Teoretycznie tak, ale jakby czujnik był walnięty to kolory wbitego biegu powinny sie świecić tak czy siak
Teoretycznie tak, ale jakby czujnik był walnięty to kolory wbitego biegu powinny sie świecić tak czy siak
Aha. Dlatego wlasnie pisałem, ze nie ogarniam automatu![]()
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Niestety ten panel z diodami nic nie zmienił, więc pozostaje opcja tego sterownika skrzyni
To już wiedzieliśmy
Dogadałem się już z forumowiczem za 700zł i da mi go na sprawdzenie
Ja bym jednak zaatakował ten czujnik , bez sygnału z niego teoretycznie sterownik nie powinien dać impulsu na odblokowanie dźwigni , z tąd może nie podświetlać wbitego biegu przy manualnym odblokowaniu.
Co prawda nie sprawdzałem jak jest .
Ale objawy wskazują ,że raz coś styka a raz nie ,a pierwszym podejżanym jest właśnie czujnik pod pedałem hamulca.
Ok ale po co Ci odblokowanie lewarka jeżeli P sie nie podświetla. Czujnik walnięty spowodowałby brak możliwości przerzucenia drążka ale "P" by sie podświetlalo na pomarańczowo.
Darem , teoretycznie masz rację , ale Ja wnioskuje po poście powyżej ,że jedynym elementem jaki można było wciskać to pedał hamulca , ewentualnie przełączanie dźwignią ale na niej nie przypominam sobie żeby był jakiś mikro włącznik ....
Wiec zaczął bym od czujnika pedału hamulca tym bardziej ,że kolega pisze na początku ,że po naciśnięciu hamulca nie słychąć nawet cykania elektromagnesu.
Możesz mieć rację ale argumenty chyba jednak złe ponieważ:
Zawsze możesz przycisnąć hamulecnie ma blokady hamulca
Po pierwsze elektromagnes zwalniany hamulcem (a raczej sterownikiem) blokuje tylko w położeniu P. Jeżeli wytrącisz go z tego położenia to bez hamulca i z wyłączonym silnikiem swobodnie po pozostałych polach drążek przesuniesz. A mikro wyłączniki są do pola SPORT. Info na zegarach i podświetleniu koło drążka jest z pozycjonera albo ecu.
Czujnik przy hamulcu bym oczywiście sprawdził profilaktycznie ale to nie jest tak oczywiste, zwłaszcza że nie da się połączyć z ecu skrzyni. A do tego czujnik nie jest potrzebny. Podejrzany jest zarówno sterownik jak i pozycjoner (był taki przypadek że to przez pozycjoner nie można bylo się łączyć z ecu).
marek , można jeszcze naciskać jakby się tak mocniej w to zagłębićnp , u mnie na wywieranie presji w firmie pushing się mówi
ale meritum sprawy jest takie , że żeby pobanglać sobie lewarem trzeba go najpierw odblokować ,a sterownik odblokowuje go przez sygnał z czujnika .
Wiec po mojemu warto by sprawdzić .
W większości wypadków skomplikowane zagadnienia , maja proste rozwiązania .
Co do braku połączenia kablem z ecu skrzyni częstą przypadłością jest ,że pin komunikacyjny ecu skrzyni w różnych rocznikach był w innym miejscu na wtyczce , przerabiałem to kiedyś u siebie bo tez się nie mogłem połaczyć.
Jeszcze tak jak się trochę mocniej w temat wgłębiłem to też do głowy przychodzi czy by może masy od ECU skrzyni nie poszukać ,czy nie jest czasem uwalona i raz se styka ,a raz nie , też się wtedy z ECU nie połączysz i cuda się będą dziać .
Ale to taka teoria tylko ...
Ostatnio edytowane przez czubi1981 ; 13-04-2016 o 12:48