Strona 29 z 60 PierwszyPierwszy ... 192021222324252627282930313233343536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 595

Temat: Alfa 159 i montaż nawigacji zamiast radia

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie

Zainstalowałem. Tak jakby...
    Fabryczna kieszen radia nie pasuje, odkręciłem ją i po wielu kombinacjach zamontowałem kieszeń od Pioneera. Przy czym, montowałem ją "po lewej" stronie konsoli, od srodka. Skutek jest taki, ze radio wpada mi w konsole jakies 1,5cm. Czy kieszeń ma być montowana od przodu konsoli? Tzn. mam nie demontowac konsoli tylko wepchnąć kieszeń w nią od strony kabiny?

Ramka oczywiście nie pasuje, jeszcze nie zdążyłem jakiejś zamówić. Korci mnie żeby kupić jakąś zniszczoną konsole, przerobic otwór na radio i całość pomalować/okleic. Jest sens?

Upchnięcie kabli to spore wyzwanie. Jest tego naprawde dużo, ledwo to jakoś pomieściłem za radiem.

Z radia mam wyprowadzony przewod, opisany jako "hamulec reczny". Okazuje się że musze go podpiać pod czujnik ręcznego, jak jest on zaciągnięty to wtedy i tylko wtedy mam dostęp do niektórych funkcji radia, mni. do odtwarzania filmów/zdjęć. Oczywiście nie będę go podpinał, zastanawia mnie tylko czy mam tam puścić mase czy +12V? W instrukcji radia nie jest to sprecyzowane.

Co do "logiki zapłonu" faktycznie jest tak jak pisze "Arturek" post wyżej, co okazuje się całkiem wygodne i sensowne, czyli włorzenie klucza w gniazdo załącza radio.

Jakość dzwięku nie powala na kolana, ale nie jest gorzej niż na fabrycznym radiu.

Sterowanie z kierownicy działa, jak już pisałem. Czyli głośniej/ciszej/mute; następny/poprzedni; folder do góry/na dół (usb); odbierz/zakończ rozmowe BT, oraz wybór źródła dzwięku. Ale zapłon musi być włączony, z kluczykiem w gnieździe i zapłonem wyłączonym przyciski nie działają.

Jakość rozmów na poziomie dobrym/bardzo dobrym, nic nie sprzęga, radio wyświetla nazwę i nr. dzwoniącego o ile jest w książce telefonu.
    Mikrofon dość duży, przystosowany do montażu na daszku przeciwsłonecznym, finalnie zamontuje go jednak na styku lewego słupka i podsufitki, w samym rogu, będzie tam praktycznie niewidoczny.
    Nie testowałem radia, inna wtyczka do anteny, jeszcze nie kupiłem. Nie testowałem również filmów, jak pisałem wyżej nie podpiąłem ręcznego i te funkcje mam zablokowane. Chwilowo.

Wyświetlacz... Coż, widać że to jest sprzęt mocno budżetowy, niska rozdzielczość, "dizajn" bez polotu, ale dość jasny, subiektywnie wyraźny, możliwość wyłączenia, samoczynnie przygasa po włączeniu świateł (ciekawe jak to zostalo zrealizowane??).

Reasumując:
    Wydałem 240 na interfejs i 740na radio. W sumie 1000. Za tą cene dostałem sprzęt który zachowuje sterownie z kierownicy, muzyka z USB, radio, no i BT. Naromiast nie jest "śliczne", co najwyżej... ładne. Drogo, tak wam powiem. I od żony mi się dostało. Pocieszam się tym, że sprzedając auto zamontuje fabryczne radio a to sprzedam ze strata... 20-30% wiec nie jest źle.

Jak wstawie ramkę - dam finalne zdjęcia.
    W miare możlwości dajcie rade co z tą kieszenią zrobić.
    Pozdrawiam - P.

Tapatalk - Asus a androidem. Czasem brak ągonków.

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Ja u siebie zainstalowałem w koszyku z ori radia tylko musiałem usunąć poprzeczną blachę. Co do montażu bez ramki ja tak mam i wygląda jak oryginał. Przewód , który powinno się podłączyć do ręcznego w celu oglądania video możesz podłączyć do masy radia i efekt będzie ten sam a mniej zachodu. Mikrofon daj przy środkowej lampce sufitowej nad wstecznym lusterkiem w miejscu tej czarnej zaślepki gumowej, jest idealnie skierowana na głowę. Na reakcję żony rady nie mam
    Ostatnio edytowane przez Arturek ; 06-04-2016 o 16:54

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

Arturek, jesteś nieoceniony.
    Ok, piszesz że można w orginalną kieszeń, ale jak rozwiązałeś sposób mocowania samego radia do niej? Z jednej strony jest ona przykrecona do kokpitu, a z drugiej do stelaża za nim.
    Mikrofon... Teraz w pracy jestem, jutro zobacze jak wygląda ta zaślepka, tak z pamięci nie kojarze tam żadnej zaślepki.
    Żonę "poprzytulam" :-) jak wrócę z pracy, powinno pomóc...

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Ori koszyk to chyba najlepsze rozwiązanie jeszcze pod innym względem, ja mam podróbę i cała konsola niemiłosiernie trzeszczała, musiałem nieco go przerobić -wyciąłem szlifierką na bokach "skrzydła" i zamocowałem na śruby po bokach podobnie jak jest w koszyku do ori navi (poniżej).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5966224504.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	64.7 KB
ID:	196682

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał medork Zobacz post
    Arturek, jesteś nieoceniony
    Oj tam zaraz, jednego tymbarka stawiasz Aby zamontować w ori koszyku najlepiej będzie wymontować środkową konsolę razem z koszykiem i podoginać wewnętrzne balchy tak aby radio ciasno weszło i oczywiście aby przypasowało do ramki na czole konsoli. Można też spróbować tak jak Kolega post wyżej ale również trzeba będzie wymontować środkową konsolę. Bez wymontowania konsoli też można spróbować ale będzie trudniej.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto

Domyślnie

A więc, idąc za radami Arturka zamontowałem radio w orginalnej, alfowskiej kieszeni. Fakrycznie, wystarczyło trochę podoginać blachy i radio weszło ciasno, sztywno siedzi w kieszeni, nic sie nie telepie. Jedyna modyfikacje jaką zrobiłem to ograniczniki, zeby radio z czasem nie wpadło głębiej w kieszeń.
    Przewód od ręcznego podpiąłem pod mase i wszystkie funkcje radia się obudziły.
    Została jeszcze ramka (chroniczny brak czasu); zastanawiam się czy nie wyciąć jej z grubej, 2cm sklejki, na styk do konsoli i radia, krawędzie zatrzeć szpachlówką, obrobić na gładko papierem sciernym i albo pomalować sprejem, albo okleić jakąś folią poligraficzną na gorąco.
    Mikrofon "tymczasowo" :-) podwiesiłem pod daszek p.słoneczny po lewej stronie, w lampce w podsufitce nie mam żadnej (??) zaslepki, którą mógłbym wykorzystać. Są tam co prawda dwa otwory, skierowane na kierowce i pasazera, ale są tam jakieś czujniki (alarm??). A domyślne miejsce na mikrofon nie jest czasem w samej lampce, za taką kratka jakby?

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

A domyślne miejsce na mikrofon nie jest czasem w samej lampce, za taką kratka jakby?
    Dokładnie, ori mikrofon jest tutaj:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0990.jpg
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	51.7 KB
ID:	197080

Auto

Domyślnie

A więc, idąc za radami Arturka
    Bardzo dobrze. Miejsce na mikrofon jest w lampce ale będzie gorzej słychać i jest więcej roboty aby się tam dostać niż w tym zagłębieniu zamontowany jak grzybek i skierowany prosto na głowę. Z ramką dobrze kombinujesz tylko z tą różnicą, że możesz wykorzystać do tego ramkę dostarczoną w radiem i zrobić tak jak napisałeś. Wyjdzie to mniej więcej tak jak na foto poniżej. Przy takim zamontowaniu pozostaje jedna niedogodność radio trzeba wepchnąć w konsolę od wewnątrz i dopiero całość (Radio z panelem środkowym) zamontować.
    JPG.jpg

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Bardzo dobrze. Miejsce na mikrofon jest w lampce ale będzie gorzej słychać i jest więcej roboty aby się tam dostać niż w tym zagłębieniu zamontowany jak grzybek i skierowany prosto na głowę. Z ramką dobrze kombinujesz tylko z tą różnicą, że możesz wykorzystać do tego ramkę dostarczoną w radiem i zrobić tak jak napisałeś. Wyjdzie to mniej więcej tak jak na foto poniżej. Przy takim zamontowaniu pozostaje jedna niedogodność radio trzeba wepchnąć w konsolę od wewnątrz i dopiero całość (Radio z panelem środkowym) zamontować.
    JPG.jpg
    Na zdjęciu widać że jest to rzeźba. Chyba już wolałbym z ramką

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Chyba już wolałbym z ramką
    To jest tylko poglądowo, zdjęcie dawno robione, stare radio. Teraz mam inne radio i w ogóle. Chodziło mi o to aby Kolega zobaczył, że można wykorzystać ramkę dostarczaną z radiem, ponieważ myślał nad wykorzystaniem do tego celu sklejki to raczej trudno by było to wygładzić.