu nalot jakiegoś wycieku...penie to płyn
Swoją drogą jest jakiś tutorial do wymiany klocków hamulcowych z przodu i z tyłu w tym aucie ? Czy w zasadzie jest to to samo co wymiana w 156 ? Bo pewnie do 156 bym znalazł a tak nie mogęBardzo mało informacji jest na temat 145
- - - Updated - - -
Swoją drogą jest jakiś tutorial do wymiany klocków hamulcowych z przodu i z tyłu w tym aucie ? Czy w zasadzie jest to to samo co wymiana w 156 ? Bo pewnie do 156 bym znalazł a tak nie mogęBardzo mało informacji jest na temat 145