Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: filtr powietrza

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie filtr powietrza

Kupiłem dopiero co alfe i jakoś nie bardzo wiem gdzie jest filtr powietrza i jak się do niego dostać....czytam też posty z działu zrób to sam i nie moge znależć zaworó EGR nie jestem pewny czy u mnie jest taki sam jak tam na zdjęciu.....a największy problem to dymi mocno na szaro....jak oglądałem to nie było tego widać więc wziąłem dodam,że jak jade to chyba nie ma dużego kopcenia problem jest gdy stoje i nawet lekko dodam gazu nawet przyokoło 1 tys.obrotów chmura za mną.Prosze o pomoc!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cze ,pomęcz trochę wyszukiwarkę a znajdziesz ,wszystkie odpowiedzi na twoje pytania ,pozdr

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

filtr powietrza jest przed akumulatorem - w dużej puszcze ; aby się do niego dostać musisz najpierw odkręcić :
    - przewód powietrzny wychodzący z filtra ;
    - skrzynkę przekaźników która jest przed akumulatorem , odchylić ją;
    -i następnie odkręcić pokrywę filtra ,3 śruby - dostęp masakryczny, wyjąć stary wkład filtra , odkurzyć w środku i włożyć nowy

Operacja wymiany filtra jest dokładnie opisana w instrukcji obsługi AR156 przed lifowa wersja , bo po lifcie uznali wszystkich za kretynów i napisali aby jechać do aso . Poszukaj na necie instrukcję do ściągnięcia , np z rapidshare.

Ty masz iny egr i dlatego nie pasuje z opisem . Na rysunku zaznaczyłem gdzie masz zawór egr - możesz go po prostu zaślepić solidną blaszką przy wejściu do kolektora ssącego , nic się nie stanie i będzie silnik równiej rozwijał moc z 'dołu' . Kopcenie na siwo to może być nieszczelność w przewodach gumowych od doładowania - sprawdź czy nie ma gdzieś dziury lub opaska ściskowa się poluzowała.
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

sedici-udało mi się znależć EGR zanim przeczytałem twojego posta ....koniecznie musze sprawdzić te przewody od doładowania bo alfa piękna a z tyłu dym-tak nie może być!!...a czy zawalone przewody i przepustnica mogą być przyczyną kopcenia??,bo mam taką czarną maz tam ...warto wyczyścić chyba tylko nie stety cierpie na brak czasu

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

ta maź to olej , i może być przyczyną kopcenia , zwłaszcza gdy zasysa ją silnik i spala;

jak będziesz czyścił przewody to zerknij do intercoolera czy nie ma w nim oleju z turbosprężarki

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie

prubowałem odkręcić pokrywe filtra efekt:2nakrętki urwane boje się odkręcać trzecią.Czy jak się urwie to pokrywa się zdejmnie??czy gwint śruby trzyma już w pokrywie??..zaglądałem też do IC niby sucho od góry włożyłem palec sucho z zewnątrz też wygląda na suchą...czy jest inny sposub na sprawdzenie czy nie ma tam oleju??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

To widać że często filtr był zmieniany... Jak urwiesz trzecią to pokrywka zejdzie
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys156 Zobacz post
    zaglądałem też do IC niby sucho od góry włożyłem palec sucho z zewnątrz też wygląda na suchą...czy jest inny sposub na sprawdzenie czy nie ma tam oleju??
    tak na dolnym połączeniu sprawdzić

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    tak na dolnym połączeniu sprawdzić
    ...rurka która idzie od turbo(myśle,że się nie myle gdzie jest-tak z dołu silnika z przodu z prawej)na zewnątrz jest cała zalana nie kapie bo to taka maz...ale to chyba jeszcze nie jest pewne,że w IC też będzie olej??
    Ostatnio edytowane przez krzys-krzys156 ; 11-05-2009 o 20:32

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie

Kupiłem filtr powietrza(on był główną przyczyną dymienia na ,,szaro,,-nie zmieniłem go jescze ale zdjąłem na chwile rure od turbo która idzie do filtra od góry i jak ręką odją..).zapłaciłem51zł ale to z moją zniżką normalnie 70-pare zł...czy to drogo?? -50zł