Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Problem z odpalaniem na ciepłym silniku

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

No tak... Bez zmierzenia tego co przez nie płynie w momencie rozruchu silnika nie ma co wydawać opinii Kciuki - oby się sprawa rozwiązała.

Użytkownik Świeżak Avatar Mikas89
    Mieszka w
    Wwa Ursynów
    Auto
    Alfa 159 2.2 JTS Selespeed

Domyślnie

Hej,

przepraszam za odpowiedź po takim czasie ale miałem problem z zalogowaniem się do forum. Dobrałem się do kabli masowych, odkręciłem, przetałem papierem ściernym aż błyszczały, chlapnąłem smarem miedziowanym i... NIC. Jak było tak jest. Czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, pomysły?

Pozdrawiam!

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Mikas89 Zobacz post
    Hej,

przepraszam za odpowiedź po takim czasie ale miałem problem z zalogowaniem się do forum. Dobrałem się do kabli masowych, odkręciłem, przetałem papierem ściernym aż błyszczały, chlapnąłem smarem miedziowanym i... NIC. Jak było tak jest. Czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, pomysły?

Pozdrawiam!
    zapytam tutaj bo mam to samo co w końcu pomogło, ja regenerowałem rozrusznik i 2 razy na gwarancje oddałem i stwierdzili ze rozrusznik ok ze to winna w aucie jakaś jest.

Użytkownik Ogier Avatar Themark
    Mieszka w
    Żary / Lubanice
    Auto
    Alfa 166 2,4 JTD 175KM w Automacie, Seat Ibiza 1,2 90KM

Domyślnie

Witam.
    Panowie, pozwolę się wtrącić w dyskusję odnośnie braku reakcji rozrusznika na gorącym silniku.
    Swoje przygody opiszę na przykładzie mojego starego Fiata Marea. Też często występował problem z rozruchem na nagrzanym silniku mimo że akumulator był OK i rozrusznik "niby" też.
    A teraz dlaczego piszę NIBY:
    Mianowicie u mnie, po około roku walki z rozrusznikiem, (był przez ten czas 3 albo nawet 4 razy "niby" regenerowany (znowu "niby") i po kilku tygodniach (miesiącach) problem powracał sprawdzone było wszystko nawet to czy po mocnym nagrzaniu wał nie łapie na którejś panewce.
    Kiedy się już załamałem po którymś razie pchania pod centrum handlowym kumpel się mnie zapytał czy podczas regeneracji wymieniał mi gość Bendix w rozruszniku.
    Zaraz po tej rozmowie, zadzwoniłem do gościa, co robił regenerację i on uparcie twierdził, że Bendix jest OK to coś z autem. Cholera mnie wzięła bo co niby miało być z autem skoro to nie ten kierunek.
    Kiedy znowu zaczęły się cyrki z rozruchem kupiłem Bendix i pojechałem do tego elektryka i przy regeneracji KAZAŁEM mu wymienić Bendix choć on upierał się do nieprzytomności że to nie to.
    Po zamontowaniu rozrusznika... jeździłem autem jeszcze 3 lata i już nigdy nie musiałem - Regenerować Rozrusznika.
    Kumpel potem mi wyjaśnił że w Bendixie pod wpływem wysokiej temperatury w jakiś sposób blokuje się sprzęgiełko i w momencie wysunięcia przez elektromagnes kiedy nie trafi między zęby wianka na kole zamachowym następuje jego zablokowanie, ponieważ właśnie to zblokowane sprzęgiełko nie może odpuścić żeby zęby się zgrały. Zwróćcie też uwagę, po wyjęciu rozrusznika czy zęby na Bendixie mają równe zaoblenia i czy nie mają już wcięć na ich czołowej stronie.
    Ufff... Ale wywód ale opisałem w miarę dokładnie swoje podobne przygody choć w innym aucie.
    Pozdrawiam
    Marek

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Hmm i ktoś coś ma jeszcze w temacie do dodania bo wymieniłem aku miałem długo spokój a teraz mi sie znów zdarza że rozrusnzik cyka a nie pali ale narazie sporadycznie

Użytkownik Ogier Avatar Themark
    Mieszka w
    Żary / Lubanice
    Auto
    Alfa 166 2,4 JTD 175KM w Automacie, Seat Ibiza 1,2 90KM

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    Hmm i ktoś coś ma jeszcze w temacie do dodania bo wymieniłem aku miałem długo spokój a teraz mi sie znów zdarza że rozrusnzik cyka a nie pali ale narazie sporadycznie
    Huberto. Przeczytaj dokładnie moje wypociny poniżej odnośnie walki z rozrusznikiem we Fiacie Marea. U mnie takie cykanie to był klucz do Bendixa. Jak cyka, to znaczy że nie do końca wyrzuca bendix (brak zazębienia) a jak nie do końca wyrzuca to nie załącza stycznika rozruchu który jest w elektromagnesie.

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Jasne, przeczytałem biorę pod uwagę i pewnie w pierwszej kolejności wymienię bendix wraz ze szprzęgiełkiem - ale pytam tak na zapas czy u kogoś coś innego nie było winne. I zastanawiam się jak to jest, jeżeli powiem żeby wymienili bendix to od razu sprzęgiełko jest wymienione ? to jest jakiś 1 element bendix i sprzęgiełko czy osobno można wymienić samo sprzęgiełko, może głupie pytanie ale nigdy tego w środku nie widziałem.